Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Πώς μπορώ να φορτίσω τσάμπα το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Πώς μπορώ να φορτίσω τσάμπα το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Διαβάστηκε από 3372 αναγνώστες - 16/9/2022

Το ρεύμα μπορεί να εξακολουθεί να είναι φθηνότερο από τη βενζίνη, όμως με τις σημερινές τιμές να είναι στα ύψη, η φόρτιση των μπαταριών είναι κατά πολύ ακριβότερη σε σχέση με παλιότερα. Πώς θα γίνει να φορτίζουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δωρεάν στο σπίτι μας;

Η αύξηση στο ρεύμα κάνει τη φόρτιση ακριβότερη

Έχουμε δει στο παρελθόν πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγάλο όφελος στην καθημερινότητα, χάρη στο χαμηλό κόστος ανεφοδιασμού. Πλέον, η αυξημένη τιμή στο ρεύμα δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσο θα είναι εφικτή η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς να μας κοστίσει μια περιουσία.
Και όμως, μπορούμε να φορτίσουμε δωρεάν το αυτοκίνητο στο σπίτι μας, χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η λύση έρχεται πραγματικά εξ ουρανού, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Φυσικά, η εγκατάσταση δεν είναι δωρεάν, όμως η απόσβεση έρχεται σύντομα. Ας δούμε αναλυτικά τις επιλογές που έχουμε στην ισχύ των συστημάτων.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι κόστος έχουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

Για ένα σπίτι που έχει ετήσιες ενεργειακές ανάγκες περίπου 5.000 με 7.000 kWh, όσα χρειάζεται μια τριμελής οικογένεια κατά μέσο όρο, η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών ισχύος 5 kWp η οποία θα συνδέεται και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, κοστίζει 8.000 με 10.000 ευρώ. Μια μικρότερη μονάδα, ισχύος 3,5 kWp, έχει κατά μέσο όρο τιμή 5.000 με 7.000 ευρώ.

Υπάρχουν ακόμα μικρότερα συστήματα φωτοβολταϊκών, τα οποία έχουν ισχύ 570 Wp, με το κόστος να ξεκινά από τα 1.500 ευρώ. Το χειμώνα αυτά μπορούν να παράξουν 1,7 kWh κάθε μέρα, ενώ το καλοκαίρι με την αυξημένη ηλιοφάνεια, η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να αγγίξει τις 2,9 kWh.

Έχουμε και την επιλογή να αγοράσουμε κάποιο σύστημα φωτοβολταϊκών χωρίς μπαταρίες. Αυτό θα μειώσει ακόμα παραπάνω το κόστος αγοράς, αλλά με μειονέκτημα το γεγονός πως θα μπορείτε να φορτίζετε το αυτοκίνητο μόνο όταν έχει ήλιο, δηλαδή την ημέρα, μιας και η ενέργεια δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί κάπου.
 

Θα χρειαστούμε και φορτιστή αυτοκινήτου

Παράλληλα, θα πρέπει να αγοράσουμε και να τοποθετήσουμε φορτιστή αυτοκινήτου. Το κόστος είναι γύρω στα 800 ευρώ για ένα μηχάνημα ισχύος 7,4 kW και 1.500 ευρώ για φορτιστή ισχύος 22kW. Αξίζει να θυμόμαστε πως η αγορά του φορτιστή επιδοτείται από το κράτος.

Η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιείται  για να τροφοδοτήσει το σπίτι μας, μειώνοντας το ποσό στους λογαριασμούς ρεύματος. Επιπλέον, αν με αυτή φορτίζουμε και το ηλεκτρικό αυτοκίνητό μας, εξοικονομούμε επιπλέον χρήματα από τις καθημερινές μετακινήσεις. Υπενθυμίζουμε πως εντός πόλης, η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενισχύουν την οικονομία στην κατανάλωση.
 

Η εγγύηση των φωτοβολταϊκών μπορεί να αγγίξει τα 25 χρόνια

Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και τα φωτοβολταϊκά και τα περιφερειακά τους είναι συσκευές οι οποίες ενδέχεται να παρουσιάσουν βλάβες και φθορές. Για αυτό το λόγο, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εγγύηση που θα τα συνοδεύει. Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, αυτή μπορεί να αγγίξει τα 25 χρόνια.

Τα 5.000 και τα 10.000 ευρώ δεν είναι καθόλου μικρά ποσά, ειδικά στην σημερινή εποχή με την αυξημένη ακρίβεια. Παρόλα αυτά, αν αναλογιστούμε το διπλό κέρδος που έχουμε, τόσο στους λογαριασμούς του νοικοκυριού όσο και στο κόστος των μετακινήσεων, με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων βγαίνουμε μακροπρόθεσμα κερδισμένοι. Είναι άλλωστε κρίμα να αφήνουμε τόσο ήλιο να πηγαίνει χαμένος.

Μακροπρόθεσμα βγαίνεις κερδισμένος!
Με τα φωτοβολταϊκά τροφοδοτείς με ενέργεια το σπίτι και φορτίζεις και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Μπορεί το αρχικό κόστος είναι υψηλό, αλλά γλυτώνεις πολλά από το κόστος μετακίνησης.
Η τιμή τους ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ.
Αξίζει να βάλεις φωτοβολταϊκό, αν σκεφτούμε τον ήλιο που έχουμε στη χώρα μας;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε