Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
STOP στη λαθρεμπορία και νοθεία καυσίμων

STOP στη λαθρεμπορία και νοθεία καυσίμων

22/3/2024

Νέος νόμος βάζει λουκέτο στα πρατήρια που κλέβουν μέχρι και δύο χρόνια
Ο έλεγχος θα γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες
Oι παραβάτες θα χάνουν τη συνεργασία με την εταιρεία καυσίμων
Επιπλέον πρόστιμα που θα φτάνουν τα 30 χιλιάρικα

Νέος νόμος βάζει λουκέτο στα πρατήρια που κλέβουν μέχρι και δύο χρόνια

Ένας νέος, πιο σκληρός νόμος τέθηκε σε ισχύ, που στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και «βάζει στο μάτι», τη λαθρεμπορία και τη νοθεία καυσίμων. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις,  όπως και σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο, σύμφωνα με τον νέο νόμο προβλέπονται πολύ πιο αυστηρές ποινές. Αναλυτικότερά θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας και δεν θα επιτρέπεται η ενασχόλησή τους με τον κλάδο της ενέργειας για δύο χρόνια. Να διευκρινίσουμε ότι η παραπάνω ποινή ισχύει τόσο για φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Παράλληλα θα μπαίνει λουκέτο και σε οποιοδήποτε άλλο πρατήριο ανήκει στα παραπάνω πρόσωπα κατά 50% και άνω ή διοικείται από αυτά.

Ο έλεγχος θα γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες

Ένα νέο και πρωτότυπο μέτρο ελέγχου που εισήγαγε ο νέος νόμος αφορά στον τρόπο ελέγχου των πρατηρίων. Αυτό διότι ο νόμος υποχρεώνει τις ίδιες τις εταιρείες πετρελαιοειδών να εφαρμόζουν ελέγχους στα πρατήρια τα οποία λειτουργούν με το σήμα τους. Επιπλέον ο νόμος ορίζει ένα χρονικό πλαίσιο 4 μηνών, στο οποίο οφείλουν οι εταιρείες να κάνουν έλεγχο σε όλους τους συνεργάτες τους και παράλληλα εφόσον διαπιστωθεί κάποια παρανομία, έχουν την υποχρέωση να καταγγείλουν τους παραβάτες στην ΑΑΔΕ.

Οι παραβάτες θα χάνουν τη συνεργασία με την εταιρεία καυσίμων

Ο νόμος προβλέπει και περεταίρω συνέπειες για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα οι εταιρείες οφείλουν να αφαιρέσουν το σήμα τους και να παύσουν την προμήθεια καυσίμου στα πρατήρια, στα οποία, κατόπιν ελέγχου: Διαπιστωθούν ελλείψεις ή παραβάσεις στα συστημάτων εισροών - εκροών, στη σωστή λειτουργία των αντλιών ή σε οτιδήποτε αφορά παραβάσεις φοροδιαφυγής. Το συγκεκριμένο μέτρο θέλει να ασκήσει στην ουσία ένα μοχλό πίεσης προς τις μεγάλες εταιρείες, ώστε να τοποθετούν την ταμπέλα τους, στα πρατήρια που έχουν «καλά» καύσιμα και  είναι 100% νόμιμα.  

Επιπλέον πρόστιμα που θα φτάνουν τα 30 χιλιάρικα

Τα άνωθεν μέτρα ενισχύονται επιπλέον με την καταβολή διοικητικού προστίμου ανάλογα της παράβασης. Συγκριτικά με το παρελθόν είναι αρκετά πιο τσουχτερά ξεκινώντας από τα 5 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 30 χιλιάδες ευρώ ανά πρατήριο. Αξλιζει να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ανά παραστατικό πώλησης.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις