autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
«Σβήσε» μόνος σου τις γρατσουνιές στο αυτοκίνητο με 10 ευρώ

«Σβήσε» μόνος σου τις γρατσουνιές στο αυτοκίνητο με 10 ευρώ

6/7/2024

Λείανε τις επιφανειακές γρατσουνιές με 0,35 ευρώ
Η φθηνότερη αλοιφή αφαίρεσης γρατσουνιών κοστίζει 10 ευρώ
Για πιο σοβαρή ζημιά ίσως χρειαστείς filler
Αν δεν είσαι σίγουρος, πήγαινε εξαρχής σε ειδικό

Λείανε τις επιφανειακές γρατσουνιές με 0,35 ευρώ

Έχουν μαζευτεί κάμποσες γρατσουνιές στο αυτοκίνητό σου και βρήκες επιτέλους τον χρόνο να ασχοληθείς. Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, οι γρατσουνιές δεν αποτελούν απλά πρόβλημα αισθητικής, αλλά και κίνδυνο να εξαπλωθεί σκουριά και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά αν μείνουν καιρό χωρίς να τις επιδιορθώσεις. Αν έχεις βαθιές αυλακιές, τότε ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφθείς έναν ειδικό βαφέα-φανοποιό. Όμως αν το αυτοκίνητό σου έχει μόνο επιφανειακές «πληγές», τότε μπορείς να σηκώσεις μανίκια και να αναλάβεις δράση μόνος σου, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα.

Αρχικά, μία από τις πιο οικονομικές λύσεις είναι να προμηθευτείς ένα ειδικό γυαλόχαρτο, που ξεκινάει από 0,35 ευρώ. Μάλιστα αν το βρέξεις, θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Αφού τρίψεις την επιφάνεια, ύστερα θα πρέπει να την γυαλίσεις.
 

Η φθηνότερη αλοιφή αφαίρεσης γρατσουνιών κοστίζει 10 ευρώ

Τα αυτοκίνητα έχουν συνήθως 4 στρώσεις μπογιάς, και μετά ακολουθεί η επίστρωση του βερνικιού. Στην περίπτωση που η γρατσουνιά δεν έχει φτάσει βαθύτερα από την πρώτη στρώση, τότε μπορείς να την αφαιρέσεις με ένα scratch remover, ή αλλιώς με μία αλοιφή που αφαιρεί τις γρατσουνιές. Θα την βρεις να είναι διαθέσιμη στην αγορά από 10 ευρώ, με την ποιότητα των μαρκών να έχει μεγάλο εύρος. Αν από την άλλη μεριά, η γρατσουνιά είναι ακόμη πιο επιφανειακή, τότε ίσως αρκεί ένα στιλό βαφής, με τιμή που ξεκινάει από 4 ευρώ στο εμπόριο.
 

Για πιο σοβαρή ζημιά ίσως χρειαστείς filler

Πάμε σε πιο σοβαρά περιστατικά. Αν η γρατσουνιά είναι βαθιά, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο filler (μοιάζει με στόκο). Απλώνεις την αλοιφή πάνω σε μια πετσέτα με μικροΐνες. Δίχως να ασκείς πολλή πίεση με το χέρι σου, ακολουθείς κυκλικές κινήσεις, και αφού βεβαιωθείς ότι έχεις καλύψει τη γρατσουνιά, άφησέ το να στεγνώσει. Αν διαπιστώσεις ότι η γρατσουνιά συνεχίζει να φαίνεται, επανάλαβε τη διαδικασία.

Αν το αυτοκίνητό σου έχει πιο βαθιά «πληγή», πρέπει να επιστρατεύσεις αλοιφαδόρο ώσπου η επιφάνεια να γίνει λεία, κάτι που μπορεί να σου πάρει αρκετό χρόνο. Αφού τελειώσεις με τον αλοιφαδόρο, και είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, τότε το μόνο που απομένει είναι η βαφή.
 

Αν δεν είσαι σίγουρος, πήγαινε εξαρχής σε ειδικό

Ακόμη κι αν έχεις εφαρμόσει τα παραπάνω βήματα, ίσως δεν αισθάνεσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και όντως χρειάζεται να πας σε επαγγελματία. Αν πιστεύεις εξαρχής ότι οι γρατσουνιές είναι τόσο βαθιές που αν το πάρεις πάνω σου μπορεί να προκαλέσεις μεγαλύτερη φθορά, τότε είναι σοφότερο να απευθυνθείς σε ειδικό συνεργείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος της επιδιόρθωσης δεν είναι δυσβάσταχτο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε