Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Σε εφαρμογή οι αυστηρότερες ποινές για τα λαθραία καύσιμα

Σε εφαρμογή οι αυστηρότερες ποινές για τα λαθραία καύσιμα

5/7/2024

Σε ισχύ οι νέες ποινές για λαθρεμπόριο καυσίμου
Κλείνουν για 2 χρόνια τα παράνομα πρατήρια
Βγαίνουν στη δημοσιότητα οι ποινές
Αυτοματοποιημένο σύστημα εντοπίζει τις παρανομίες

Σε ισχύ οι νέες ποινές για λαθρεμπόριο καυσίμου

Ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νόμου σχετικά με τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ο οποίος προβλέπει πολύ αυστηρότερες ποινές για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Οι νομοθετούντες προβλέπουν πως με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στους παραβάτες του κλάδου και θα περιοριστεί το φαινόμενο της λαθρεμπορίας.

Κλείνουν για 2 χρόνια τα παράνομα πρατήρια

Το σημαντικότερο ίσως που προβλέπει ο νέος νόμος είναι πως θα σφραγίζεται το πρατήριο όσων φυσικών η νομικών προσώπων παρανομούν και επιπλέον δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στο κλάδο των προϊόντων ενέργειας για 2 έτη. Επιπροσθέτως αν αυτά τα πρόσωπα κατέχουν κατά 50% και πάνω ή διοικούν κάποιο άλλο πρατήριο θα σφραγίζεται και αυτό. Μάλιστα ήδη έχουν εφαρμοστεί οι ποινές για πρατήριο που εντόπισαν οι ελεγκτικοί ότι παρανομούσε.

Βγαίνουν στη δημοσιότητα οι ποινές

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το νόμο την ευθύνη για τον έλεγχο των πρατηρίων, φέρνουν και οι ίδιες οι εταιρείες που υποχρεούνται να διενεργούν ελέγχους στα πρατήρια τα οποία φέρουν το σήμα τους και επιπλέον είναι και αυτές υπεύθυνες σε περίπτωση παρανομίας. Εφόσον στους ελέγχους εντοπίσουν κάποια παρανομία έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ με τη σειρά της οφείλει να βγάζει στη δημοσιότητα κάθε χρόνο τις κυρώσεις που επιβάλλονται, ώστε να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό.

Αυτοματοποιημένο σύστημα εντοπίζει τις παρανομίες

Για να γίνει ακόμα πιο πιθανός ο εντοπισμός των παραβατών, η ΑΑΔΕ πλέον έχει αποκτήσει ένα νέο εργαλείο στα χέρια της. Πρόκειται για μια πιλοτική πλατφόρμα, στην οποία εισάγονται τα δεδομένα από το σύστημα εισροών-εκροών. Η πλατφόρμα λειτουργεί αυτοματοποιημένα και μέσω επεξεργασίας των δεδομένων, όταν εντοπίσει πιθανή παρανομία «ηχεί το συναγερμό». Μάλιστα το συγκεκριμένο εργαλείο αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να λειτουργεί κανονικά.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις