Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κάθε χρόνο 6.000 Έλληνες οδηγοί εμπλέκονται σε ατυχήματα υπό την επήρεια αλκοόλ

Κάθε χρόνο 6.000 Έλληνες οδηγοί εμπλέκονται σε ατυχήματα υπό την επήρεια αλκοόλ

Διαβάστηκε από 18441 αναγνώστες - 3/11/2023

Το αλκοόλ δεν σε πιάνει εσένα αφού είσαι «μάγκας», αλλά ίσως σε πιάνει ένα από τα 4 παρακάτω: 6.000 μεθυσμένοι Έλληνες οδηγοί δημιουργούν ατυχήματα κάθε χρόνο επειδή οδηγούν πιωμένοι. Μέχρι και ισόβια κάθειρξη η ποινή για θανατηφόρα ατυχήματα! Όσο «μάγκας» οδηγός κι αν είσαι, θα χρειαστείς 32 μέτρα παραπάνω για να αντιδράσεις, ενώ η ασφαλιστική ουσιαστικά, δεν θα σε καλύψει.

Πρώτη και χειρότερη «μαγκιά», είναι να οδηγούμε πιωμένοι γιατί, «εμένα δεν με πιάνει το αλκοόλ, το αντέχω»… Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή την έκφραση στις παρέες σας;
Η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι 32 επιπλέον μέτρα και τον διπλάσιο χρόνο για να αντιδράσεις και ισχύει για όλους, όσο καλός οδηγός κι αν θεωρείς πως είσαι. Αν προκαλέσεις θανατηφόρο ατύχημα, ίσως πας και ισόβια, ενώ θα τα πληρώσεις όλα από την τσέπη σου και θα σε κυνηγήσει η ασφαλιστική, την στιγμή που ο αριθμός των ατυχημάτων που προκαλούνται από μεθυσμένους είναι πάνω από 6.000 κάθε χρόνο.

Θα χρειαστείς 32 επιπλέον μέτρα για να αντιδράσεις
Το αλκοόλ είναι η βασική αιτία για το 50% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Τα αντανακλαστικά μας αποδυναμώνονται, το πεδίο όρασης και το εύρος ακοής περιορίζεται, αισθητά. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο χρόνος αντίδρασης ενός ανθρώπου υπό την επήρεια αλκοόλ γίνεται υπερδιπλάσιος (από 0,6 δλ. κατά μ.ο. σε 1,2 δλ). Με άλλα λόγια, αν ένας οδηγός έχει ξεπεράσει έστω για λίγο το όριο αλκοόλ στο αίμα του, θα χρειαστεί 32 μέτρα παραπάνω μέχρι να πατήσει το πεντάλ του φρένου… Τα επιπλέον μέτρα αυξάνονται εκθετικά στις περιπτώσεις, που έχεις καταναλώσει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ.  

Ισόβια κάθειρξη σε θανατηφόρα ατυχήματα μεθυσμένων
Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ, αν έχεις καταναλώσει έστω 3 κουτάκια μπύρας ή 3 ποτήρια κρασί ή 3 σφηνάκια τεκίλα/ουίσκι/βότκα, τότε είσαι μεθυσμένος και καλύτερα να μην οδηγήσεις! Τα πρόστιμα ξεκινάνε από τα 200 ευρώ για οριακή παραβίαση ποσοστού οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού, και μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια φυλάκιση του, αν προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα. Δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα με τα παραδείγματα και τις ποινές του Κ.Ο.Κ.

Ποσότητα Αλκοόλ Ποσότητα αλκοόλ στο αίμα Ποινή
3 μπύρες / 3 ποτήρια κρασί 0,50-0,80 g/l 200 ευρώ + ακινητοποίηση αυτ/του
5 μπύρες / 5 ποτήρια κρασί 0,80-1,10 g/l 700 ευρώ + αφαίρεση διπλώματος για 3 μήνες + ακινητοποίηση αυτ/του
6 μπύρες / 6 ποτήρια κρασί >1,10 g/l 1.200 ευρώ + 2 μήνες φυλάκιση + αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες + αφαίρεση πινακίδων και άδειας μέχρι 6 μήνες
6 μπύρες / 6 ποτήρια κρασί + θανατηφόρο ατύχημα >1,10 g/l Ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια κάθειρξη

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε