Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Επιτέλους έρχονται τα διόδια με το χιλιόμετρο!

Επιτέλους έρχονται τα διόδια με το χιλιόμετρο!

26/5/2022

Μετά από καιρό και απαιτήσεις αρκετών πολιτών, αναμένεται να δούμε επιτέλους τα διόδια με το χιλιόμετρο. Τι σημαίνει αυτό; Πλέον θα πληρώνουμε αντίτιμο με βάσει τη διανυθείσα απόσταση, γλιτώνοντας χρήμα, χρόνο και την ταλαιπωρία των σταθμών.

Χρέωση διοδίων σύμφωνα με την διανυθείσα απόσταση

Θα αλλάξουν τα όσα ξέραμε μέχρι στιγμής για τα διόδια και τον τρόπο πληρωμής τους, συμβάλλοντας αισθητά στη μείωση κόστους των μετακινήσεων και αυτό, χάρη στη χρέωσή τους σύμφωνα με την διανυθείσα απόσταση.

Τέλη του 2025 η ολοκλήρωση του έργου

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2026, με τους αρμόδιους φορείς να αναλαμβάνουν την υλοποίηση του. Προς το παρόν, μένει να δοθεί το τελικό «οκ» καθώς και οι υπογραφές, τις οποίες υπολογίζουμε στις αρχές του 2023, ενώ θα αποτελεί έργο του ΣΔΙΤ με τον προϋπολογισμό του να φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με τα 65 από αυτά να τα καταβάλλει το ταμείο ανάκαμψης.

Κάμερες θα καταγράφουν την είσοδο - έξοδο

Πολλοί αναρωτούνται πως λειτουργούν τέτοια διόδια. Ένα σύστημα ελεύθερης ροής (free flow) θα τοποθετηθεί στους περισσότερους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, κάτι που σημαίνει πως οι οδηγοί δε θα σταματούν πια σε σταθμούς διοδίων για να πληρώσουν το αντίτιμο, αλλά θα καταγράφεται η είσοδός και η έξοδος τους με τη χρήση καμερών. Οι τελευταίες θα αναγνωρίζουν την πινακίδα, ενώ σε περίπτωση που σε κάποιο όχημα δεν είναι εφικτό, η Τροχαία θα αναλαμβάνει την καταγραφή της. Η πληρωμή των διοδίων θα γίνεται ηλεκτρονικά και κατά την έξοδο, με τη χρήση σχετικής εφαρμογής στο κινητό ή ειδικής κάρτας, υπολογίζοντας την απόσταση που έχει διανυθεί.


Θα δούμε διαφορά στο κόστος ή θα έχουν δικαιολογία να ανεβάσουν τις τιμές?
Μέχρι το 2026 θα έχουμε διόδια με το χιλιόμετρο.
Κάμερες θα αναγνωρίζουν την είσοδο-έξοδο και θα υπολογίζουν το ανάλογο αντίτιμο.
Έργο 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε