Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο? Δες τι πρέπει να κάνεις!

Λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο? Δες τι πρέπει να κάνεις!

10/7/2022

Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζεις! Αν βάλεις λάθος καύσιμο στο ρεζερβουάρ και δεν αντιδράσεις άμεσα, θα το πληρώσεις ακριβά. Μάθε τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις!

Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, κάθε 3,5 λεπτά κάποιος οδηγός βάζει λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό του. Μπορεί να ακούγεται καταστροφικό, αλλά αν το αντιληφθείς γρήγορα θα καταφέρεις να το σώσεις σχεδόν αναίμακτα και ελαφρώς ανέξοδα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να σου γεμίσουν το ρεζερβουάρ ντίζελ με βενζίνη 

Ο υπαίτιος είναι το ακροφύσιο της βενζίνης, το οποίο μπορεί να χωρέσει εύκολα στο λαιμό πλήρωσης της δεξαμενής καυσίμου ενός αυτοκινήτου ντίζελ και είναι το πιο σοβαρό και πολυέξοδο πρόβλημα. Ο λόγος είναι οι διαφορετικές ιδιότητες του κάθε καυσίμου, που θα αναλύσουμε παρακάτω. Το να μπει πετρέλαιο σε βενζινοκινητήρα είναι πιο σπάνιο, λόγω μεγέθους του ακροφυσίου κι έχει λιγότερες επιπτώσεις.
 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται λόγω των ιδιοτήτων των καυσίμων

Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει λιπαντικές ιδιότητες και η βενζίνη καθαριστικές. Οπότε η βενζίνη που θα μπει σε ένα σύστημα σχεδιασμένο να καίει πετρέλαιο θα λειτουργήσει ως διαλύτης, καταστρέφοντας το προστατευτικό στρώμα που σχηματίζει το diesel, την αντλία καυσίμου και άλλα μέρη του συστήματος καυσίμου. Στην αντίθεση περίπτωση, το καύσιμο (πετρέλαιο σε βενζινοκινητήρα) δεν θα μπορεί να κάνει ανάφλεξη, που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο απλά δεν θα ξεκινήσει.
 

Δεν πρέπει να ξεκινήσεις σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο, φώναξε οδική

Αν αντιληφθείς το λάθος πριν βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο είσαι τυχερός. Κάλεσε αμέσως οδική, πήγαινε στο συνεργείο της επιλογής σου και ζήτα να σου καθαρίσουν όλο το σύστημα. Μπορεί να είναι κάπως χρονοβόρα διαδικασία, αλλά θα σε γλιτώσει από μεγάλα έξοδα. Αν τώρα ξεκινήσεις και το καταλάβεις στη διαδρομή (κροτάλισμα κινητήρα, σκορτσαρίσματα, υπερβολικός καπνός κτλ.) σταμάτησε αμέσως και κάλεσε οδική, αν έχεις την τύχη με το μέρος σου, μπορεί και να μην χρειαστεί να πληρώσεις μια μικρή περιουσία.
 

Μπορεί να σου κοστίσει έως 4.500 ευρώ η ζημία

Όπως προαναφέραμε, αν κυκλοφορήσει βενζίνη σε σύστημα πετρελαίου θα λειτουργήσει ως διαλύτης. Εάν δεν το καταλάβεις άμεσα, αυτό μπορεί να σου κοστίσει ακριβά, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί πλήρης αντικατάσταση της αντλίας καυσίμου, των μπεκ, των φίλτρων και ίσως του ρεζερβουάρ, με το κόστος να μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 4.500 ευρώ. Αν τώρα το καταλάβεις έγκαιρα, δεν βάλεις μπροστά και πας μόνο για καθαρισμό, θα πληρώσεις κατά μέσο όρο 200 ευρώ, με τη διαδικασία να περιλαμβάνει κατέβασμα και καθαρισμό ρεζερβουάρ, καθώς και εξαέρωση όταν μιλάμε για πετρελαιοκινητήρα.
 
Μερικοί παλιότερης τεχνολογίας πετρελαιοκινητήρες ίσως «συγχωρέσουν» ελάχιστα λίτρα βενζίνης, αλλά καλό είναι, ακόμα κι αν αντιληφθείς το λάθος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού, να πας για καθαρισμό. Την διαδικασία του καθαρισμού θα πρέπει να ακολουθήσεις και σε περίπτωση που βάλεις AdBlue στο ρεζερβουάρ καυσίμου ή το αντίστροφο. Τέλος πρέπει να γνωρίζεις ότι το μίγμα πετρελαίου/βενζίνης είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έκρηξης!       

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε