Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Νεύρα στο τιμόνι: Μπορείς να τα αποφύγεις στην Ελλάδα;

Νεύρα στο τιμόνι: Μπορείς να τα αποφύγεις στην Ελλάδα;

Διαβάστηκε από 42816 αναγνώστες - 30/12/2023

Το Road Rage, ή αλλιώς η Οργή όταν οδηγούμε είναι ένα καθημερινό και επικίνδυνο φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Όσο εύκολα και αν εκνευρίζεσαι, υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορούν να περιορίσουν το Road Rage και να σε κάνουν να οδηγείς πιο ήρεμα.

Μπορείς να αποφύγεις το Road Rage;

Το φαινόμενο Road Rage, ή ελληνιστί «Οργή στο δρόμο» είναι κάτι που ταλανίζει παγκοσμίως τους οδηγούς, και χαρακτηρίζεται από ακραία επιθετικότητα και θυμό όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι. Η εριστική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει κορνάρισμα, φωνές και χειρονομίες, ακόμα και σωματική βία.

Δεδομένου πως όλοι είμαστε άνθρωποι, άλλοι πιο ήπιοι και άλλοι πιο ευερέθιστοι, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οδική οργή, ή είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε έρμαια αυτής;

1 στους 2 Έλληνες εκνευρίζονται στο τιμόνι

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο σε συνεργασία με το γαλλικό ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes, το ποσοστό των νευρικών οδηγών που θεωρούνται επικίνδυνοι πίσω από το τιμόνι στην Ελλάδα φτάνει το 50%. Με απλά λόγια, 1 στους 2 στη χώρα μας εκνευρίζεται σε τέτοιο βαθμό που ξεσπάει στους άλλους χρήστες του δρόμου.

Το 80% παγκοσμίως έχει πέσει θύμα road rage από άλλους

Το 80% των οδηγών σε όλο τον πλανήτη έχει πέσει θύμα Road Rage από κάποιον άλλον. Σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται τόσο τα κρούσματα όπου ο θύτης τους κόρναρε ή τους έβρισε, όσο και τα πιο επικίνδυνα, με τον άλλο οδηγό να κλείνει το δρόμο και ακόμα και να τρακάρει επίτηδες το όχημα του θύματος.

Όπως υπάρχει ο νόμος της δράσης-αντίδρασης στη Φυσική, έτσι και στην Οδική Οργή η πιθανότητα κάποιου να ανταπαντήσει στην επιθετική συμπεριφορά είναι μεγάλη. Από το 80% των οδηγών που ήρθαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο Road Rage, το 50%, δηλαδή ακριβώς οι μισοί επέλεξαν να απαντήσουν στην πρόκληση, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της επικινδυνότητας του περιστατικού.

Η οργή στο τιμόνι γίνεται φαύλος κύκλος: Εκνευρίζεσαι και ξεσπάς στον επόμενο

Όπως καταλαβαίνουμε, και ίσως έχει τύχει σε όλους μας, τα νεύρα στο τιμόνι είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν από τον έναν στον άλλο οδηγό, σαν «ιός». Και εξηγούμαι: Είναι πολύ εύκολο να σε εκνευρίσει κάποιος που σου κόρναρε για να πας πιο γρήγορα, ή οδηγεί «κολλημένος» πίσω σου, κάτι που σε κάνει να χάνεις σιγά-σιγά την ηρεμία σου.

Η ανοχή σου στα «παραπτώματα» των άλλων θα μειωθεί, και υπάρχει τεράστιο ενδεχόμενο να ξεσπάσεις στον επόμενο που θα κάνει τελευταία στιγμή «σφήνα» μπροστά σου, ή θα κινείται για κάποιον ανεξήγητο (για εσένα) λόγο αργά. Η αλυσιδωτή αντίδραση έχει ήδη ξεκινήσει, αφού ο «αργός» εμπρός σου θα εκνευριστεί με τη δική σου συμπεριφορά και θα ανταποδώσει, είτε σε εσένα είτε σε κάποιον τρίτο, και πάει λέγοντας.

Σελ.
2
Τσαντίζομαι εύκολα όταν οδηγώ. Πώς θα το αποφύγω;
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις