Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τσαντίζομαι εύκολα όταν οδηγώ. Πώς θα το αποφύγω;

Τσαντίζομαι εύκολα όταν οδηγώ. Πώς θα το αποφύγω;

Διαβάστηκε από 42851 αναγνώστες - 30/12/2023

Είναι γεγονός πως ο καθένας από εμάς αντιδρά διαφορετικά σε παράγοντες όπως το άγχος και ο θυμός. Αλλοι εκνευρίζονται πιο γρήγορα, ενώ άλλοι διατηρούν ευκολότερα την ηρεμία τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford, James Gross, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι ευέξαπτοι θα γίνουν πιο επιθετικοί στο τιμόνι από τους «ήρεμους», αφού δεν εκδηλώνουν όλοι οι οξύθυμοι οργή στο δρόμο, όπως αντίστοιχα άλλοι που δεν έχουν προδιάθεση για θυμό ενδέχεται να βρεθούν σε μια κατάσταση τόσο προκλητική, όπου θα ξεσπάσουν απότομα.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τον εκνευρισμό σου όταν οδηγείς.

  • Το πρώτο βήμα για να διατηρείς την ηρεμία σου όσο οδηγείς είναι πάρεις απόφαση πως θα αργήσεις. Όχι, η κίνηση στον Κηφισό δεν θα αλλάξει αν αρχίσεις να βρίζεις θεούς και δαίμονες, ούτε θα αδειάσει ως δια μαγείας η λωρίδα μπροστά σου αν το χέρι σου γίνει ένα με το μπουτόν της κόρνας. Κάνε μέρος της ρουτίνας σου να ξεκινάς λίγο νωρίτερα, για να μειώσεις το ενδεχόμενο να φτάσεις καθυστερημένος στον προορισμό σου.
  • Καλό είναι να συνειδητοποιήσεις πως κανένας δεν ξύπνησε μια ωραία πρωία με σκοπό να τα βάλει μαζί σου, όσο και αν σου φαίνεται πως «όλοι είναι εναντίον σου». Προσπάθησε να βρεις τρόπο να τους δικαιολογήσεις. Ίσως αυτός που σε «έκοψε» στο φανάρι να βιάζεται να πάει στο νοσοκομείο. Ίσως να έχει αργήσει στη δουλειά, και ο εργοδότης του να είναι χειρότερος από τον δικό σου. Θυμήσου επίσης περιστατικά όπου έκανες εσύ κάποιο λάθος στην οδήγηση, και προσπάθησε να συμπεριφερθείς όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν οι άλλοι.
  • Ένας καλός τρόπος να αγνοήσεις παράγοντες που σε εκνευρίζουν είναι να δώσεις προσοχή σε άλλα πράγματα. Βάλε μουσική που σου αρέσει και ξέρεις πως σε ηρεμεί. Παρατήρησε τις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου εμπρός σου, τα αυτοκόλλητα που έχει βάλει ο ιδιοκτήτης, ή τις βάσεις του προφυλακτήρα του φορτηγού δίπλα σου. Εκπαίδευσε σιγά-σιγά το μυαλό σου να μην δίνει σημασία σε αυτά που σε προκαλούν.
    Προσωπικά, η συμπεριφορά που με ενοχλεί περισσότερο από όλες είναι η οδήγηση στη ΛΕΑ. Επειδή δεν είμαι αστυνομικός, ούτε τιμωρός, πλέον προτιμώ να κινούμαι στη μεσαία ή την αριστερή λωρίδα, τόσο για να μην βλέπω τους άλλους να περνούν δίπλα μου, όσο και για να εκμηδενίσω την πιθανότητα να μπω στον πειρασμό να τους κλείσω το δρόμο, να κορνάρω κλπ. Το «κόλπο» δουλεύει. Δεν φτάνω πιο γρήγορα στον προορισμό μου, αλλά τουλάχιστον φτάνω ήρεμος.
  • Το κυριότερο: Γίνε ευγενικός στους άλλους οδηγούς. Παραχώρησε προτεραιότητα σε αυτόν που θέλει να αλλάξει λωρίδα ή που περιμένει καρτερικά στο Stop. Αν κάποιος κάνει το ίδιο ευχαρίστησε τον. Οι θετικές αλληλεπιδράσεις θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου και θα λειτουργήσουν επίσης αλυσιδωτά, αφού η πιθανότητα ο οδηγός που «εξυπηρέτησες» να φερθεί ευγενικά σε κάποιον τρίτο, και αυτός σε τέταρτο κλπ αυξάνεται κατά κόρον.
 
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι πως το φαινόμενο της οργής στο τιμόνι μπορεί να οδηγήσει χωρίς να το καταλάβεις σε περιστατικά που θα μετανιώσεις πικρά. Αξίζει να βλάψεις κάποιον (ή να φας ξύλο) επειδή μπήκε μπροστά σου στο φανάρι; Ο θυμός σε λίγη ώρα θα έχει περάσει, η μήνυση για ξυλοδαρμό, τα σπασμένα δόντια και οι στραπατσαρισμένες λαμαρίνες όμως θα παραμείνουν.
Εσύ έχεις βρει τεχνικές κατά του Road Rage για να διατηρείς την ηρεμία σου; Ποιες είναι αυτές;

Το 50% των Ελλήνων βρίζει στο τιμόνι
Το 80% παγκοσμίως έχει «τραμπουκιστεί» από τσαντίλες οδηγούς.
Το 50% από αυτούς απάντησε σε πρόκληση στο δρόμο.
Ο Έλληνας έχει την κόρνα προέκταση του χεριού του.
Πόσο να αγνοήσεις κάποιον που σε βρίζει;

Σελ.
1
Η οργή στο τιμόνι γίνεται φαύλος κύκλος: Εκνευρίζεσαι και ξεσπάς στον επόμενο
Σελ.
2
Τσαντίζομαι εύκολα όταν οδηγώ. Πώς θα το αποφύγω;