Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Οδήγηση στο εξωτερικό: Το έχεις κάνει; Θα το τολμούσες;

Οδήγηση στο εξωτερικό: Το έχεις κάνει; Θα το τολμούσες;

4/7/2024

Ευκολότερα τα πράγματα με τους χάρτες πλοήγησης
Όμως ο διαφορετικός Κ.Ο.Κ. μπορεί να σε μπερδέψει επικίνδυνα
Η νοοτροπία είναι τελείως διαφορετική, πρέπει να προσαρμοστείς
Δυσκολότερα τα πράγματα αν πας Αγγλία ή Κύπρο

Ευκολότερα τα πράγματα με τους χάρτες πλοήγησης

Στους περισσότερους από εμάς αρέσουν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, και σίγουρα κάποια στιγμή όλοι έχουμε σκεφτεί - και οι πιο τυχεροί έχουμε πραγματοποιήσει - ένα πιο μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό. Η περιπέτεια της άγνωστης διαδρομής και η μαγεία να ανακαλύπτεις ανεξερεύνητα μέρη, αποκτούν άλλη διάσταση όταν η εξόρμηση αφορά χώρες του εξωτερικού και τόπους άγνωστους εντελώς. Είτε έχεις τη χαρά να οδηγείς, είτε να απολαμβάνεις το τοπίο και τη διαδρομή ως επιβάτης (έχει και αυτό τη χάρη του), μια εξόρμηση αυτού του είδους,έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Οι προϋποθέσεις μάλιστα για να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, είναι ευκολότερες από ποτέ, αφού οι διαθέσιμες εφαρμογές με χάρτες πλοήγησης που υπάρχουν πλέον,  μας επιτρέπουν αφενός να διαλέξουμε τη διαδρομή και αφετέρου να την πραγματοποιήσουμε χωρίς να αποπροσανατολιστούμε ούτε στιγμή!

Όμως ο διαφορετικός Κ.Ο.Κ. μπορεί να σε μπερδέψει επικίνδυνα

Για να ταξιδέψεις οδικώς στο εξωτερικό, απαιτείται να ασχοληθείς με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται, όπως η πράσινηκάρταδιεθνούςασφάλισηςοχήματος, αλλά και μια προετοιμασία του αυτοκινήτου για ένα μεγαλύτερο ταξίδι, αν έχεις προγραμματίσει να φύγεις με το δικό σου και δεν πρόκειται να νοικιάσεις κάποιο άλλο φτάνοντας στον προορισμό σου. Αυτό που ωστόσο πρέπει στον αντίποδα να δόσεις ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι η μελέτη και η εφαρμογή του Κ.Ο.Κ., καθώς αυτός σε κάποια σημεία διαφέρει. Το κυριότερο από αυτά,  είναι η προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους, όπου στο εξωτερικό την έχει όποιος κινείται μέσα στον κόμβο και όχι όποιος μπαίνει σε αυτόν, κάτι που είναι εντελώς ανάποδο από αυτό που ισχύει στη χώρα μας.

Η νοοτροπία είναι τελείως διαφορετική, πρέπει να προσαρμοστείς

Η νοοτροπία μάλιστα των υπολοίπων οδηγών , αλλά και των πεζών που κινούνται στους δρόμους, είναι και αυτή εντελώς διαφορετική και εκ διαμέτρου αντίθετη με τη δική μας. Έτσι, ενώ στη χωρά μας διστάζεις να σταματήσεις σε διάβαση πεζών με το φόβο με σε τρακάρει ο οδηγός που ακολουθεί από πίσω, στο εξωτερικό δεν θα σταματάς για να δώσεις προτεραιότητα στους πεζούς μόνο στα προβλεπόμενα σημεία με τη σχετική διαγράμμιση, αλλά πρακτικά παντού. Επίσης, δεν θα μπορείς να σταθμεύεις - έστω προσωρινά-οπουδήποτε, αλλά μόνο στους προβλεπόμενους για αυτή τη χρήση χώρους. Ακόμη κι αν φαινομενικά δεν ενοχλείς κανέναν σταματώντας ακριβώς μπροστά σε ένα κατάστημα για πχ, 5 λεπτά, η λογική είναι να μην το κάνει κανένας, γιατί στην περίπτωση που το κάνουν όλοι, θα δημιουργηθεί όντως πρόβλημα.

Δυσκολότερα τα πράγματα αν πας Αγγλία ή Κύπρο

Δυσκολότερες περιηγήσεις θα έχεις αν ταξιδέψεις στην Αγγλία ή στην Κύπρο. Οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο φανερώνουν ιδιαίτερο πρόβλημα στην πρόκληση ατυχημάτων από τουρίστες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την οδήγηση δεξιοτίμονων οχημάτων, και μάλιστα στην απέναντι πλευρά του δρόμου από αυτήν που έχουνσυνηθίσει. Είναι τόσο έντονο το πρόβλημα μάλιστα, που οι αρχές στις μεγάλες πόλεις, έχουν φροντίσει ακόμη και για τους πεζούς ξένους επισκέπτες: Υπάρχουν ειδικά βαμμένα στο οδόστρωμα μηνύματα που αναφέρουν τη φράση «κοίτα δεξιά» (πριν διασχίσεις το δρόμο), για να συνδράμουν στην αποφυγή τροχαίων.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε