Λέγεται «Balance your scoot» και είναι εφαρμογή στη Γαλλία, μέσω της οποίας θα μπορείς να καταγγέλλεις online παράνομο παρκάρισμα scooter.
Στόχος η ευαισθητοποίηση
Ακριβώς αυτή η λεπτομέρεια είναι που κάνει την διαφορά. Η εταιρεία δεν φιλοδοξεί να κάνει τους πεζούς ή άλλους οδηγούς... πολιτικούς αστυνομικούς. Δεν θέλει, δηλαδή, ο καθένας να βγάζει το κινητό του, να δηλώνει το πρόβλημα και να έρχονται πρόστιμα στους χρήστες του παράνομα παρκαρισμένου οχήματος. Προτεραιότητα της εφαρμογής είναι η ευαισθητοποίηση των χρηστών με έναν πιο... κόσμιο τρόπο. Να τους υπενθυμιστεί, έστω μέσω ενός e-mail, πως πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο οδηγών και περαστικών, δίχως να εμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
Μηχανές και αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια
Διότι δεν μιλάμε για ένα αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Όταν τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν γίνει πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων οδηγών, είναι λογικό να επικρατεί ένα διαρκές κυκλοφοριακό κομφούζιο. Εδώ στην Ελλάδα, αυτό αποτυπώνεται στην μεγάλη κίνηση σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, στις ελάχιστες ελεύθερες θέσεις για παρκάρισμα, στην αύξηση των πιθανοτήτων για τροχαία ατυχήματα. Όσο πιο πολλοί κυκλοφορούν στους δρόμους, τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να λειτουργήσει κόντρα στον Κ.Ο.Κ..
Στην περίπτωσή μας, δεν είναι λίγες οι φορές που scooter, μοτοσυκλέτες, ακόμη και αυτοκίνητα έχουν «καβαλήσει» πεζοδρόμια γιατί... δεν βρήκαν ελεύθερη θέση για παρκάρισμα. Κάπως έτσι βλέπεις ράμπες να είναι αποκλεισμένες, πεζούς να κατεβαίνουν στο δρόμο για να περπατούν, δεκάδες διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Μπορεί η Ελλάδα να «αντέξει» μία τέτοια εφαρμογή;
Έχουμε ξαναπεί πως η
κακή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πιθανώς να είναι το βασικότερο μειονέκτημα της νομοθεσίας στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση περιορισμού της κίνησης, έχουν υπάρξει διάφορα μέτρα όπως
εκείνο του Δήμου Αθηναίων με τα φορτηγά, με το application της γαλλικής εταιρείας να δίνει τροφή για σκέψη.
Έστω ότι έρχεται στην Ελλάδα, μπορεί να εφαρμοστεί; Υπάρχουν οι υποδομές για χώρους στάθμευσης όλων των οχημάτων; Γιατί, καταγγέλλεις και σωστά πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να «καβαλάς» πεζοδρόμια για να παρκάρεις επειδή δεν βρήκες. Βάλτο στο δρόμο, εκεί που επιτρέπεται και ο επόμενος θα βρει τρόπο να είναι νόμιμα παρκαρισμένος. Είτε μακριά από τον προορισμό που θέλει, είτε σε κάποιο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Υπάρχουν και τα ΜΜΜ, αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, αν βολεύουν και τον τελικό σου προορισμό.
Το θέμα είναι πως ακόμη και αυτή η εφαρμογή, στην χώρα μας μπορεί να αξιοποιηθεί με λάθος τρόπο δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο χάος. Για αυτό πρέπει να υπάρχει η σωστή εναλλακτική, οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης, ακόμη και οι περιορισμοί στο πόσοι θα κινούνται πού συγκεκριμένες ημέρες.
Application στη Γαλλία φέρνει ψηφιακούς… σπιούνους
Μπορείς να καταγγέλλεις παράνομα παρκαρισμένα scooter
Δεν έρχεται κάποιο πρόστιμο ή ποινή
Στόχος η ευαισθητοποίηση του χρήστη
Το ελληνικό πρόβλημα με τα «καβαλημένα» πεζοδρόμια
Εσύ τι λες; Θα μπορούσες μία τέτοια εφαρμογή να δουλέψει στην Ελλάδα; Ποιες ενέργειες χρειάζονται για να ήταν αποδοτική;