
Τι κάνεις αν το εργοστάσιο που έφτιαξε το αυτοκίνητο σου...κλείσει;
Saab και Chevrolet/Daewoo τα πιο πρόσφατα παραδείγματα στην αγορά
Θέμα εμπορικότητας και δυνατότητας μεταπώλησης των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν
Πρόβλημα με τα ανταλλακτικά, χάος με συντήρηση και λογισμικό αν συμβεί στις μέρες μας
Σημαντικές μάρκες παλιότερα η Lada που σταμάτησε να εισάγεται, η Rover που πτώχευσε
Saab και Chevrolet/Daewoo τα πιο πρόσφατα παραδείγματα στην αγορά
Ο τομέας παραγωγής αυτοκινήτων της σουηδικής Saab αποτελούσε το καμάρι της εταιρείας και την αφορμή για την οποία έγινε αυτή γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Το κύριο αντικείμενο τους σκανδιναβικού ομίλου άλλωστε, αποτελούσε η αεροναυπηγική. Το ακρωνύμιο στα αρχικά της άλλωστε (Σουηδική Εταιρεία Αεροπλάνων) το προδίδει με τον απλούστερο τρόπο. Ωστόσο, δυστυχώς ο τομέας παραγωγής αυτοκινήτων του ομίλου τερμάτισε κάποια στιγμή τη λειτουργία του. Μαζί τερμάτισε και η δυνατότητα να έχουν στις επιλογές τους οι υποψήφιοι αγοραστές καινούργιων αυτοκινήτων, κάποια από τα ιδιαίτερα ποιοτικά και πολυτελή μοντέλα των Σουηδών. Τι γίνεται όμως με αυτούς που αποτέλεσαν τους τελευταίους πελάτες της εταιρείας; Πώς μπορεί κανείς που μόλις αγόρασε ένα καινούργιο αυτοκίνητο να έχει την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της χρήσης του, αν το εργοστάσιο που το παρήγαγε, κάποτε κλείσει;
Θέμα εμπορικότητας και δυνατότητας μεταπώλησης των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν
Τι προβλήματα δημιουργούνται όταν κάτι τόσο σημαντικό-όσο και δυσάρεστο-συμβεί; Στην Αυτοκινητοβιομηχανία τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα, κατά συνέπεια ισχύει η λαϊκή ρύση «μεγάλα καράβια- μεγάλες φουρτούνες», και όταν το καράβι βουλιάξει-στην περίπτωση ενός εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων-ο αντίκτυπος είναι μεγάλος. Για να ξεκινήσουμε από κάπου, πρώτο θέμα που τίθεται, είναι αυτό της εμπορικότητας που θα έχουν στο εξής τα αυτοκίνητα που αποτελούν «το πάρκο» της εταιρείας, (τα αυτοκίνητα της που κυκλοφορούν στους δρόμους) και κατά πόσο αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπωληθούν ως μεταχειρισμένα σε κάποιους νέους υποψήφιους αγοραστές.
Πρόβλημα με τα ανταλλακτικά, χάος με συντήρηση και λογισμικό αν συμβεί στις μέρες μας
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η εμπορικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις πάει περίπατο και οι ιδιοκτήτες τέτοιων αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την μεταπώληση. Πριν όμως φτάσουμε στη μεταπώληση, ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα ανακύπτουν και με αυτή καθεαυτή τη χρήση του αυτοκινήτου. Είναι δεδομένο, ότι θα υπάρξουν προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα των ανταλλακτικών και τη δυνατότητα επισκευής ενός μοντέλου που έπαψε να υποστηρίζεται ένα επίσημο δίκτυο αντιπροσώπων. Ένα γενικότερο χάος μάλιστα θα ήταν αναμενόμενο να συμβεί, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στις μέρες μας, καθώς η πολύ σημαντική αναβάθμιση του λογισμικού που απαιτείται καιρό σε καιρό στα καινούργια αυτοκίνητα, θα ήταν απλά στον αέρα.
Σημαντικές μάρκες παλιότερα η Lada που σταμάτησε να εισάγεται, η Rover που πτώχευσε
Το μόνο μάλλον που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση σε μία-ώ μη γένοιτο-σύγχρονη κατάρρευση κάποιας Αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτό θα ήταν η ύπαρξη εκτεταμένης χρήσης κοινών μηχανικών μερών και λογισμικού με μοντέλα άλλων εταιριών. Σε κάθε περίπτωση, όσες φορές έχει λάβει χώρα ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός στο παρελθόν, η ανωμαλία που προκλήθηκε ήταν μεγάλη. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της άλλοτε Κραταιής Βρετανικής Rover, που διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2005 ακριβώς δηλαδή 20 χρόνια πριν, με το Rover 75 να αποτελεί το τελευταίο μοντέλο που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της. Τέλος, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και την περίπτωση της Lada: τα προϊόντα της Ρώσικης Αυτοκινητοβιομηχανίας σταμάτησαν να εξάγονται στις Δυτικές Αγορές κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90, λόγω των όλο αυστηρότερων κανονισμών που θέσπιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων και την παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων.