Γνώριζες πως τα καύσιμα των αυτοκινξήτων έχουν ημερομηνία λήξης, και δεν θα πρέπει να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου, σε μια τέτοια περίπτωση;
Χάνουν τις ιδιότητες τους
Αρχικά να τονίσουμε τους λόγους που ένα καύσιμο, έχει ημερομηνία λήξης. Και η βενζίνη αλλά και το πετρέλαιο, χάνουν τις ιδιότητες τους αν έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κάνουν μια «τέλεια καύση», με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στον κινητήρα.
Πότε λήγει η βενζίνη και το πετρέλαιο;
Για να λήξει ένα καύσιμο, θα πρέπει να έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου. Η βενζίνη μετά τους 3 μήνες μέσα σε ρεζερβουάρ σε ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, μπορεί πλέον να έχει χάσει την ιδιότητα του, αν και σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει περάσει ένα 6μηνο για να θεωρήσουμε πως είναι ληγμένο... Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Το diesel από την άλλη, θέλει περίπου 1 χρόνο για να θεωρηθεί ληγμένο.
Τι ζημιά μπορεί να συμβεί και πως το διακρίνουμε;
Ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο για μέγαλο διάστημα, με καύσιμο στο ρεζερβουάρ, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα βακτήρια του καυσίμου, αλλά και με σημαντικές διαβρώσεις που μπορεί να καταστρέψουν τον κινητήρα. σημάδια πως κάτι δεν δουλεύει σωστά, είναι η δυσκολία του κινητήρα να πάρει μπροστά, αρρυθμίες στο ρελαντί, ακόμα και μειωμένη απόδοση λόγω ατελούς καύσης.
Τι κάνουμε στην περίπτωση ληγμένου καυσίμου;
Στην περίπτωση που έχουμε αυτοκίνητο με ληγμένο καύσιμο στο ντεπόζιτο, θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε στην άκρη τις «δοκιμές και test» και να καλέσουμε έναν γερανό, να ανεβάσουμε το αυτοκίνητο και να πάμε στο συνεργείο. Ακόμα και λίγα χιλιόμετρα με ληγμένη βενζίνη, μπορεί να καταστρέψει διάφορα μηχανικά μέρη.