Θα σώσει ζωές και χρήματα ο περιορισμός υπερβολικής ταχύτητας;
Ο κόφτης υπερβολικής ταχύτητας, σχολιάστηκε αρκετά από τους opinion leaders της αγοράς αυτοκινήτου, και όχι άδικα. Τα οφέλη όμως μιας τέτοιας τεχνολογίας, θα αλλάξουν γενικότερα τον τρόπο που οδηγούμε, και τα κέρδη θα είνα διπλά!
Ο κόφτης υπερβολικής ταχύτητας είναι εδώ!
Όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να φέρουν στον βασικό εξοπλισμό το σύστημα ενεργητικής ασφάλειας Intelligent Speed Assist ή ISA, αναφέρει χαρακτηριστικά η οδηγία της Ε.Ε.. Ουσιαστικά αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας για μηδενικούς νεκρούς στους δρόμους της Ευρώπης το 2050, το γνωστό σε όλους μας, σχέδιο Vision zero.
Το σύστημα σύστημα έξυπνης «προσαρμογής» ταχύτητας (ISA), ελέγχει ότι το όχημα τηρεί το όριο ταχύτητας που επιβάλλει ο ΚΟΚ. Όταν το αυτοκίνητο θα υπερβαίνει τα όρια, θα τίθεται σε λειτουργία ένα συνδυασμένο σύστημα προειδοποίησης (οπτικό και ακουστικό), ώστε να μειώσεις ταχύτητα. Στην περίπτωση που δεν το κάνεις, μια ενεργή συσκευή μείωσης ταχύτητας θα αναλαμβάνει να μειώσει την ισχύ και τη ροπή του αυτοκινήτου σου. Το σύστημα θα σου δίνει την δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις, αλλά μετά το 2035 θα χαθεί αυτή η δυνατότητα.
20% θα μειωθούν οι θάνατοι τροχαίων ατυχημάτων
Στόχος της Ε.Ε. είναι να μειώσει τους θανάτους που έχουν ως κύρια αιτία την υπερβολική ταχύτητα. Με το νέο σύστημα προβλέπουν πως μπορούν να μειώσουν μέχρι και 20% τους θανάτους από τροχαία, ενώ παράλληλα θα μειωθούν κατά 30% και οι πιθανότητες ατυχημάτων γενικότερα.
50% των παραβάσεων στην Ελλάδα είναι για υπερβολική ταχύτητα
Για να καταλάβουμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος γενικά με την υπερβολική ταχύτητα, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, θα αναφέρουμε πως οι μισές παραβάσεις στην χώρα μας καθημερινά, είναι για υπερβολική ταχύτητα. Αν πάρουμε για παράδειγμα μιας εποχή προ-lockdown, τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά! Στην χώρα μας το 2019, καταγράφηκαν 234.000 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, από τις σχεδόν 492.000 που κατέγραψε η Τροχαία. Ένα ακόμα θλιβερό στατιστικό μας ήρθε αυτή την φορά, από την ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρει πως για το ίδιο έτος, η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ήταν η 3η αιτία πρόκλησης ελιγμού που οδήγησε σε θανάσιμο τροχαίο ατύχημα, σε ποσοστό 18%.
...>>>Συνεχίστε το άρθροΣχολιάστε |