Το 87% των Ελλήνων οδηγών φοβάται την επιθετικότητα στο δρόμο
Ο Έλληνας οδηγός πρώτος πανευρωπαϊκά σε χρήση smartphone και μη χρήση ζώνης
Το 59% βρίζει, το 57% κορνάρει και το 48% «κολλάει» στο προπορευόμενο όχημα
Εξίσου άγριοι οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι, το 59% βρίζει δίχως σημαντικό λόγο
Το 94% των Ελλήνων δηλώνει ότι άλλαξε στάση μετά από μια άσχημη εμπειρία
Ο Έλληνας οδηγός πρώτος πανευρωπαϊκά σε χρήση smartphone και μη χρήση ζώνης
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον μέσο Έλληνα οδηγό και την συμπεριφορά του στους δρόμους; Νευρικό, άγριο, εγωιστή, επιθετικό, αυτά και πολλά άλλα επίθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περιγραφή του, έστω και με μια δόση υπερβολής. Ας δούμε όμως τι λένε με αριθμούς και ποσοστά, τα αποτελέσματα της έρευνας της Ipsos, έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες της Ευρώπης (μαζί τους και η Ελλάδα). Οι οδηγοί της χώρας μας έχουν την θλιβερή πρωτιά σε μια από τις χειρότερες δυνατές συνήθειες, καθώς το 81% εξαυτών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το smartphone του κατά τη διάρκεια οδήγησης (σε σχέση με το 77% της υπόλοιπης Ευρώπης). Ακόμη, τεράστια - αρνητική - εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 56% των Ελλήνων οδηγών κάτω των 35 ετών δε φορά την ζώνη ασφαλείας, κάτι το οποίο γίνεται σε μικρότερο από το μισό ποσοστό (27%) στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το 59% βρίζει, το 57% κορνάρει και το 48% «κολλάει» στο προπορευόμενο όχημα
Και πάμε τώρα στο «κυρίως», δηλαδή την συμπεριφορά που επιδεικνύουμε ενώ βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 87% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Όμως, το 59% των συμμετεχόντων, παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς στο δρόμο και ότι το 57% ότι κορνάρει επίμονα και άσκοπα στους άλλους οδηγούς,. Ακόμη, το 48% δήλωσε ότι «κολλάει» πίσω από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, ενώ το 26% δε διστάζει να κατέβει από το όχημά του έτσι ώστε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με κάποιον άλλο οδηγό.
Εξίσου άγριοι οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι, το 59% βρίζει δίχως σημαντικό λόγο
Κι όμως, τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν... κατοχυρωθεί στα ελληνικά συμφέροντα. Όπως αποδεικνύει η έρευνα, ένα τεράστιο ποσοστό των Ευρωπαίων οδηγών φροντίζει να κάνει επίδειξη αγριάδας μέσα από την συμπεριφορά του στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, το 59% όσων - ξένων - οδηγών έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι βρίζει δίχως ιδιαίτερα σημαντικό λόγο ενώ οδηγεί. Ακόμη, 9 στους 10 οδηγούς (!), δήλωσαν πως υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, ενώ το 83% των οδηγών στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι εν ώρα οδήγησης.
Το 94% των Ελλήνων δηλώνει ότι άλλαξε στάση μετά από μια άσχημη εμπειρία
Κάποια ακόμη στατιστικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορούν κακές συνήθειες των Ελλήνων οδηγών που τους έφεραν κοντά στο τροχαίο. Το 17% όσων χρησιμοποιούν το Bluetooth για να πραγματοποιήσει κλήσεις, είχε ή παραλίγο να εμπλακεί σε ατύχημα. Ακόμη, το 49% των οδηγών οδήγησαν ενώ είχαν υπέρμετρη κούραση (με το 37% να δηλώνει πως είχε την εντύπωση ότι αποκοιμήθηκε ελαφρά). Το 19% των ανδρών ηλικίας 25-34 έχουν οδηγήσει μεθυσμένοι, ενώ το 79% των Ελλήνων οδηγών παραδέχθηκε ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός δρόμου για πάνω από 2 δλτ. ενώ οδηγεί. Οι συνήθειες αυτές απέχουν ελάχιστα από την πρόκληση καταστροφής, με κάποιους οδηγούς να δείχνουν συνειδητοποιημένοι. Στα θετικά λοιπόν της έρευνας, το 94% όσων γηγενών οδηγών είχε ή παραλίγο να έχει ατύχημα ή είχαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο σε ένα τροχαίο, δήλωσε ότι επηρεάστηκε και άλλαξε οδηγική συμπεριφορά. Το 90% αυτών δηλώνει πιο προσεκτικό στο δρόμο και το 88% ότι τηρεί πιστά τον Κ.Ο.Κ. . Για να δούμε αν είμαστε έτοιμοι για την πραγματική βελτίωση στους δρόμους μας.
Σχολιάστε |