Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Απαραίτητα για τη ζωή των παιδιών μας.

Απαραίτητα για τη ζωή των παιδιών μας

24/4/2017

Προστάτεψε τα παιδιά σου, δες ότι πρέπει να ξέρεις για τα παιδικά καθίσματα.

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την αιτία κάθε χρόνο, πολλά παιδιά να αποβιώνουν ή να τραυματίζονται με κυριότερη αιτία τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή τη λάθος χρήση παιδικών καθισμάτων. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, αφού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δυστυχήματος.

Το 83% των ατυχημάτων με παιδιά θα είχε αποφευχθεί, εάν γινόταν σωστή χρήση των παιδικών καθισμάτων, υπάρχουν όμως πολλοί που δεν γνωρίζουν τις βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Ποια είδη παιδικών καθισμάτων υπάρχουν πως χωρίζονται
Τα είδη των παιδικών καθισμάτων και οι κατηγορίες που χωρίζονται είναι οι εξής:

1.Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω (βρεφική ηλικία 0-12 μηνών)
Όλα τα βρέφη πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 12 μηνών ή μέχρι το βάρος τους να είναι 10 κιλά. Εάν ένα παιδί είναι πάνω από 10 κιλά πριν την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να συνεχίσει να ταξιδεύει σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω μέχρι να γίνει 12 μηνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπροστινό και στο πισινό κάθισμα με κλίση 45ο.

2.Κάθίσμα που βλέπει μπροστά (νηπιακή-προσχολική ηλικία)
Όταν το παιδί σας φθάσει στην ηλικία των 12 μηνών ή τα 10 κιλά είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να ταξιδεύει καθιστό βλέποντας μπροστά. Το κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός φέρει πλευρική προστασία για το κεφάλι, μένει μόνιμα στο αυτοκίνητο και προσφέρεται και για μεγάλα ταξίδια. Τα πιο πολλά φέρουν μηχανισμό που επιτρέπει στο κάθισμα να γίνεται πιο πλαγιαστό για πιο μακρινά ταξίδια ή όταν το παιδί θέλει να κοιμηθεί.

3.Ανυψωτικό κάθισμα (προσχολική-σχολική ηλικία)
Τα ανυψωτικά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανυψώνουν το παιδί σε τέτοιο ύψος, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ζώνες του αυτοκίνητου όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι η πάνω πλευρά της ζώνης ζώνη πρέπει να περνά από το μέσο του ώμου και του στήθους, το δε κάτω μέρος της ζώνης από το πάνω μέρος των μηρών του παιδιού.

4.Ανυψωτικά μαξιλάρια 
Όπως και τα ανυψωτικά καθίσματα, χρησιμοποιούνται για παιδιά που έχουν μεγαλώσει, και χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφάλειας του αυτοκινήτου. Προορίζονται για παιδιά βάρους 22 μέχρι 36 κιλών (ηλικίας περίπου 6–13 ετών). Πολλά από τα νέα αυτοκίνητα φέρουν ενσωματωμένα παιδικά καθίσματα στο μέσο του πίσω καθίσματος.

Πόσο κοστίζουν και πόσα καθίσματα θα χρειαστεί να αλλάξω αφού το παιδί συνεχώς μεγαλώνει.
Για αυτούς που αναρωτιούνται αν οι τιμές των παιδικών καθισμάτων απευθύνονται σε όλα τα πορτοφόλια, θα πρέπει να δώσουμε ενδεικτικά τις τιμές, οι οποίες ξεκινούν από τα 80 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 500. Για αυτούς τώρα που θέλουν να μάθουν πόσα παιδικά καθίσματα θα χρειαστεί να αλλαχτούν καθώς το παιδί μεγαλώνει, μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να αλλάξουμε κάθισμα 2 φορές.

Τι είναι η πορτοκαλί ετικέτα

Κάθε παιδικό κάθισμα πρέπει πάντα να φέρει μία πορτοκαλί ετικέτα, στην οποία αναγράφονται οι προδιαγραφές ασφάλειας με τις οποίες είναι κατασκευασμένο, όπως και μερικές ακόμη πληροφορίες, όπως το βάρος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο ή ο τύπος του καθίσματος.

Ωστόσο, πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στις προδιαγραφές ασφάλειας.
ECE R129 ή i-Size:
Είναι η νέα νόρμα σύμφωνα με τα τελευταία στάνταρ του 2014. Μέχρι το 2018 θα ισχύει παράλληλα με την ECE R44/04. Πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας και για αυτό σας προτείνουμε κάθισμα ECE R129. Προς το παρόν καλύπτει παιδιά έως 105 cm και 18,5 κιλά.

Πώς να διαβάσετε την ετικέτα ECE R44/04
1. Όνομα ή trademark της κατασκευάστριας εταιρείας
2. Προδιαγραφές ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες έχει ομολογκαριστεί
3. Τύπος πιστοποίησης
4. Βάρος παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο
5. Διεθνής κωδικός όπου αναγράφεται η χώρα που πήρε την πιστοποίηση*
6. «Παρτίδα» κατασκευής
7. Στοιχεία εταιρείας

Τέλος θα πρέπει να δώσουμε προσοχή σε προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν καταργηθεί.

Όταν διαβάζουμε την πορτοκαλί ετικέτα θα πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με ποια νόρμα προδιαγραφών ασφαλείας έχει κατασκευαστεί το κάθισμα. ECE R44/03 και ECE R44/04: Η νόρμα 44/04 είναι η ισχύουσα, η 44/03 είναι η προηγούμενη, ωστόσο αποδεκτή.

Οι R44/01 και R44/02 έχουν καταργηθεί. Μην μεταφέρετε τα παιδιά σας με τέτοιο παιδικό κάθισμα.

Πως θα τοποθετήσω σωστά το παιδικό κάθισμα στο αμάξι μου
Τα 5 βήματα της σωστή τοποθέτησης 

Για να είναι ασφαλές το κάθισμα πρέπει να τοποθετηθεί σωστά. Δώστε προσοχή στα παρακάτω 5 βήματα.

1 Τοποθετήστε το καθισματάκι στη θέση του αυτοκινήτου που έχετε επιλέξει. Τραβήξτε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου περνώντας την από το κενό, ανάμεσα στην πλάτη και στη βάση του καθίσματος. Αν είναι ISOFIX κουμπώστε στις ειδικές βάσεις των καθισμάτων.

2 Περάστε τη ζώνη μέσα από τις αντίστοιχες υποδοχές. Βγάλτε την από την άλλη πλευρά και στερεώστε την στην αγκράφα του καθίσματος. Εδώ βολεύουν τα λεπτά χέρια.

3 Περάστε το διαγώνιο τμήμα της ζώνης μέσα από την αντίστοιχη υποδοχή στο πλαϊνό τμήμα του καθίσματος (πίσω από την πλάτη του παιδικού καθίσματος).

4 Τραβήξτε με δύναμη το διαγώνιο τμήμα της ζώνης, έτσι ώστε να εφαρμόσει καλά το καθισματάκι στο κάθισμα του αυτοκινήτου και κουμπώστε με το «κλιψάκι».

5 Πιέστε όλα τα σημεία, για να βεβαιωθείτε ότι, όλα τα τμήματα της ζώνης είναι τεντωμένα και ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις