Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric

Η καλή εξάτμιση φέρνει καλύτερη απόδοση

Διαβάστηκε από 2408 αναγνώστες - 4/10/2019

Γιατί μια καλή εξάτμιση είναι απαραίτητη για το αυτοκίνητό σου και ποια η σχέση της με τον κινητήρα; Πώς μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση του κινητήρα και του αυτοκινήτου με αλλαγή εξάτμισης;

Ποια σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξεις εξάτμιση; Τι πρέπει να προσέξεις όταν αλλάξεις εξάτμιση; Τι αλλάζει αν αγοράσεις νέο σετ και πώς μπορείς να αποφύγεις πιθανά πρόστιμα;

Σημάδια ότι πρέπει να αλλάξεις εξάτμιση

Πριν προβούμε στην αλλαγή της εξάτμισης ίσως υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποιο μέρος ή όλο το σετ του συστήματος εξάτμισης. Δώστε προσοχή λοιπόν στα παρακάτω:

• Σε περίπτωση που το καζανάκι έχει τρυπήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητό μας δεν θα πάρει Κάρτα Καυσαερίων.
Απώλεια καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής (μέρος της εξάτμισης), που γίνεται άμεσα αισθητή λόγω του θορύβου (σαν φύσημα) ενώ μειώνεται αισθητά και η απόδοση του κινητήρα.
Διαρροή βενζίνης (εκτός από απώλεια καυσαερίων). Μειώνεται η απόδοση του κινητήρα αφού αλλάζει η αναλογία του μείγματος αέρα καυσίμου. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις ο κινητήρας δεν μπορεί να κρατήσει ρελαντί και εμφανίζει αρρυθμία (ακούσιο ανεβοκατέβασμα ρυθμού περιστροφής). Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει και κίνδυνος για φωτιά.
• Μείωση απόδοσης έχουμε και αν έχει τρυπήσει ο σωλήνας της εξάτμισης.
 
Απόδοση και θόρυβος

Το σύστημα εξάτμισης μειώνει τρομερά τον παραγόμενο θόρυβο του κινητήρα, μιας και κατευνάζει την ηχητική ενέργεια των καυσαερίων και επαναφέρει τον θόρυβο του κινητήρα σε ανεκτά επίπεδα. Πέρα από όλα τα παραπάνω το σύστημα εξαγωγής φροντίζει και για την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα. Σε έναν τυπικό βενζινοκινητήρα, το 35-40% της ενέργειας που περιέχεται στο καύσιμο πάει χαμένο στην εξάτμιση, υπό μορφή θερμικής, κινητικής και ηχητικής ενέργειας. Το σύστημα εξάτμισης φροντίζει να αξιοποιεί μέρος αυτής της ενέργειας προς όφελος της απόδοσης του κινητήρα, αυξάνοντας την ογκομετρική απόδοση μέσω της βελτίωσης του ποσοστού πλήρωσης των κυλίνδρων. Αρα, συνοπτικά, πέρα από την ασφάλεια και την υγεία, το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου:
  • Συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα
  • Περιορίζει το θόρυβο εξαγωγής του κινητήρα.
 
 
Πριν επιλέξω νέα εξάτμιση
Ποια τα πλεονεκτήματα των ποιοτικών aftermarket εξατμίσεων; Ποιες λύσεις υπάρχουν για να βελτιώσεις την εξάτμισή σου; Ποια λύση είναι η πιο οικονομική και τι αλλαγές συνεπάγεται η κάθε μια από αυτές;
Πλεονεκτήματα aftermarket εξατμίσεων
Τα πλεονεκτήματα των ποιοτικών aftermarket εξατμίσεων είναι η μείωση του βάρους, η αντοχή τους στο χρόνο – εάν είναι όπως πρέπει είτε ανοξείδωτα είτε κατασκευασμένα από τιτάνιο – και η βελτίωση στην ποιότητα και ποσότητα του ήχου. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ήχος να παραμένει μέσα στις προδιαγραφές προς αποφυγή προστίμων, και στην περίπτωση αλλαγής του καταλύτη με κάποιου ελευθέρας ροής, ότι το αυτοκίνητο συνεχίζει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές καυσαερίων. Ας δούμε ποιες λύσεις υπάρχουν
  • Από τις πιο συχνές βελτιώσεις, είτε από μόνες τους είτε λόγω ανάγκης αντικατάστασης, είναι η αλλαγή του/των σιλανσιέ της εξάτμισης  - συνήθως του τελικού. Οι  επιλογές είναι πολλές και η ιδανική για το αυτοκίνητό μας εξαρτάται από τις απαιτήσεις που έχουμε. Καθότι οι αλλαγές στην υποπίεση της εξάτμισης έχουν όπως αναφέραμε σημαντική επίδραση στη λειτουργία του αυτοκινήτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φέρουμε την απόδοση στα μέτρα μας. Ένα τελικό πιο ελεύθερης ροής θα κάνει τον κινητήρα να αναπνέει και να αποδίδει καλύτερα στις υψηλές στροφές, με αντίστοιχη μείωση ροπής στις χαμηλές.
  • Aλλες λύσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του συστήματος από τον καταλύτη και πίσω
  • ή ακόμα και πλήρη σετ με χταπόδια που αντικαθιστούν όλη το σύστημα της εξάτμισης
 
Προσοχή: θόρυβος και προδιαγραφές

Πολλοί οδηγοί σπεύδουν σε αλλαγή/βελτίωση της εξάτμισής τους, για να πετύχουν καλύτερο ή και μεγαλύτερο θόρυβο για λόγους οδικής ευχαρίστησης. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ήχος να παραμένει μέσα στις προδιαγραφές που υπάρχουν καθώς υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμο μέχρι και 200 ευρώ και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας. Εκτός όμως από τον θόρυβο σε κάθε περίπτωση αλλαγής του καταλύτη με κάποιου ελευθέρας ροής, θα πρέπει να διασφαλίζουμε ότι το αυτοκίνητο συνεχίζει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές καυσαερίων. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για επιβολή προστίμων στο καθιερωμένο έλεγχο ΚΤΕΟ.

Η αλλαγή ή η βελτίωση ,λοιπόν, της εξάτμισης δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης και ήχου. Η καλή λειτουργία της εξάτμισης συμβάλει στην ασφάλειά μας και βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα και της ποιότητας οδήγησης. Κάνε τη σωστή επιλογή και πρόσεξε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να προβείς άμεσα σε αλλαγές όλου ή μέρους του συστήματος εξάτμισης.
 

Σχετικες επιχειρησεις