Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Παιδικά Καθίσματα: Σώζουν παιδικές ζωές!

2/3/2017

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την αιτία κάθε χρόνο, πολλά παιδιά να αποβιώνουν ή να τραυματίζονται με κυριότερη αιτία τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή τη λάθος χρήση παιδικών καθισμάτων

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την αιτία κάθε χρόνο, πολλά παιδιά να αποβιώνουν ή να τραυματίζονται με κυριότερη αιτία τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή τη λάθος χρήση παιδικών καθισμάτων. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, αφού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δυστυχήματος. Πληροφοριακά, σε μια σύγκρουση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, ένα παιδί που δεν είναι ορθά προσδεμένο μπορεί να εκτιναχθεί με δύναμη ακόμα και 50πλάσια του βάρους του! Αλλωστε οι αριθμοί λένε πως τα τροχαία ατυχήματα, είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών, αλλά και μία από τις σοβαρότερες αιτίες τραυματισμού. Οι περισσότεροι τραυματισμοί, μάλιστα, είναι στο κεφάλι και τον αυχένα.

Το 83% των ατυχημάτων με παιδιά θα είχε αποφευχθεί, εάν γινόταν σωστή χρήση των παιδικών καθισμάτων. Τα παιδικά καθίσματα πρέπει να τοποθετούνται πάνω στις βάσεις Isofix, οι οποίες είναι υποχρεωτικές από το 2000 σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αμερικάνικη αγορά, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Ε.Ε. Τα παιδικά καθίσματα που τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού με την πλάτη προς το ταμπλό του αυτοκινήτου έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά για παιδιά ηλικίας μέχρι και 3 ετών. Δηλαδή μέχρι την ηλικία που ο αυχένας του θα έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να αντέχει μεγαλύτερες δυνάμεις, από αυτές που δημιουργεί η επιτάχυνση κατά την πρόσκρουση δύο αυτοκίνητων. Ωστόσο στην περίπτωση αυτού του τύπου παιδικού καθίσματος ο αερόσακος που υπάρχει στην πλευρά του συνοδηγού πρέπει, οπωσδήποτε να τίθεται εκτός λειτουργίας, όποτε τοποθετείται το κάθισμα. Διαφορετικά η χρήση του απαγορεύεται. Μέχρι την ηλικία των έξι το παιδί θα χρειαστεί να αλλάξει τουλάχιστον δύο καθίσματα προκειμένου αυτά να προσαρμοστούν απόλυτα στο, συνεχώς διαφοροποιούμενο, σωματότυπό του. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις