Πώς τα gadgets του αυτοκινήτου διευκολύνουν την οδήγηση

28/5/2021

Έχουν γίνει απαραίτητα! Παρουσιάζουμε τα 5 πιο hi-tech στοιχεία εξοπλισμού που μεταμορφώνουν το αυτοκίνητο και κάνουν την οδήγηση -και τη ζωή μας- πιο εύκολη. Ποιο από αυτά θεωρείς χρησιμότερο;

 
 
Κάποτε μία οθόνη στο ταμπλό ήταν προτέρημα των πιο premium και ακριβών αυτοκινήτων. Πλέον δεν νοείται αμάξι χωρίς τεχνολογικές ευκολίες που θα εκτοξεύσουν την οδηγική απόλαυση. Οι περισσότερες είναι βέβαια στον έξτρα εξοπλισμό αλλά θεωρούμε πως αξίζουν την διαφορά στη τιμή και με το παραπάνω.

Συστήματα παρκαρίσματος: Η ζωή εντός πόλης πιο εύκολαΥπάρχουν απλοί αισθητήρες που σε προειδοποιούν ηχητικά για την απόσταση σου από οποιοδήποτε αντικείμενο. Υπάρχουν οι κάμερες οπισθοπορείας, οι οποίες ποικίλουν σε ανάλυση και φυσικά τα εντελώς αυτόνομα συστήματα, τα οποία αναλαμβάνουν εύρεση θέσης, τιμόνι και πεντάλ.  Τα τελευταία, εκτός από το μεγάλο κόστος τους, απαιτούν κίνηση με πολύ λίγα χιλιόμετρα και σε συνθήκες πόλης καμιά φορά είναι…αργά. Θα επιμείνουμε στην μοναδική χρησιμότητα των αισθητήρων σε συνδυασμό με τις κάμερες παρκαρίσματος. Ακόμα και μεγάλα SUVγίνονται ευέλικτα σε χέρια νέων οδηγών, καθώς έχουν τον πλήρη έλεγχο μέσα από μία σειρά τεχνολογικών εξαρτημάτων.

Οθόνη αφής με σύστημα multimedia: Ένας υπολογιστής για όλαΕίναι must και πραγματικά πολύ χρήσιμες. Οθόνες αφής, ποικίλων ιντσών που εκτός από τον ιδιαίτερα high-tech αέρα, ξεχωρίζουν για την πληρότητα συστημάτων και συνδεσιμότητα. Τραγούδια, βίντεο, χάρτες, ίντερνετ, σύνδεση τηλεφώνου είναι εκεί για να κάνουν την ζωή του οδηγού, και όχι μόνο, πιο εύκολη. Φυσικά είναι μάι ευκολία που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς τα μάτια δεν πρέπει να απορροφούνται την ώρα της οδήγησης.

Cruise control: Τα πιο ξεκούραστα ταξίδιαΚάποτε αυτή η έννοια έκρυβε την δυνατότητα του αυτοκινήτου να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα σε μεγάλα ταξίδια. Πλέον έχουν την ιδιαιτερότητα να αυξομειώνουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου ανάλογα με την απόσταση και την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος. Σε συνδυασμό με την βοήθεια διατήρησης λωρίδας, καταφέρνουν να παρέχουνε ταξίδια πρωθυπουργικής άνεσης. Απλά κρατήστε το τιμόνι και δείτε το αυτοκίνητο να καταπίνει τα χιλιόμετρα μόνο του.


Head up display: Τα μάτια είναι πάντα στον δρόμοΕίναι ζωτικής σημασίας όπως άλλα συστήματα; Όχι, μα πραγματικά κάνει την ήδη εύκολη δουλειά του οδηγού, ευκολότερη. Το Head Up Display είναι ένα προαιρετικό gadget το οποίο απεικονίζει τις βασικές ενδείξεις του πίνακα οργάνων και εσωτερικά του παρμπρίζ. Αυτό μεταφράζεται σε χάρτες, ραδιοφωνικό σταθμό, όρια ταχύτητας, στροφόμετρο και καντράν.  Προερχόμενο από τα μαχητικά αεροσκάφη, μπορεί να παρέχει πληροφορίες που βρίσκονται και στον πίνακα οργάνων, μα ξεκουράζει πολύ τα μάτια του οδηγού, δεν τον αποσπά ενώ σίγουρα εκτοξεύει τον τεχνολογικό αέρα.

Κλιματισμός: Το απλό a/c πάλιωσεΟ κλιματισμός είναι ένα εξοπλιστικό στοιχείο που αξίζει τα επιπλέον χρήματα αφού σε σχέση με το αιρ-κοντίσιον διαμορφώνει την τέλεια ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ωστόσο οι εταιρείες ακολουθώντας την λογική του μάρκετινγκ, έχουν φτάσει στο σημείο να προσφέρουν κλιματιστικά συστήματα δυο, τριών ή και τεσσάρων ζωνών, με τον κάθε επιβάτη δηλαδή να μπορεί να επιλέξει την δική του θερμοκρασία. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν έχει νόημα να το πληρώσεις επιπλέον.

Advertisement