autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

Χρησιμοποιείς το κατάλληλο παιδικό κάθισμα;

22/6/2021

Τα παιδικά καθίσματα παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ασφάλεια των μικρών επιβατών του αυτοκινήτου, και χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Εσείς με τι κριτήρια αγοράζετε παιδικά καθίσματα;

Η επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος γίνεται ανάλογα με τα κιλά και το ύψος (και όχι με την ηλικία) του παιδιού. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι εξής:

Kοινοποίησε το »


1.Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω (βρεφική ηλικία 0-12 μηνών)
Όλα τα βρέφη πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 12 μηνών ή μέχρι το βάρος τους να είναι 10 κιλά. Εάν ένα παιδί είναι πάνω από 10 κιλά πριν την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να συνεχίσει να ταξιδεύει σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω μέχρι να γίνει 12 μηνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπροστινό και στο πισινό κάθισμα με κλίση 45 μοιρών.

2.Κάθίσμα που βλέπει μπροστά (νηπιακή-προσχολική ηλικία)
Όταν το παιδί σας φθάσει στην ηλικία των 12 μηνών ή τα 10 κιλά είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να ταξιδεύει καθιστό βλέποντας μπροστά. Το κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός φέρει πλευρική προστασία για το κεφάλι, μένει μόνιμα στο αυτοκίνητο και προσφέρεται και για μεγάλα ταξίδια. Τα πιο πολλά φέρουν μηχανισμό που επιτρέπει στο κάθισμα να γίνεται πιο πλαγιαστό για πιο μακρινά ταξίδια ή όταν το παιδί θέλει να κοιμηθεί.

3.Ανυψωτικό κάθισμα (προσχολική-σχολική ηλικία)
Τα ανυψωτικά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανυψώνουν το παιδί σε τέτοιο ύψος για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ζώνες του αυτοκίνητου όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι η πάνω ζώνη πρέπει να περνά από το μέσο του ώμου και του στήθους, η δε κάτω ζώνη από το πάνω μέρος των μηρών του παιδιού.

4.Ανυψωτικά μαξιλάρια
Όπως και τα ανυψωτικά καθίσματα, χρησιμοποιούνται για παιδιά που έχουν μεγαλώσει, και χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφάλειας του αυτοκινήτου. Προορίζονται για παιδιά βάρους 22 μέχρι 36 κιλών (ηλικίας περίπου 6–13 ετών). Πολλά από τα νέα αυτοκίνητα φέρουν ενσωματωμένα παιδικά καθίσματα στο μέσο του πίσω καθίσματος. (built in). 
 
Τύπος καθίσματος
Ομάδα μάζας
Ηλικία κατά προσέγγιση
Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω
ομάδα 0  
για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 10 κιλών Από τη γέννηση μέχρι 12 μηνών
ομάδα 0+  
για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 13 κιλών Από τη γέννηση μέχρι 12 – 15 μηνών
Κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός ομάδα I  
για παιδιά που ζυγίζουν από 9 έως 18 κιλά  12 μηνών  -   5 ετών
Ανυψωτικό κάθισμα ομάδα II  
για παιδιά που ζυγίζουν από 15 έως 25 κιλά 4 – 8 ετών
Ανυψωτικό μαξιλάρι ομάδα III  
για παιδιά που ζυγίζουν από 22 έως 36 κιλά 6 – 13 ετών
Επιλέξτε καθίσματα ISOFIX για μεγαλύτερη ασφάλεια
Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδικών καθισμάτων με βάση το πώς δένουν στο αυτοκίνητο. Τα «παραδοσιακά» κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας, ενώ τα πιο σύγχρονα δένουν στις βάσεις ISOFIX, που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά. Αυτές είναι ατσάλινες θηλιές προσαρμοσμένες σε μια μπάρα που βρίσκεται ανάμεσα στη βάση και την πλάτη του πίσω καθίσματος, ενώ είναι δεμένη πάνω στο σασί του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν έχει βάσεις ISOFIX, θα πάτε στα «απλά» καθίσματα.

Ανάλογα με την κατηγορία του παιδικού καθίσματος, η διαφορά στην τιμή ενός ίδιου μοντέλου με ή χωρίς ISOFIX μπορεί να ποικίλλει από τα 100 έως και τα 200+ ευρώ. Γιατί, όμως, αξίζει να πληρώσετε τα επιπλέον χρήματα; Οι λόγοι είναι απλοί και έχουν να κάνουν με τον χρόνο και την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:

1. Τα ISOFIX μπαίνουν-βγαίνουν με δύο «κλικ», κάτι που είναι πολύ εύχρηστο για όσους δεν έχουν το κάθισμα μόνιμα τοποθετημένο σε ένα αμάξι (π.χ. οικογένειες με 2 αυτοκίνητα). Κερδίζεις χρόνο, λοιπόν, καθώς δεν χρειάζεται να δένεις το κάθισμα μόνο με ιμάντες, ακολουθώντας συχνά περίπλοκες οδηγίες.

2. Είναι θέμα ασφάλειας. Έρευνες δείχνουν πως το 80% των παιδικών καθισμάτων που δένουν με τη ζώνη ασφάλειας, έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο. Επιπλέον, ακόμα και σωστά να έχεις δέσει το κάθισμα, άλλο πράγμα είναι να το κρατάει ακινητοποιημένο ένας ιμάντας και άλλο είναι να βρίσκεται κουμπωμένο στο σασί του αυτοκινήτου. Τα ISOFIX είναι πιο σταθερά και ασφαλή.
 

Kοινοποίησε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις