Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι αρκετά βενζινάδικα στην χώρα μας έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους, για να “κλέβουν” τους πελάτες τους. Τα περιστατικά είναι πολλά και οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς. Μάθε πως να αποφύγεις και χάσιμο χρημάτων αλλά και βλάβες στο αυτοκίνητο σου..
Το να γεμίζει κάποιος το ρεζερβουάρ του στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι και πολύ σύνηθες φαινόμενο. Η οικονομική κρίση έχει επιβάλει νέους κανόνες, και πλέον το καύσιμο μπαίνει σταγόνα-σταγόνα στο ντεπόζιτο. Για να γεμίσει το ρεζερβουάρ θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μεγάλο ταξίδι, ώστε να αποφύγουμε τις περριτές στάσεις αλλά και την πιο ακριβή τιμή στα βενζινάδικα των Εθνικών δικτύων.
Είμαι σίγουρος πως σε αυτές τις περιπτώσεις, έχεις ακούσει κι εσύ το χαρακτηριστικό “κλακ” που κάνει η αντλία, λίγο πριν γεμίσει εντελώς το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σου. Αυτό σημαίνει πως το καύσιμο έχει γεμίσει το ντεπόζιτο μέχρι το προκαθορισμένο ανώτατο σημείο. Πολύ συχνά, ο υπάλληλος του πρατηρίου συνεχίζει να πατάει την σκανδάλη της αντλίας, και μετά το πέρας της ηχητικής ειδοποίησης, ώστε να στρογγυλοποιηθεί το ποσό του καυσίμου ή για να γεμίσει εντελώς, όπως εσφαλμένα θεωρούμε..
Επιπτώσεις
Αυτή η τακτική, ελοχεύει αρκετούς κινδύνους και για την τσέπη μας αλλά και για την λειτουργία του αυτοκινήτου μας. Την στιγμή που το στόμιο του ρεζερβουάρ ειδοποιεί πως γέμισε, πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε. Στο 90% των περιπτώσεων η κατάληξη του επιπλέον καυσίμου, θα βρεθεί και πάλι στην δεξαμένη του βενζινάδικου ή στον δρόμο. Ουσιαστικά λοιπόν, πληρώνουμε καύσιμο που δεν βάλαμε στο αυτοκίνητο μας... και καταλήγει ή στο έδαφος του βενζινάδικου ή πίσω στην δεξαμενή, με άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας.
Δεν είναι όμως η μοναδική ζημία που μπορούμε να πάθουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το καύσιμο κατέληξε στο δοχείο αναθυμιάσεων ή και σε βλάβη στον καταλύτη. Ο ECU στο αυτοκίνητο κάνει διάγνωση βλάβης με τα εσφαλμένα δεδομένα που λαμβάνει και η ταλαιπωρία μας στα συνεργεία δεν έχει τελειωμό. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι οι εκπομπές ρύπων εκτινάσσονται, οπότε είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι και με πρόστιμα... Το σίγουρο είναι πως η οικονομική ζημιά στην τσέπη μας, είναι δεδομένη, γι αυτό καλό θα ήταν να ενημερώνουμε τον υπάλληλο του σημείου ανεφοδιασμού να σταματήσει έγκαιρα.