Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
LPG: Αν έχεις 10 χρόνια LPG τότε θες αλλαγή δεξαμενής

LPG: Αν έχεις 10 χρόνια LPG τότε θες αλλαγή δεξαμενής

Διαβάστηκε από 3809 αναγνώστες - 10/8/2022

Ποια είναι η σωστή συντήρηση ενός κινητήρα με σύστημα LPG; Τι πρέπει να προσέχω, προκειμένου να δουλεύει απροβλημάτιστα και αξιόπιστα μια ζωή; Διάβασε παρακάτω και διατήρησέ το αιώνια σαν καινούριο.

Με απλά λόγια τι κερδίζεις εάν έχεις σύστημα LPG;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

• Η τοποθέτηση υγραερίου είναι συμφέρουσα και ασφαλής λύση.
• Το υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο, απαιτεί επιμέλεια στην συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό, σε βαθμό μεγαλύτερο από ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει μόνο βενζίνη.
• Το σύστημα υγραερίου και το αυτοκίνητο θα πρέπει να συντηρείται από έμπειρο μηχανικό.
• Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφεται ο κινητήρας, εάν συντηρείτε σωστά.
Όπως όλα τα πράγματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητό μας, έτσι και το σύστημα υγραερίου θέλει το επαρκές service του, τουλάχιστον στα διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής του. Γιατί ναι μεν το τοποθετήσατε για να έχετε τα οφέλη της οικονομίας που προσφέρει, αλλά να έχετε επίσης υπόψη σας, πως ένα κακοσυντηρημένο σύστημα δεν θα προσφέρει όλα όσα περιμένατε. 
 
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγραεριοκίνησης αποτελείται από αρκετά εξαρτήματα τα οποία θέλουν την περιοδική τους συντήρηση, όπως τα φίλτρα (περισσότερες λεπτομέρειες θα δούμε παρακάτω στο άρθρο) τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρά, αλλά συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του συνόλου. 
 
 Ποια τα κυριότερα μέρη και εξαρτήματα του συστήματος;
Ένα τυπικό σύστημα υγραερίου περιλαμβάνει τα εξής μέρη: 
• Τη δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου
• Τις διάφορες σωληνώσεις παροχής καυσίμου
• Την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα παροχής υγραερίου
• Τον πνεύμονα, δηλαδή το μέρος αεριοποίησης υγραερίου που εξαερώνει και ρυθμίζει την παροχή υγραερίου ανάλογα με το φορτίο του κινητήρα
• Τα μπεκ ψεκασμού υγραερίου
 
Πως θα το έχεις καινούργιο αιώνια;
Τα διαστήματα συντήρησης εξαρτώνται από τον τύπο του συστήματος που έχετε τοποθετήσει. Ο εκάστοτε κατασκευαστής ορίζει τα διαστήματα συντήρησης ανάμεσα στα 10.000, 15.000 και 20.000 χιλιόμετρα. Το πότε ακριβώς θα πάτε το αυτοκίνητό σας για service θα σας το πει ο εγκαταστάτης σας αναλόγως του kit που έχετε επιλέξει, ενώ αναγράφεται και στο book service το οποίο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου έπειτα από την εγκατάσταση. Βέβαια, οι περισσότεροι εγκαταστάτες αναφέρουν στους πελάτες τους πως καλό θα ήταν στα πρώτα 1.000 χλμ να πηγαίνουν ξανά στον εγκαταστάτη τους ώστε να γίνεται ένας (τυπικός) διαγνωστικός έλεγχος.
 
Διαγνωστικός έλεγχος των 1.000 χλμ. και τι περιλαμβάνει
Ο έλεγχος που πραγματοποιείται στα πρώτα 1.000 χλμ γίνεται καθαρά για τυπικούς λόγους.
 
Ο έλεγχος περιλαμβάνει: 
Επιθεώρηση των μηχανικών και ηλεκτρικών μερών του συστήματος, έλεγχος διαρροών υγραερίου ή αντιψυκτικού υγρού του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα. 
Επιπλέον γίνεται έλεγχος παραμέτρων (βενζίνης – αερίου) με τη χρήση Η/Υ καθώς και τον έλεγχο των μερών του συστήματος.
 

Προσοχή στα μπεκ
 Κάθε 20.000 με 25.000 χιλ. (ανάλογα τον κατασκευαστή) θα πρέπει να αντικαθίστανται τα φίλτρα υγραερίου της παροχής και του πνεύμονα. Επίσης, τα μπεκ τύπου ηλεκτροβαλβίδων που τοποθετούνται από τους περισσότερους εγκαταστάτες θα πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται κάθε 15.000 χιλ. ή μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον.

Πρέπει να αλλάζεις Δεξαμενής Υγραερίου κάθε 10 χρόνια
Η αλλαγή δεξαμενής υγραερίου είναι υποχρεωτική από την νομοθεσία και απαραίτητη για τη ασφάλεια σας μετά το πέρασμα 10 χρόνων από την ημερομηνία παραγωγής ττηε κι όχι από την ημερομηνία εγκατάστασης! Τόσος είναι ο χρόνος που δίνουν σχεδόν όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες σαν κύκλο ζωής των δεξαμενών, ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα κι αστοχίες τη λειτουργία τους. Η ημερομηνία παραγωγής αναγράφεται σε ένα πινακάκι (μεταλλικό συνήθως) ή ανάγλυφα πάνω στη δεξαμενή. Η αντικατάσταση της είναι εύκολη υπόθεση, δεν διαρκεί πάνω από μια μέρα και το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με το τύπο και τη διάσταση της δεξαμενής (οι περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνονται από 230 έως 300 ευρώ). Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς της υγραεριοκίνησης θα πρέπει να γίνουν και κάποιες συμπληρωματικές εργασίες, όπως αντικατάσταση των φίλτρων και εκ νέου ρύθμιση του εγκεφάλου. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα πρέπει μέσα σε 30 μέρες να δηλώσει την αντικατάσταση της δεξαμενής σε ΚΤΕΟ με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που θα το έχει δώσει ο τεχνικός εγκατάστασης. Ο έλεγχος είναι οπτικός και το κόστος του ΚΤΕΟ κυμαίνεται από 20 έως 81 ευρώ.

Σε περίπτωση που δε γίνει ρύθμιση, κάποιοι κύλινδροι του αυτοκινήτου πιθανόν να λειτουργούν με φτωχό μείγμα, με αποτέλεσμα αύξηση θερμοκρασιών και φθορά του κινητήρα. Από την άλλη, τα μπεκ τύπου βενζίνης μετά την τοποθέτηση δεν χρειάζονται καμιά συντήρηση, εκτός και εάν πάθουν κάποια βλάβη.Θεωρούνται τα καλύτερα μπεκ, κάνουν καλύτερο ομοιόμορφο ψεκασμό και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα συστήματα LPG, αλλά έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε