4 φωτογραφίες »

Πώς να προετοιμάσεις το αυτοκίνητο για το καλοκαίρι

Το αυτοκίνητο καταπονείται αρκετά το καλοκαίρι. Κάνοντας έλεγχο στα παρακάτω 7 σημεία, βεβαιωνόμαστε πως αυτό θα λειτουργεί σωστά και θα αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Έχετε χρόνο να ελέγξετε το όχημά σας, ή «αν χαλάσει, χάλασε»;

Έχουμε ήδη περάσει τα μέσα Ιουνίου, και μας περιμένει άλλο ένα ζεστό, ελληνικό καλοκαίρι, που χαρακτηρίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί εμείς να βρούμε δροσιά σε κάποια παραλία, το αυτοκίνητό μας όμως καταπονείται τόσο από τη ζέστη, όσο και από τον έντονο ήλιο και τη σκόνη.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »


Για πολλούς, η περίοδος του καλοκαιριού ισοδυναμεί με ταξίδια. Προκειμένου να φροντίσουμε τόσο την ασφάλεια όσο και την άνεση μας, πρέπει να προβούμε σε ορισμένους ελέγχους και εργασίες συντήρησης, ούτως ώστε το αυτοκίνητό μας να είναι «ετοιμοπόλεμο».
Οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν είναι απλές, και αφορούν τον κινητήρα, το σύστημα κλιματισμού, καθώς και άλλα σημεία στο αυτοκίνητο. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

Ψυκτικό υγρό του κινητήρα
Όπως και εμείς, έτσι και ο κινητήρας πρέπει να διατηρείται δροσερός. Υπεύθυνο για αυτό είναι το κύκλωμα ψύξης, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί πως βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εκτός από τη στάθμη του ψυκτικού υγρού, καλό είναι να κοιτάξουμε την κατάσταση των κολάρων νερού και να παρατηρήσουμε τυχόν διαρροές από αυτά, οι οποίες θα δείξουν πως έχει έρθει η ώρα της αντικατάστασης.



Υγρά του αυτοκινήτου
Εκτός από το προαναφερθέν υγρό στο κύκλωμα ψύξης, πρέπει να ελέγξουμε τη στάθμη των υγρών φρένων και συμπλέκτη, καθώς και το πλυστικό υγρό των υαλοκαθαριστήρων. Ας μην ξεχνάμε πως η σκόνη στην ατμόσφαιρα όταν δεν βρέχει επικάθεται στο παρμπρίζ, κάνοντας τη χρήση των πιτσιλιστηριών συχνή. Παράλληλα, δοκιμάζουμε αν αυτά έχουν φράξει από αλάτι που έχει σχηματιστεί. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να τα ξεβουλώσουμε μόνοι μας με μία καρφίτσα, προσέχοντας στο μεταξύ μήπως σπάσει.

Ιμάντες κινητήρα
Οι ιμάντες στον χώρο του κινητήρα είναι ελαστικοί, και ως εκ τούτου φθείρονται με τη ζέστη και το πέρασμα των ετών. Πρέπει να βεβαιωθούμε για την καλή κατάσταση τους, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούν στις υψηλές θερμοκρασίες και τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του μοτέρ (ελέω κλιματισμού).

Σύστημα κλιματισμού
Από τη στιγμή που βεβαιωθήκαμε πως ο κινητήρας του οχήματός μας είναι «θωρακισμένος» από τις υψηλές θερμοκρασίες, σειρά έχει να φροντίσουμε για εμάς και τους υπόλοιπους επιβάτες, ελέγχοντας το σύστημα κλιματισμού. Εκτός από το φρέον και την συμπλήρωσή του εάν χρειάζεται, πρέπει να αντικατασταθεί το φίλτρο καμπίνας, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό, συγκρατώντας τόσο μικροσωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, όσο και υγρασία. Αν παρατηρείτε δυσάρεστες οσμές μόλις ενεργοποιείτε το κλιματιστικό σας, αυτό σημαίνει πως το φίλτρο είναι βρόμικο, ενώ ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί μύκητες και μούχλα, απόρροια της υγρασίας του χειμώνα.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Advertisement