autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
7 φωτογραφίες »

Συμβουλές για φθινοπωρινή συντήρηση του αυτοκινήτου

2/12/2020

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, καθώς η θερμοκρασία πέφτει, ο καιρός γίνεται υγρός και το φως της μέρας λιγοστεύει. Είναι μια απαραίτητη εποχή του χρόνου για συντήρηση του αυτοκινήτου και είναι επίσης η τέλεια ευκαιρία να προετοιμάσετε το αυτοκίνητο σας για το χειμώνα.

Η αλλαγή σεζόν και συγκεκριμένα η υποδοχή του φθινοπώρου, σημαίνει μια αλλαγή στην προσέγγιση του τρόπου οδήγησης, με τις συνθήκες του δρόμου να γίνονται λιγότερο ευνοϊκές και πιο επικίνδυνες. Μια αλλαγή στο κλίμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοση του οχήματός σας, οπότε η συντήρηση του αυτοκινήτου καθίσταται σημαντική. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.



Έλεγχος των υγρών του αυτοκινήτου

Μια πρώτη συμβουλή είναι να ελέγξετε όλα τα επίπεδα υγρών του αυτοκινήτου σας, συμπεριλαμβανομένων ψυκτικού / αντιψυκτικού, λαδιού κινητήρα, κιβωτίου ταχυτήτων και υγρού φρένων.



Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Πιθανότατα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσετε τους υαλοκαθαριστήρες πολύ το καλοκαίρι, οπότε κατά τη περίοδο του φθινοπώρου, αξίζει να κάνετε ένα check για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Ψάξτε τυχόν σημάδια τριβής ή ζημιάς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα ορατότητας σε περίπτωση δυνατής βροχής και αντικαταστήστε τους εάν οι λαστιχένιες λεπίδες έχουν φθαρεί. Η διάρκεια ζωής των λεπίδων είναι πάνω κάτω 2 χρόνια, οπότε όταν η ορατότητα μειώνεται η αλλαγή τους γίνεται επιτακτική ανάγκη.



Έλεγχος μπαταρίας

Η στάθμη της μπαταρίας είναι σημαντικό να διατηρείται στο μέγιστο. Μια όχι τόσο φορτισμένη μπαταρία έχει μειωμένη πυκνότητα ηλεκτρολυτών και όσο η θερμοκρασία πέφτει, η πυκνότητα μειώνεται και άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη μίζα.


Έλεγχος πίεσης και πέλματος ελαστικών

Η συντήρηση των ελαστικών σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όλο το χρόνο, ειδικότερα τους υγρότερους μήνες. Οι αντίξοες φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες είναι βασική αιτία επιβράδυνσης του χρόνου αντίδρασης και των φρεναρισμάτων σας. Όταν οι συνθήκες του δρόμου είναι υγρές, η απόσταση πέδησης μπορεί να αυξηθεί πολύ. Αν κατά κανόνα υποχρεούστε να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 δευτερολέπτων ανάμεσα σε εσάς και του μπροστινού αυτοκινήτου από εσάς, αυτό μπορεί να επεκταθεί έως και πέντε φορές, ανάλογα με την ταχύτητα που αναπτύσσετε και τις συνθήκες του δρόμου σας. Επομένως, είναι σημαντικό όταν βάζετε το πόδι σας στο φρένο, τα ελαστικά σας να δουλεύουν «ρολόι». Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ρίξετε μια ματιά σε κάθε ένα από τα ελαστικά σας (συμπεριλαμβανομένου του εφεδρικού) για να ελέγξετε το βάθος πέλματος. Αν μοιάζει να είναι φθαρμένο σε οποιαδήποτε σημείο, τότε ίσως χρειαστεί να το αντικαταστήσετε. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το πέλμα, πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 1,6 χιλ. σε ολόκληρη την περιφέρεια του ελαστικού.


Έλεγχος φώτων

Μια καλή περίοδος ελέγχου των φώτων είναι το φθινόπωρο καθώς η μέρα μικραίνει και η ορατότητα μειώνεται, με αποτέλεσμα η σωστή λειτουργία των προβολών να κρίνεται σημαντική. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους προβολείς σας, σε χαμηλή και πλήρη δέσμη. Ίσως αξίζει τον καθαρισμό του διαφανούς καλύμματος των προβολέων, για να βεβαιωθείτε ότι ή όψη είναι κρυστάλλινη και δεν θα επηρεάσει την σωστή λειτουργία τους.



Έλεγχος κλιματιστικού A/C

Κατά τη φθινοπωρινή εποχή το φίλτρο καμπίνας «μπουκώνει» πιο εύκολα λόγω πεσμένων φύλλων με αποτέλεσμα ο εξαερισμός και η θέρμανση του αυτοκινήτου να επιδεινώνονται. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σωστά, απομακρύνει άμεσα την υγρασία από τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και καθαρίζει τα τζάμια. Σημαντική πληροφορία ομαλής λειτουργίας κλιματισμού είναι όσο αποτελεσματικά ξεθολώνει τα μπροστινά τζάμια άλλο τόσο πρέπει και το παρμπρίζ. Επίσης εκτός από την απώλεια ψυκτικού, ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει το κλιματιστικό, εάν δεν καθαρίζεται σωστά, είναι η ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσωδίας.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις