Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Θόρυβος στο σαζμάν; Μάθε τι μπορεί να φταίει

19/1/2021

Βγάζει περίεργους ήχους το κιβώτιο, όταν αλλάζεις ταχύτητα; Μάθε τι μπορεί να πηγαίνει στραβά, και πρόλαβε ακριβές και χρονοβόρες ζημιές.

Το σύστημα μετάδοσης αποτελεί ένα κομβικό κομμάτι της λειτουργίας του οχήματος και της ασφαλούς κύλισής του. Εάν είστε από τους ανθρώπους που προσέχουν το αυτοκίνητό τους φροντίζοντας σε τακτική βάση για τη συντήρησή του, τότε πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε μέχρι και 150.000 χιλιόμετρα χωρίς το σύστημα μετάδοσης να σας ανησυχήσει. Όταν η αλλαγή των ταχυτήτων αρχίσει να παρουσιάζει κάποιο παράξενο θόρυβο τότε κάτι έχει αρχίσει να στραβώνει. Τι όμως?


 
3 κορυφαίες αιτίες θορύβου μετάδοσης:
 
-Υγρό κιβωτίου ταχυτήτων: Το υγρό του κιβωτίου ταχυτήτων αντέχει περίπου 80 έως 130 χιλιάδες χιλιόμετρα. Η μη έγκαιρη αντικατάστασή του ενδέχεται να αφήσει υπολείμματα βερνικιού στα κινούμενα μέρη του κιβωτίου ταχυτήτων. Αν αυτά τα υπολείμματα δεν καθαριστούν τότε είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν παράξενους θορύβους από το σύστημα μετάδοσης, ειδικά αν τα φίλτρα είναι φραγμένα.
 
-Υγρό κιβωτίου ταχυτήτων από πετρέλαιο
Ένα από τα παλαιότερα υγρά που χρησιμοποιήθηκε αρκετά στα οχήματα είχε ως βάση του το πετρέλαιο. Το συγκεκριμένο υγρό προκαλούσε ακόμα γρηγορότερα υπολείμματα βερνικιού τα οποία σε μερικά χρόνια, έφρασσαν τα φίλτρα και απέτρεπαν την κανονική ροή του υγρού. Αν στο όχημά σας συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε αυτό τον τύπο υγρού κιβωτίου ταχυτήτων, τότε αναμένεται να προκαλείται μεγαλύτερη θερμότητα και τριβή από τα κινούμενα μέρη του κιβωτίου ταχυτήτων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα περισσότερους δυσάρεστους και ανησυχητικούς θορύβους κατά την αλλαγή των ταχυτήτων. Η γρήγορη και εύκολη λύση σε αυτό είναι η αντικατάσταση του παλιού υγρού με συνθετικό υγρό μετάδοσης το οποίο ξεπλένει τα υπολείμματα και παράλληλα εξασφαλίζει την διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας.

-Πρόβλημα στον μετατροπέα ροπής
Ο μετατροπέας ροπής από τον οποίο εξαρτάται το κιβώτιο ταχυτήτων είναι υπεύθυνος για τη σωστή μετατόπιση των γραναζιών. Η λειτουργία του εξαρτάται από τις βελόνες που διαθέτει οι οποίες όμως μπορεί να καταστραφούν ή να φθαρούν. Αν αυτό συμβεί η αλλαγή ταχυτήτων θα συνοδεύεται με ασυνήθιστους ήχους. Πρόκειται για αρκετά ενοχλητικούς θορύβους. Φέρτε την ταχύτητα στη «νεκρά». Αν οι ήχοι σταματήσουν τότε θα αποτελεί μία σαφή ένδειξη πως πρέπει να αντικατασταθεί ο μετατροπέας ροπής.


Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα κιβώτια CVT;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις