Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Dacia Sandero Streetway ή Kia Rio με 15.000 ευρώ;
7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Dacia Sandero Streetway ή Kia Rio με 15.000 ευρώ;

Διαβάστηκε από 12635 αναγνώστες - 21/3/2022

Το Dacia Sandero Streetway και το Kia Rio είναι δύο από τα πιο προσιτά, value for money μικρά της αγοράς, με τιμή 15.000 ευρώ, χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη ευρυχωρία. Τι εξοπλισμό παίρνει κανείς με αυτά τα χρήματα, και σε ποιο κοινό απευθύνεται το κάθε μοντέλο;

Με ίδιο budget, Dacia Sandero Streetway ή Kia Rio;

Το Dacia Sandero Streetway και το Kia Rio είναι δύο value for money μικρά, που έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης, μικρή πραγματική κατανάλωση, καθώς και μεγάλη ευρυχωρία και μοντέρνο design. Αυτή τη στιγμή αποτελούν δύο από τις πιο οικονομικές επιλογές για αγορά. Ας θέσουμε το ένα απέναντι από το άλλο, σε μία μονομαχία μεταξύ προσιτών μικρών!

Πιο πλούσιο Dacia Sandero Streetway με 15.000 ευρώ, βασικό Kia Rio με 14.990 ευρώ

Το Dacia Sandero Streetway έχει τιμή από 14.460 ευρώ, για την έκδοση Life και τον κινητήρα βενζίνης 90 ίππων. Στο βασικό εξοπλισμό βρίσκουμε αυτόματο φρενάρισμα ανίχνευσης πεζών, air condition, επιλογέα eco mode, cruise control, οθόνη 3,5 ιντσών στον πίνακα οργάνων, LED φανάρια με αισθητήρες φωτός, καθώς και το Media Control που μετατρέπει το smartphone μας σε σύστημα infotainment. Αν κάποιος θέλει οθόνη αφής 8 ιντσών, θα τη βρει στην επόμενη έκδοση, Style, με τιμή 15.000 ευρώ, που είναι και αυτή που επιλέγουμε για το συγκριτικό μας, μιας και κοστίζει τα ίδια με το Kia Rio. Επιπλέον, η Style διαθέτει ως standard αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, οθόνη LCD στον πίνακα οργάνων και αισθητήρες βροχής.

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Τιμή
Dacia Sandero Streetway 90 PS Style 15.000 ευρώ
Kia Rio 84 PS GL Instyle 14.990 ευρώ
Το Kia Rio κοστίζει 14.990 ευρώ, για την βασική έκδοση GL Instyle με βενζινοκινητήρα 84 ίππων. Στον standard εξοπλισμό συναντούμε σύστημα που ρυθμίζει τη ροπή και την πέδηση στις στροφές (Cornering Brake Control και Torque Vectoring System), air condition, οθόνη LCD 3,5 ιντσών στον πίνακα οργάνων, οθόνη αφής 8 ιντσών για το σύστημα infotainment και αισθητήρες φωτός.
 

Μοντέρνα εμφάνιση για τα Dacia Sandero Streetway και Kia Rio, το Rio είναι πιο δυναμικό


Εξωτερικά, το μικρό της Dacia έχει όμορφο και μοντέρνο σχεδιασμό, με αρκετές νευρώσεις στο αμάξωμα και τονισμένα φτερά εμπρός και πίσω. Στον εμπρός πρόβολο, τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα «Υ» τραβούν την προσοχή, ενώ αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και τα πίσω φανάρια, που κάνουν το Sandero Streetway σύγχρονο και όμορφο.



Το Kia Rio έχει πιο δυναμική εμφάνιση, η οποία παραμένει κομψή, με την λεπτή μάσκα ανάμεσα στα φανάρια που ονομάζεται «η μύτη της τίγρης» να διέπεται από τη μοντέρνα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας και να χαρίζει στο μοντέλο ξεχωριστή ταυτότητα. Χαμηλά στον καλαίσθητο προφυλακτήρα, ο κεντρικός αεραγωγός είναι μεγάλος και ενισχύει το sport στοιχείο, ενώ στο πλάι, από τη μέση και κάτω οι πόρτες έχουν μυώδη εμφάνιση.

To Dacia Sandero Streetway έχει 85 λίτρα μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ, το Kia Rio πιο μοντέρνο εσωτερικό

To Dacia Sandero Streetway έχει 85 λίτρα μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ, το Kia Rio πιο μοντέρνο εσωτερικό

Μπορεί τα δύο μοντέλα να έχουν από τις πιο προσιτές τιμές της αγοράς, όμως χαρακτηρίζονται από τα τεχνολογικά στοιχεία και τη μοντέρνα αισθητική που περιμένει κανείς από ένα όχημα εν έτει 2022, αποδεικνύοντας πως η λέξη «οικονομικό» δεν σημαίνει πάντα «φτωχό».

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Χώρος Αποσκευών Πλάτος πίσω Γόνατα πίσω Κεφάλια πίσω
Dacia Sandero Streetway 90 PS Style 410 λίτρα 135 εκ. 12,8 εκ. 4,4 εκ.
Kia Rio 84 PS GL Instyle 325 λίτρα 131 εκ. 8,2 εκ. 2,5 εκ.
Η καμπίνα του Dacia Sandero Streetway έχει σύγχρονη εμφάνιση, με τα πλαστικά να έχουν καλή ποιότητα, αν και σκληρά, και προσεγμένο φινίρισμα. Στην έκδοση Style, μία έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην έξυπνη λύση της βασικής έκδοσης, με το Media Control που μετατρέπει το smartphone μας σε σύστημα infotainment.
Στον τομέα της ευρυχωρίας, το αυτοκίνητο μπορεί να φιλοξενήσει 4 ενήλικες και 1 παιδί με άνεση, μιας και το πίσω κάθισμα έχει πλάτος 135 εκατοστά. Ο «αέρας» για τα γόνατα των πίσω είναι 12,8 εκατοστά, και ο χώρος για τα κεφάλια τους 4,4 εκατοστά, αριθμοί που τοποθετούν το Sandero αρκετά ψηλότερα από τον μέσο όρο της κατηγορίας του. Το πορτ-μπαγκάζ έχει όγκο 410 λίτρα, νούμερο που είναι επίσης κορυφαίο.
 


Περνώντας στο εσωτερικό του Kia Rio, παρατηρούμε έναν όμορφο και ως ένα σημείο minimal σχεδιασμό. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η –standard από το βασικό εξοπλισμό- έγχρωμη οθόνη 8 ιντσών για το σύστημα infotainment. Τα υλικά στην καμπίνα  είναι ποιοτικά και έχουν στιβαρή συναρμολόγηση, ενώ στα πλαστικά, παρόλο που είναι σκληρά, έχει δοθεί προσοχή στο φινίρισμά τους.
Στο πίσω κάθισμα του Kia Rio θα χωρέσουν επίσης άνετα 2 ενήλικες, με το πλάτος να είναι 131 εκατοστά, τον «αέρα» για τα γόνατα των πίσω 8,2 εκατοστά, και τον αντίστοιχο για τα κεφάλια 2,5 εκατοστά. Τα 325 λίτρα που έχει ο χώρος αποσκευών, τοποθετούν το Rio στον μέσο όρο της κατηγορίας σε αυτό τον τομέα.
Συνολικά, το εσωτερικό του Dacia Sandero Streetway κερδίζει στην ευρυχωρία, με το Kia Rio να ανταπαντά με τον πιο μοντέρνο σχεδιασμό του.

5,6 λτ/100 χλμ καίει το Dacia Sandero Streetway, 6,3 λτ/100 χλμ το Kia Rio

5,6 λτ/100 χλμ καίει το Dacia Sandero Streetway, 6,3 λτ/100 χλμ το Kia Rio

Τα δύο αυτά μοντέλα έρχονται να γίνουν «σύμμαχοι» του ιδιοκτήτη τους στην οικονομία, αφού εκτός από προσιτή τιμή, έχουν και χαμηλή κατανάλωση.

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Κατανάλωση
Dacia Sandero Streetway 90 PS Style 5,6 λτ/100 χλμ
Kia Rio 84 PS GL Instyle 6,3 λτ/100 χλμ
Το Dacia Sandero Streetway χρησιμοποιεί τον turbo κινητήρα-πασπαρτού της Renault, χωρητικότητας 999 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 90 ίππους και συνεργάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων. Η μέση κατανάλωση είναι 5,6 λίτρα/100 χλμ σε πραγματικές συνθήκες, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται μέσα σε 12,2 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα του Dacia είναι 179 χλμ/ώρα.
Κάτω από το καπό του Kia Rio συναντούμε έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,2 λίτρων με απόδοση 84 ίππους. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο 5 σχέσεων, και η κατανάλωση σε μικτό κύκλο υπό πραγματικές συνθήκες είναι 6,3 λίτρα/100 χλμ. Για την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα απαιτούνται 13,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 173 χλμ/ώρα.

Στο Dacia Sandero Streetway έχει δοθεί έμφαση στον τομέα της άνεσης. Η ανάρτηση, που αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, αποσβένει σωστά τις κακοτεχνίες του δρόμου, και σε συνδυασμό από το ελαφρύ τιμόνι, δείχνει πως το αυτοκίνητο είναι εστιασμένο στην κίνηση στην πόλη και δεν αποκρίνεται στο κοινό που κυνηγάει τα χρονόμετρα και τις στροφές. Παρόλα αυτά, οι κλίσεις που εμφανίζονται υπό πίεση δεν είναι υπερβολικές και δεν θα προβληματίσουν τον οδηγό, κάτι που καθιστά το Dacia Sandero Streetway σταθερό και ασφαλές. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι η CMF-B των Renault και Nissan, κάτι που κάνει το μοντέλο πιο δυναμικό σε σχέση με πριν.
Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Αλογα 0-100 χλμ/ώρα
Dacia Sandero Streetway 90 PS Style 90 12,2 δλ.
Kia Rio 84 PS GL Instyle 84 13,1 δλ.
Το Kia Rio έχει επίσης στιβαρό πλαίσιο, ενώ παράλληλα διαθέτει πιο σφικτή ανάρτηση, που και αυτή αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Το μοντέλο είναι πιο «κεφάτο» και προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση στις στροφές, κάτι που ενισχύεται από τα συστήματα Corner Brake Control και Torque Vectoring. Το όχημα «προκαλεί» τον οδηγό του να κινηθεί γρήγορα σε «στριφτερούς» δρόμους, και η αντιδράσεις του στο όριο είναι ουδέτερες, με τον πίσω άξονα να γίνεται συμμετοχικός όταν και εφόσον το ζητήσει ο χειριστής. Βέβαια, ως αποτέλεσμα του πιο... ευχάριστου χαρακτήρα, ορισμένες έντονες ανωμαλίες γίνονται αντιληπτές στην καμπίνα.
 



Τίμια και τα δύο. Να πάρω το Dacia Sandero Streetway ή το Kia Rio;

Ήρθε η ώρα της κρίσης. Αμφότερα οικονομικά και φειδωλά στη βενζίνη, όμως η τελική επιλογή μπορεί να είναι μόνο μία. Ποια θα είναι αυτή;
Το Dacia Sandero Streetway θα κερδίσει την καρδιά όσων θέλουν ένα αυτοκίνητο εστιασμένο στην άνεση, ενώ παράλληλα οι μεγαλύτεροι χώροι του και η χαμηλότερη κατανάλωση είναι δύο επιπλέον σημαντικά «ατού» που θα κάνουν την πλάστιγγα να γείρει προς αυτό. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις πιο σβέλτες επιδόσεις και την μεγαλύτερη ισχύ, που σίγουρα θα φανεί χρήσιμη όταν οι προαναφερθέντες χώροι είναι γεμάτοι.

Από την άλλη πλευρά, το πιο «σφικτό» Kia Rio θα ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ζέση στις «ορέξεις» του ανθρώπου που αρέσκεται να κινείται γρήγορα σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές. Η πιο δυναμική του συμπεριφορά αντικατοπτρίζεται και στην εμφάνιση του Rio, η οποία είναι πιο μοντέρνα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.
 
 Κι όμως, βρίσκεις μικρομεσαίο με 15 χιλιάρικα!
Το Dacia έχει 85 λίτρα μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ, καίει λιγότερο και είναι πιο γρήγορο
Το Kia έχει πιο δυναμικό look, είναι πιο ντιζαϊνάτο μέσα και πιο «στριφτερό»
Υπερτίμια και τα δύο. Ποιο είναι για εσένα η πιο σοφή επιλογή σήμερα;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε