Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Ford: Επένδυση 24 δις ευρώ στην εξέλιξη EV και αυτόνομων οχημάτων

8/2/2021

Η Ford επενδύει στο μέλλον της αυτοκίνησης, το οποίο θα απαρτίζεται από ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα. Ακολουθώντας την Mustang Mach-E και τα ηλεκτροκίνητα Transit και F-150, θα δούμε 2 νέα EV αυτοκίνητα που θα βασίζονται στην MEB πλατφόρμα της VW, ενώ παράλληλα του χρόνου θα εμφανιστεί Ford μοντέλο με αυτονομία επιπέδου 4.

Η Ford σχεδιάζει να επενδύσει μεγάλα ποσά σε 2 τομείς που θα καθορίσουν το μέλλον της αυτοκίνησης: Αυτούς των ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων.
Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας, Jim Farley, η Ford σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα και εξέλιξη των EV οχημάτων από τα 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα στα 18,3 δις. μέχρι το 2025. Ο συγκεκριμένος αριθμός περιλαμβάνει και επενδύσεις που έχουν γίνει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2016 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Farley δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με το πλάνο της Ford: «Επιταχύνουμε όλα τα σχέδιά μας, σπάμε τους περιορισμούς, αυξάνουμε τη χωρητικότητα των μπαταριών, βελτιώνουμε το κόστος και εισάγουμε περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στην γκάμα μας».
Η εταιρεία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην ηλεκτροκίνηση. Οι παραγγελίες της Ford Mustang Mach-E έχουν αρχίσει και παραδίδονται, ενώ οι ηλεκτρικές εκδόσεις του Ford Transit και του pickup F-150 θα εμφανιστούν στα τέλη του 2021 και τα μέσα του 2022 αντίστοιχα. Εκτός αυτού, η εταιρεία εξελίσσει ένα νέο EV αυτοκίνητο για την αγορά της Ευρώπης, το οποίο θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MEB της VW και θα κάνει το ντεμπούτο του το 2023. Παράλληλα, η Ford εξετάζει την δημιουργία ενός ακόμα μοντέλου, βασισμένου στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι καθοριστικά και για το μέλλον της Lincoln, της ιστορικής αμερικάνικης εταιρείας που είναι το πολυτελές παρακλάδι του ομίλου Ford.



Όσον αφορά τα αυτόνομα οχήματα, ο κ. Farley ανέφερε πως θα αυξηθεί η επένδυση για τον συγκεκριμένο τομέα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2025. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται δαπάνες περίπου 1,7 δις. ευρώ που έχουν γίνει ήδη, κυρίως στην νέα start-up εταιρεία Argo AI, της οποίας η Ford και ο όμιλος VW είναι οι κύριοι μέτοχοι.

Η Argo AI εξελίσσει ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, και πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζει ένα πρωτότυπο τέταρτης γενιάς. Αυτού του είδους τα αυτοκίνητα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς οδηγό πίσω από το τιμόνι. Αυτό βέβαια είναι δυνατό υπό συγκεκριμένες συνθήκες, και κυρίως σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται μέσα σε έναν εικονικό «φράκτη», το λεγόμενο «geofencing».
Η Ford αναμένεται να είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία η οποία θα χρησιμοποιεί εμπορικά το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Argo AI. Το λανσάρισμα στην αγορά θα γίνει το 2022.

Η εταιρεία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να κάνει τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Το 2020 έκλεισε με ταμειακό υπόλοιπο 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και, σύμφωνα με την τρέχουσα πορεία, είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει μεταξύ 7 και 8 δις. ευρώ προ φόρων το 2021.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις