Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Ξεκινά η παραγωγή έξι νέων ηλεκτρικών Mercedes-EQ

15/12/2020

Οκτώ αυτοκίνητα θα περιλαμβάνει η ηλεκτρική γκάμα της Mercedes ως το 2022, με την γερμανική μάρκα να γνωστοποιεί τις ακριβείς ημερομηνίες παραγωγής των έξι νέων μοντέλων EQ.

Μερικές εβδομάδες μόνο εκκρεμούν μόνο ώστε το δίκτυο κατασκευής EV της Daimler ξεκινήσει την κατασκευή των επόμενων μοντέλων Mercedes-EQ. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες ανά τον κόσμο εργοστασιακές μονάδες της στο νέο ιστορικό κεφάλαιο που ανοίγει με τον «εξηλεκτρισμό» της. Αλλωστε, γνωρίζαμε το συγκεκριμένο project αλλά είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αναλυτικές ημερομηνίες για κάθε αυτοκίνητο. Συν τοις άλλοις, η Mercedes θα κατασκευάσει επίσης τα δικά της συστήματα μπαταριών, σε τοποθεσίες στη Γερμανία, την Πολωνία, την Κίνα, Ταϊλάνδη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο σύνολο έχουμε να κάνουμε με έξι νέα μοντέλα (EQS, EQA, EQB, EQA SUV, EQB SUV, EQE)
 
Κορυφαίο μοντέλο στην νέα αυτή παραγωγική διαδικασία θα είναι το το εμβληματικό sedan EQS, μεγέθους S-Class. Το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό πολυτελές sedan της Mercedes-Benz θα αρχίσει να παράγεται το πρώτο εξάμηνο του 2021 στην πόλη Sindelfingen της Γερμανίας και στο εργοστάσιο «56», κοντά στα κεντρικά γραφεία στην Στουτγκάρδη. Άλλες εργοστασιακές μονάδες με έδρα την Ουγγαρία, την Κίνα και τις ΗΠΑ θα αναλάβουν την κατασκευή άλλων ηλεκτρικών οχημάτων για λογαριασμό της δημοφιλούς μάρκας.


 
Στην συνέχεια, θα ακολουθήσουν τα EQA (αντίστοιχο ηλεκτρικό GLA) και EQB (GLB χωρίς κινητήρα καύσης). Το πρώτο EV βρίσκεται ήδη σε διαδικασία παραγωγής στο εργοστάσιο της πόλης Rastatt της Γερμανίας, με το EQB να κατασκευάζεται στο ουγγρικό εργοστάσιο στο Kecskemét το επόμενο έτος. Οι ανάγκες της κινεζικής αγοράς, θα καλυφθούν για τα δύο συγκεκριμένα μοντέλα από το εργοστάσιο στο Πεκίνο. Το τελευταίο μοντέλο που θα ξεκινήσει να παράγεται πριν από το τέλος του 2021 θα είναι το EQE, ένα ηλεκτρικό «business sedan» μεγέθους E-Class. Τα αυτοκίνητα που προορίζονται για την Ευρώπη θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο στην Βρέμη της Γερμανίας, ενώ παραγωγή θα πραγματοποιηθεί και στην κινεζική πρωτεύουσα. Μέσα στο 2022 η Mercedes θα παρουσιάσει δύο SUV τα οποία θα «συνοδεύσουν» το υπάρχον μοντέλο EQC. Τα SUV EQE και EQS θα λειτουργήσουν θα είναι τα μεγαλύτερου μεγέθους «αδέρφια» των συνονόματων sedan, με την κατασκευή τους να γίνεται στο εργοστάσιο στην Tuscaloosa της Αλαμπάμα των ΗΠΑ.


 
Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 κατασκευάζεται στην Βρέμη και το Πεκίνο το SUV EQC, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει ξεκινήσει στην Vitoria της βόρειας Ισπανίας και η κατασκευή του ηλεκτρικού V-Class minivan που ονομάστηκε EQV. Με αυτά τα δύο, ως το 2022 η Mercedes θέλει να έχει οκτώ πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα της οικογένειαw EQ, χωρίς να περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη λίστα τα Smarts.
 
«Με τη στρατηγική Electric First, η Mercedes-Benz βρίσκεται σταθερά στο δρόμο προς την ουδετερότητα εκπομπών CO2 και επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον μετασχηματισμό. Το χαρτοφυλάκιο των οχημάτων μας γίνεται ηλεκτρικό, και με τον τρόπο αυτό το επηρεάζεται και παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής μας με εργοστάσια οχημάτων και μπαταριών. Σκοπεύουμε να ηγηθούμε στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας και να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στην τεχνολογία μπαταριών. Ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που κυμαίνεται από την έρευνα και την ανάπτυξη έως την παραγωγή και επίσης περιλαμβάνει τη στρατηγική συνεργασία», επισημαίνει σχετικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler, Markus Schafer.


 
Αυτά τα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα θα κατασκευαστούν στα ίδια εργοστάσια με ηλεκτροκίνητα, βενζινοκίνητα και diesel αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τη Mercedes, τα plug-in hybrid και τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των πωλήσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας έως το έτος 2030. Στα μέσα της δεκαετίας (2025), άλλωστε, θα εμfανιστεί η ηλεκτρική πλατφόρμα MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture) για compact και μεσαίου μεγέθους οχήματα, ενώ αργότερα προγραμματίζεται και το EV G-Class.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις