Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

ΔΟΚΙΜΗ: Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi 90 PS

30/4/2019

Πιο value for money… δεν γίνεται! Δεν είναι αστείο.. Με 12.190 ευρώ αποκτάτε ένα σκληροτράχηλο και ευρύχωρο crossover, όσο απολαμβάνετε την οικονομία ενός δοκιμασμένου diesel κινητήρα.

Η crossover εκδοχή του Sandero, βαφτίζεται Stepway και σε παρακαλάει να την γεμίσεις λάσπη και περιπέτεια. Η γκάμα μεγαλώνει και ανανεώνεται, βάζοντας δύσκολα στον ανταγωνισμό. Εξαιρετικά δελεαστική σχέση αξίας-τιμής, για ένα αυτοκίνητο που δίνει βάρος στο είναι και όχι στο φαίνεσθε. 



Εμφάνιση-σχεδίαση: Φρεσκαρίστηκε, τόσο όσο
Ήδη μετράει 5 χρόνια η 2η γενιά του Sandero Stepway, και η στιλιστική ανανέωση που δέχθηκε πριν μερικούς μήνες, κρινόταν απαραίτητη. Έτσι εξωτερικά συναντάμε νέα πιο αιχμηρή μάσκα και προβολείς με φώτα ημέρας LED. Οι ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες και κάποια στιλιστικά στοιχεία από το Duster, που «δένουν» μια χαρά με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος σου ξυπνούν αρκετά off road ένστικτα. Στην έμφαση αυτής της crossover ταυτότητας, βοηθούν και τα εμπρός-πίσω προστατευτικά, όπως φυσικά και οι ράγες οροφής που σου φωνάζουν «φόρτωσε με όσο θες και δώσε μου χώμα να πατήσω». Πραγματικά καθαρόαιμο.



Εσωτερικό-χώροι: Γεροδεμένο και αρκετά ευρύχωρο 
Πριν αναφέρουμε οτιδήποτε, να θυμίσουμε τον low budget χαρακτήρα του αυτοκινήτου, και την ιδεολογία του να δώσει τα βασικά σε καλό βαθμό. Έτσι παρόλο που ποιοτικά και σε θέμα φινιρίσματος έχουμε αρκετές ενστάσεις, αυτό δεν ισχύει σε τομέα στιβαρότητας και συναρμογής. Η εργονομία είναι πλέον σε καλό βαθμό, με καλή τοποθέτηση διακοπτών και την κόρνα επιτέλους στο κέντρο. Εκτός από την γεροδεμένη καμπίνα, έχει κερδηθεί και ο στόχος της ευρυχωρίας καθώς το αρκετό πλάτος, εξασφαλίζει εντυπωσιακά νούμερα άνεσης. Ο χώρος για κεφάλια και γόνατα επιβατών είναι πολύ καλός και θα εξασφαλίσει άνετα ταξίδια σε όλους τους επιβάτες. Οι τελευταίοι μάλιστα, για τις αποσκευές τους έχουν διαθέσιμα 320 λτ, ένα νούμερο που είναι από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας.

Από 12.190 ευρώ. Το φθηνότερο diesel crossover της αγοράς
Το μεγάλο όπλο του ανανεωμένου Sandero Stepway είναι χωρίς αμφιβολία η τιμή του, η οποία μάλιστα το καθιστά το φθηνότερο diesel crossover της αγοράς. Έτσι για το Sandero Stepway με τον εκ Renault προερχόμενο 1,5 dCi κινητήρα των 90 ίππων οι τιμές ξεκινούν από 12.190 στην έκδοση Life, που πάντως προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα. Η πιο πλούσια έκδοση Style, που περιλαμβάνει τα πάντα μαζί με το σύστημα infotainment, κοστίζει 1.540 ευρώ επιπλέον αμβλύνοντας κάπως τον value for Money χαρακτήρα. Η έκδοση Style με το αυτοματοποιημένη μηχανικό κιβώτιο Easy-R, που για πρώτη φορά είναι διαθέσιμο στη Dacia, κοστίζει 14.330 ευρώ.
Κινητήρας-επιδόσεις: Οικονομικός και γεμάτος ο κινητήρας
Ο προδιαγραφών Euro6, 1,5 dCi πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 90 άλογα και 220 Nm ροπής. Το τελευταίο νούμερο είναι και αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις το δυνατό τράβηγμα από αρκετά χαμηλά. Θόρυβος υπάρχει, όπως επίσης και λίγος κραδασμός, όμως οι επιδόσεις και το 5άρι κιβώριο σώζουν αισθητά την εικόνα. Εξάλλου είπαμε, πρακτικότητα και οικονομία. Όσον αφορά την τελευταία, στην πράξη κυμαίνεται στα εντυπωσιακά χαμηλά 5.4 λτ./100χλμ. Θέλετε να πέσετε στα 5.0? Ενεργοποιήστε το Eco, πατήστε με απαλότητα το γκάζι και θα τα έχετε αρκετά εύκολα. Βέβαια με την λειτουργία Eco ενεργοποιημένη μη περιμένετε αντίστοιχες επιδόσεις.



Οδική συμπεριφορά: Καλή ανάρτηση, καλά φρένα, λίγο θορυβώδης κινητήρας
Είναι ένα προσιτό μικρό crossover που θα σου προσφέρει αυτά που περιμένεις. Πολύ καλή ανάρτηση και απόσβεση κακοτεχνιών του δρόμου (εμπρός γόνατα ΜακΦέρσον και πίσω ημιάκαμπτος άξονας), αρκετά καλή ποιότητα κύλισης και συγκρατημένο θόρυβο μέχρι τα 120 χλμ. Η οδική συμπεριφορά είναι ασφαλής ενώ αν ζητήσεις το κάτι παραπάνω, ειδικά στις στροφές, το ESP θα σε επαναφέρει στη τάξη. Η προοδευτική υποστροφή ελέγχεται ενώ τα φρένα είναι πολύ ικανοποιητικά και πετυχαίνουν την πλήρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου από τα 100 στα 0 χλμ. σε 39.7 μέτρα.

Συμπέρασμα
Εάν βρείτε πιο σκληροτράχηλο και ευρύχωρο crossover με κάτω από 12.190 ευρώ, εμείς θα... βασικά αφήστε, αυτό δεν γίνεται!
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις