Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Επίσημο: Έρχεται το πρώτο ηλεκτρικό crossover της smart

23/12/2020

Η ανοδική τάση στις αγορές SUV επηρεάζει και την smart, η οποία επιβεβαίωσε την δημιουργία του πρώτου ηλεκτρικού compact crossover της, το οποίο μπορεί να εξασφαλίζει αυτονομία πάνω από 600 χιλιόμετρα.

Ένα ακόμη «κατεστημένο» στον χώρο της αυτοκίνησης πέφτει. Σε μία αγορά στην οποία ανθεί η πώληση των SUV, δημοφιλείς μάρκες ακολουθούν τον ανταγωνισμό, ακόμη και αν χρειάζεται να... παρεκκλίνουν αρκετά από την φιλοσοφία τους. Δεν φαντάζει λοιπόν έκπληξη η κίνηση της smart να δημιουργήσει το πρώτο της ηλεκτρικό crossover, το οποίο πάντως θα έχει προφίλ... τσέπης, διατηρώντας τις μικρές διαστάσεις που ξεχωρίζουν την μάρκα.
 
Αλλωστε, υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό η συγκεκριμένη φημολογία, η οποία απέκτησε επίσημο χαρακτήρα από τα λεγόμενα του Daniel Lescow, αντιπροέδρου της smart στον τομέα marketing και παγκόσμιων πωλήσεων. «Δεν μπορώ να σας πω με λέξεις πόσο ενθουσιασμένος είμαι για αυτό το όχημα. Θα είναι εξαιρετικό, άμεσα αναγνωρίσιμο ως smart, πολύ μοντέρνο, σοφιστικέ και εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας. Το πιο σημαντικό, θα διαθέτει το... smart χαρακτηριστικό, με μικρές διαστάσεις στο εξωτερικό αλλά μεγάλο μέγεθος στο εσωτερικό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Linkedin κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «το νέο άλφα στην αστική ζούγκλα».


 
Σημαντική υποστήριξη στην smart θα παρέχουν η Geely και η Mercedes-Benz. Η κινεζική εταιρεία έχει αγοράσει επίσημα το 50% της smart στις αρχές του 2020 και θα παράσχει την ηλεκτρική της πλατφόρμα, την οποία και γνωρίσαμε πρώτη φορά στις τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα Sustainable Experience Architecture (SEA) στην οποία θα βασίζεται το ηλεκτρικό crossover  χρησιμοποιείται από ορισμένα οχήματα της Lynk & Co, καθώς και ένα μικρό Volvo που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί. Από την άλλη πλευρά, η «μητρική» Mercedes-Benz θα στηρίξει την smart σε επίπεδο design και σχεδιασμού.
 
Το όχημα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την Κίνα, στην οποία είναι μεγάλη η ζήτηση EV και ανοδική τάση προτίμησης των crossover. Ο Lescow υπόσχεται, ωστόσο, ότι το αυτοκίνητο θα σχεδιαστεί και θα πωληθεί και στην Ευρώπη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το νέο μοντέλο από την smart. Γνωρίζουμε, πάντως, ότι η Geely γενικότερα στοχεύει σε πρότυπα ασφαλείας 5 αστέρων και αυτονομία μίας φόρτισης περίπου 650 χιλιόμετρα χάρη στην πλατφόρμα SAE. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι συνεργάζεται με την Mobileye για να διασφαλίσει ότι ενσωματωθούν προηγμένες δυνατότητες και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού με προοπτική ημιαυτόνομης οδήγησης.
 
Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τις τιμές και τις προδιαγραφές για το ακόμα ανώνυμο crossover της smart θα αποκαλυφθούν «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε σχετικά ο Lescow, αν και κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2022.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις