Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
12 φωτογραφίες »

Με 385 άλογα το Cupra Formentor VZ5

23/2/2021

Το εκρηκτικό Cupra Formentor VZ5 απέκτησε τον turbo πεντακύλινδρο κινητήρα της Audi, και με χρόνο 0-100km/h σε 4,2 δλ, είναι γρηγορότερο από το RS Q3. Με παραγωγή 7000 αντιτύπων, το κορυφαίο μοντέλο θα είναι άκρως συλλεκτικό.

Το 2018 η Seat αποφάσισε να κάνει την Cupra ξεχωριστή μάρκα. Πλέον, η εταιρεία εορτάζει τα 3α της γενέθλια, και παρουσίασε το πιο ισχυρό μοντέλο δρόμου που έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής: Το Formentor VZ5.

Το sport crossover της εταιρείας, το οποίο εξελίχθηκε ως αμιγώς Cupra μοντέλο, χωρίς να υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόταση της Seat, απέκτησε τον turbo πεντακύλινδρο κινητήρα 2500 κυβικών που χρησιμοποιούν μοντέλα της Audi όπως το RS Q3 και το TTRS, το οποίο εδώ αποδίδει 385 ίππους και 480Nm ροπής. Παρόλο που η ροπή είναι ίδια, η ιπποδύναμη του Cupra είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με αυτή των Audi, αφού εκείνα έχουν απόδοση 394 άλογα.
Όπως είναι αναμενόμενο, το κιβώτιο ταχυτήτων του δυνατού Formentor είναι DSG 7 σχέσεων, και η κίνηση μεταδίδεται στους 4 τροχούς.



To «VZ» στην ονομασία του μοντέλου, προέρχεται από το ισπανικό «veloz», το οποίο μεταφράζεται ως «γρήγορα». Το αυτοκίνητο είναι αντάξιο στο όνομά του, και χρειάζεται μόλις 4,2 δλ. για το σπριντ 0-100km/h, χρόνος κατά 0,3 δλ. ταχύτερος από αυτόν του Audi RS Q3 για την ίδια διαδικασία. Η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250km/h.

Η Cupra δεν θα μπορούσε να προβεί στην αύξηση της ισχύος του μοντέλου, χωρίς να κάνει τις ανάλογες επεμβάσεις στον τομέα της ανάρτησης και των φρένων. Έτσι, το αμάξωμα βρίσκεται κατά 10 χιλιοστά πιο κοντά το έδαφος σε σχέση με το Formentor των 306 ίππων, ενώ τα φρένα στον εμπρόσθιο άξονα αποτελούνται από τεράστιους δίσκους διαμέτρου 457mm, οι οποίοι συνεργάζονται με εξαπίστονες δαγκάνες της Akebono, βαμμένες σε bronze χρώμα. Την ίδια απόχρωση έχουν και οι νέοι τροχοί 20 ιντσών.



Το Cupra Formentor VZ5 είναι μία συλλεκτική έκδοση, η οποία θα παραχθεί σε 7000 αντίτυπα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να διαφοροποιείται οπτικά από τα υπόλοιπα, μικρότερα «αδέλφια» του. Εκτός από τους προαναφερθέντες τροχούς, το μοντέλο ξεχωρίζει χάρη στον επανασχεδιασμένο εμπρός προφυλακτήρα, ο οποίος διαθέτει αρκετά μαύρα στοιχεία και ένα χαμηλό spoiler από ανθρακονήματα. Τα πλαίσια των πλευρικών παραθύρων είναι πλέον μαύρα.

Περνώντας στο πίσω μέρος, η διαφορά του VZ5 είναι ορατή από τις 4 απολήξεις της εξάτμισης, οι οποίες βρίσκονται σε διαγώνια διάταξη, φέρνοντας αναμνήσεις από την F σειρά της Lexus, και έχουν επίσης το χρώμα του χαλκού. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας carbon διαχύτης.

Όσον αφορά το εσωτερικό του εκρηκτικού crossover, βρίσκουμε νέα bucket καθίσματα. Σαν πρόσθετη επιλογή, αποκλειστικά για την VZ5 έκδοση του Formentor, υπάρχει ο συνδυασμός Dinamica (ένα υλικό από μικροΐνες με υφή ανάλογη του suede) και καφέ δέρματος Nappa. Οι διακοσμητικές ραφές, όπως και διάφορες λεπτομέρειες στο ταμπλό είναι σε χάλκινη απόχρωση, μιας και αυτό είναι το «επίσημο» χρώμα της Cupra.



Τα 7000 Cupra Formentor VZ5 που θα παραχθούν θα είναι αποκλειστικά αριστεροτίμονα. Οι παραγγελίες του συλλεκτικού μοντέλου θα ξεκινήσουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με άγνωστη έως τώρα τιμή. Παρόλα αυτά, αναμένουμε το αυτοκίνητο να είναι φθηνότερο από το Audi RS Q3. Όσον αφορά τον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των 2 οχημάτων, η περιορισμένη παραγωγή του Cupra σημαίνει πως δεν θα πληγούν οι πωλήσεις του ισχυρού crossover της Audi.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις