Μετά την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων στο δακτύλιο του κέντρου της Αθήνας, σειρά έχουν οι αλλαγές που αφορούν την πεζοδρόμηση μερικών από των πιο κεντρικών οδών της πρωτεύουσας.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, αποφάσισε την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου και μια πιο «πράσινη» Αθήνα.
Η νέα πλατεία Νερού
Ακόμα, μειώνεται η πραγματοποιούμενη κάλυψη, δόμηση και ο όγκος λόγω
κατάργησης του στεγάστρου στην Πλατεία Νερού, των 2 κτιρίων – σημείων πληροφόρησης, και των τριών Παρατηρητηρίων.
Διατηρούνται οι απολύτως απαραίτητες κατασκευές για την λειτουργία του μειώνοντας την πραγματοποιούμενη κάλυψη από 1.378,03 μ² σε 389,40 μ², την πραγματοποιούμενη δόμηση από 4.800μ² σε 389,40μ² ενώ ο πραγματοποιούμενος όγκος από σε 7.370,39 μ³ καταλήγει σε 1.751,91μ³. Παραμένουν 2 μόνο κτίρια, το Σημείο Πληροφόρησης – Υποδοχή – (Info Point) το οποίο περιλαμβάνει και ιατρείο πρώτων βοηθειών. Επίσης,
τροποποιείται το Βοηθητικό Κτίριο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των χρήσεων που στεγάζει, όπως και η μορφολογία του Σημείου Πληροφόρησης για λόγους καλύτερης ένταξης στο τοπίο. Η
Πλατεία του Νερού, εμβαδού 3.650 μ² θα έχει ένα από τα
πιο σύγχρονα σιντριβάνια νερού που θα καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της πλατείας, όταν όμως δεν λειτουργεί, θα αφήνει την πλατεία ελεύθερη για άλλες χρήσεις. Συνολικά σε όλη τη μελέτη, δίνεται προτεραιότητα στη διατήρηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων υλικών.
Σχέδια για πιο «πράσινη» Αθήνα, με πεζοδρόμηση κεντρικών οδών.
Πεζοδρομείται η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας με σκοπό να δημιουργήσει έναν αρχαιολογικό περίπατο.
Μονοδρομείται η Τοσίτσα και γίνεται ήπιας κυκλοφορίας, ενώ δέχεται επιπλέον δενδροφύτευση.
Αναδιαμορφώνεται η Ζωσιμαδών σε 3 επίπεδα λόγω κλίσης.
Η μελέτη περιλαμβάνει και αλλαγές για την Πλατεία Νερού.
Εσύ νομίζεις οτι θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο η αποσυμφόρηση του κέντρου ή θα καταλήξει χειρότερα;