Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Νέα σχέδια πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Νέα σχέδια πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας

30/11/2021

Μετά την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων στο δακτύλιο του κέντρου της Αθήνας, σειρά έχουν οι αλλαγές που αφορούν την πεζοδρόμηση μερικών από των πιο κεντρικών οδών της πρωτεύουσας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, αποφάσισε την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου και μια πιο «πράσινη» Αθήνα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας

Η μετατροπή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας σε πεζόδρομο, αποτελεί το βασικό πλάνο της φιλόδοξης ενέργειας, με σκοπό να ενώσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Με τον τρόπο αυτό, θα ολοκληρωθεί ένας αρχαιολογικός περίπατος, ο οποίος θα ξεκινάει από τον Κεραμεικό και θα καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η μελέτη που έχει ανακοινωθεί περιλαμβάνει μια έκταση 23.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του χώρου γύρω από την πύλη Αδριανού, με σύνορα τη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και τη Λεωφόρου Αρδηττού μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Μέσα στα προαναφερθέντα όρια θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, εκτός από αυτά της τροφοδοσίας, έκτακτης ανάγκης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα ειδικού σκοπού. Η λειτουργία των γραμμών του Τραμ που διέρχονται από την Βασιλίσσης Όλγας δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή, ενώ θα ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια για την προστασία των πεζών.

«Πράσινη» η Τοσίτσα

Μετατροπές και στις οδούς Τοσίτσα και Ζωσιμάδων, με την πρώτη να μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας και γι αυτό μειώνεται το πλάτος του οδοστρώματος όπως και το όριο ταχύτητας των διερχομένων οχημάτων. Η οδός μονοδρομείται και περιορίζεται η στάθμευση των ΙΧ οχημάτων, με χώρους προσωρινής στάθμευσης για μη ρυπογόνα μέσα όπως ποδήλατα, ηλεκτρικά scooter κλπ. Τα πεζοδρόμια θα μεγαλώσουν και στις γωνίες κάθε οικοδομικού τετραγώνου θα τοποθετηθούν ράμπες ΑΜΕΑ, που οδηγούν απευθείας σε διαβάσεις. Θα φυτευτούν περισσότερα δέντρα για τον περιορισμό της έντασης του φαινομένου της θερμικής νησίδας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ενώ σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο προβλέπεται η υπόγεια κατασκευή αποστράγγισης όμβριων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία εσοχών για κάδους ανακύκλωσης, ενώ εξετάζεται και η υπογειοποίησή τους. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση μετεωρολογικού σταθμού, νέων φωτιστικών σωμάτων και καθιστικές επιφάνειες για τους διερχόμενους πολίτες με υλικά ανθεκτικά στο χρόνο και στη βαριά χρήση.

Αναδιαμόρφωση της Ζωσιμάδων

Αντίστοιχα, η οδός Ζωσιμάδων, χαρακτηρισμένος πεζόδρομος υπό υλοποιηση, αναδιαμορφώνεται λόγω κλίσης, σε 3 ζώνες – βαθμίδες, όπου επιχειρείται να εξομαλυνθούν οι έντονες υψομετρικές διαφορές. Στο μέλλον θα δημιουργηθούν πλατύσκαλα, όδευση τυφλών και τοποθέτηση δεντροστοιχιών σε διάφορα σημεία.

  ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε