Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
8 φωτογραφίες »

Ποιοι θα είναι οι τρόποι απόκτησης ενός e-car στην Ελλάδα

10/9/2020

Τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα είναι το μέλλον. Για όλους μας; Ποιες δυνατότητες απόκτησης υπάρχουν; Ας δούμε τι ισχύει στη Γερμανία και τι μπορεί να αντιγραφεί στη χώρα μας.

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ είναι αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα και δεν είναι θορυβώδη. Από την πλευρά του, το γερμανικό κράτος δίνει στο κοινό κίνητρα αγοράς, καθιστώντας τις υψηλές, αρχικές τιμές σαφώς πιο προσιτές. Αυτό ισχύει τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι να δούμε τι άλλο συμβαίνει στην Γερμανία και έρχεται και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Στην Γερμανία εκτός από την επιδότηση του κράτους κάποιες μάρκες παρέχουν και δικές τους επιδοτήσεις μειώνοντας σημαντικά το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στην Γερμανία οι τρόποι απόκτησης ενός ηλεκτρικού μοντέλου είναι τρεις: «συνδρομή», ενοικίαση και leasing. Έτσι, είναι εφικτό ο υποψήφιος ιδιοκτήτης να δοκιμάσει αρχικά τη συμβίωση με ένα e-αυτοκίνητο και, αν αυτός κρίνει έτσι, να προχωρήσει στην αγορά του. Το βέβαιο είναι πως στη Γερμανία οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων παρέχουν άμεση πρόσβαση σε ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Πολλές από αυτές, όμως, δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως οι Sixt, Europcar, Hertz κτλ. Επομένως…



Αξίζει να αναφερθεί πως στη Γερμανία, ένα BMW i3, για παράδειγμα, ενοικιάζεται με 66,29 ευρώ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος και 100 km. Αν η χιλιομετρική εμβέλεια αυξηθεί στα 300 km το ποσό φτάνει τα 90,66 ευρώ για ένα σαββατοκύριακο και στα 253,45 ευρώ για 1.000 km επί μία ολόκληρη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να δείτε την συμβίωση με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να αποφασίσετε για την Αγορά του.

Το leasing είναι μία χρονικά περιορισμένη εναλλακτική (12, 24, 36 ή 48 μηνών), η οποία, όμως, πλησιάζει όσο πιο πολύ γίνεται την αγορά ενός αυτοκινήτου. Πλεονέκτημα: Μπορείτε εσείς να διαμορφώσετε το αυτοκίνητο, όπως το θέλετε, ενώ η συντήρηση δεν είναι ακριβή. Μειονέκτημα: Συχνά ακριβότερη η διαδικασία σε σχέση με τη συνηθισμένη χρηματοδότηση, υπάρχει προκαταβολή και, κατά την επιστροφή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πληρωμής αποζημιώσεων από την πλευρά σας για μικροζημιές ή και για επιπλέον διανυθέντα χιλιόμετρα. Στην Ελλάδα όλο και περισσότερες εταιρίες ενοικίασης προσθέτουν στην γκάμα τους ικανοποιητικό αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το «στόχαστρο» γυρισμένο στην επαγγελματική χρήση, προς το παρόν ακόμα και που το κόστος Leasing είναι αρκετά πιο ακριβό από ένα συμβατικό αυτοκίνητο σε βάθος χρόνου είναι πιο συμφέρον. Φαίνεται λοιπόν πως σε λίγα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκίνητων (Leasing) και στην χώρα μας θα είναι ηλεκτροκίνητα.



Η «συνδρομή» είναι η τρίτη και πιο πρόσφατη… οδός προς την ηλεκτροκίνηση. Οι εταιρείες-πάροχοι διαθέτουν προτάσεις με σταθερή τιμή. Σε αυτήν και στη μηνιαία «δόση» συμπεριλαμβάνεται το κόστος καταχώρησης, ο φόρος, η ασφάλεια, η συντήρηση και η εγγύηση. Από εκεί και πέρα, ο χρήστης αναλαμβάνει μόνο τα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μιλάμε δηλαδή για μία συνδρομή κατά την οποία χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο εσύ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με συμφωνημένα χιλιόμετρα και εσυ πληρώνεις ένα ποσό τον μήνα. Ένα εξελιγμένο Leazing με λιγότερες υποχρεώσεις το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες.
Προσοχή, όμως: Αν υπερβείτε τα αρχικά συμφωνηθέντα χιλιόμετρα, πρέπει στο τέλος να τα πληρώσετε. Ακόμα και για το καλώδιο/φορτιστή ή την κάρτα μπορεί να προκύψουν επιπλέον έξοδα. Πλεονέκτημα: Η «συνδρομή» είναι ένα πολύ ευέλικτο σύστημα. Κατά τη διάρκεια του συμβολαίου δίνεται η δυνατότητα αλλαγής αυτοκινήτου, ενώ τα ίδια τα διαθέσιμα μοντέλα είναι στην πλειονότητά τους νέα ή ελάχιστα χρησιμοποιημένα.
 
Για μια σύντομη e-διαδρομή
Για μια γρήγορη, πρώτη επαφή στην πράξη με την ηλεκτροκίνηση, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στη Γερμανία διαθέτουν πληθώρα σημερινών e-αυτοκινήτων. Άλλες εταιρείες, πιο εξειδικευμένες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, παρέχουν κιόλας στους ενδιαφερόμενους ηλεκτροκίνητα μοντέλα για μια σύντομη διαδρομή. Η παλέτα τους διαθέτει από το μικρό Smart EQ έως και καινοτόμα αυτοκίνητα της Tesla!

Ηλεκτροκίνηση με δόσεις
Το leasing, δηλαδή η ενοικίαση για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι στη Γερμανία κάτι, που είναι εφικτό σε σχεδόν κάθε μάρκα και για κάθε διαθέσιμο στην αγορά μοντέλο.


ΜΟΝΤΕΛΟ
Nissan LEAF
ΠΑΡΟΧΟΣ
Sixt
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
48 μήνες
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ
10.000 km
ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
982 ευρώ
ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ
καθόλου
ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
βραχυπρόθεσμος
ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ LEASING
403 ευρώ



ΜΟΝΤΕΛΟ
Peugeot e-208
ΠΑΡΟΧΟΣ
leasingmarkt.de
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
48 μήνες
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ
10.000 km
ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
1.000 ευρώ
ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ*
6.000 ευρώ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
5 μήνες
ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ LEASING
148 ευρώ

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ
Η πιο γρήγορη οδός προς το e-αυτοκίνητο περνά μέσα από τις υπηρεσίες της από κοινού χρήσης του. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης ή leasing αυτοκινήτων, που διαθέτουν το σχετικό στόλο, που περιλαμβάνει προτάσεις, όπως τα Renault Zoe, BMW i3 ή Smart EQ. Μπορείτε, λοιπόν, να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου σας και της αντίστοιχης εφαρμογής και, μετέπειτα, να κάνετε τη βόλτα σας. Οι υπολογισμοί των χρεώσεων γίνονται με βάση το χρόνο (σε λεπτά της ώρας) ή τα διανυμένα χιλιόμετρα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις