Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
9 φωτογραφίες »

Επτά οικονομικά και ασφαλή παιδικά καθίσματα κατηγορίας 1-2-3

Διαβάστηκε από 7026 αναγνώστες - 9/11/2020

Αναζητάτε προσαρμόσιμα παιδικά καθίσματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε βάθος χρόνου; Επτά επιλογές καθισμάτων κατηγορίας 1-2-3 με οικονομικό προφίλ και την απαραίτητη ασφάλεια στο «πιάτο» σας.

Η έννοια της ασφάλειας στο αυτοκίνητο είναι αδιαπραγμάτευτη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την προστασία των παιδιών μας. Τα παιδικά καθίσματα δεν είναι αξεσουάρ που επιλέγουμε απλώς και μόνο για να γλιτώσουμε το πρόστιμο, αλλά αντιθέτως θεωρούνται απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε οδηγό με λιλιπούτειους συνεπιβάτες. Ακόμη πάντως και στην προκειμένη ανάγκη μας, υπάρχει η έξυπνη λύση με την επιλογή συγκεκριμένου παιδικού καθίσματος που εξοικονομεί χρήματα αλλά δεν κάνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια.

Πρόκειται για τα περίφημα παιδικά καθίσματα κατηγορίας 1-2-3. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με καθίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται από παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως και 12 ετών, με βάρος 9-36 κιλά. Αρκεί απλώς να το τροποποιήσουμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας, διότι πρόκειται για δύο παιδικά καθίσματα στην μορφή ενός.
 
Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός αξιοποιείται σε δύο φάσεις. Στο αρχικό στάδιο, προβλέπεται χρήση του για παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών (κατηγορία 1).  Για την ασφάλεια του παιδιού, έχει είτε το δικό του σύστημα ζώνης είτε εξωτερικό προστατευτικό  από σύγκρουση. Στην δεύτερη φάση, το σύστημα ιμάντα ή το προστατευτικό κρούσης αφαιρείται και το παιδί ασφαλίζεται με τη ζώνη του οχήματος. Το παιδικό κάθισμα αντιστοιχεί στη συνέχεια στην κατηγορία 2-3.
 
Αν μπορέσουμε, λοιπόν να βρούμε ένα κάθισμα με τέτοια εφαρμογή σε προσιτό κόστος θα έχουμε κάνει το τέλειο deal.  Γνωστοί κατασκευαστές παιδικών καθισμάτων συχνά βρίσκονται πίσω από μάρκες χαμηλού κόστους, όπως το Cybex πίσω από το CBX ή το Dorel Juvenile (Maxi-Cosi) πίσω από το Safety 1st. Άλλες φίρμες προσφέρουν επίσης παιδικές θέσεις που δεν υπερβαίνουν το όριο κόστους 150 ευρώ.
 
Πάμε να δούμε επτά επιλογές που συνδυάζουν ασφάλεια και οικονομικό προφίλ που παραθέτει η AUTO BILD, με ενδεικτικές τιμές στην διαδικτυακή αγορά.

Britax Römer Evolva
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Με την ζώνη αυτοκινήτου
Τιμή: από 131 ευρώ


 
Το Evolva είναι παιδικό κάθισμα από την Britax Römer που ακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού και κυκλοφορεί στην αγορά για πολλά χρόνια. Στην πρώτη φάση χρήσης, διατίθεται σύστημα ζώνης πέντε σημείων. Στη δεύτερη φάση από βάρος 15 κιλών και πάνω αφαιρείται το σύστημα ιμάντα και το παιδί ασφαλίζεται μόνο με τη ζώνη του οχήματος. Όσοι επιθυμούν επιπλέον παροχές, μπορούν να αγοράσουν το Evolva σε υψηλότερη τιμή με πρόσθετη προστασία από πλευρικές κρούσεις και Isofix (Evolva 1-2-3 SL SICT Isofix).

CBX Aura-Fix
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Σύστημα Isofix με άνω σημείο πρόσδεσης (Top Tether)
Τιμή: από 111 ευρώ


 
Πίσω από το CBX είναι ο κατασκευαστής μάρκας Cybex. Η δομή του Aura-Fix είναι παρόμοια με το κάθισμα μάρκας Cybex Pallas B-Fix. Το παιδί ασφαλίζεται με προστατευτικό πρόσκρουσης εφόσον έχει βάρος έως και 15 κιλά. Το συγκεκριμένο προστατευτικό πρόσκρουσης στερεώνεται στην αγκαλιά του παιδιού με τη ζώνη του οχήματος. Εάν το προστατευτικό πρόσκρουσης δεν είναι πλέον απαραίτητο, μπορεί απλώς να αφαιρεθεί και το παιδί μπορεί να ασφαλιστεί με τη ζώνη του οχήματος. Το CBX Aura-Fix προσφέρει, μεταξύ άλλων, ένα ρυθμιζόμενο στήριγμα πλάτης και επτά επιλογές κατεύθυνσης του προσκέφαλου.
 
Heyner Multi Protect Aero
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Με ζώνη αυτοκινήτου
Τιμή: από 118 ευρώ


 
 Η Heyner είναι μια μικρή γερμανική επιχείρηση που προσφέρει, μεταξύ άλλων, παιδικά καθίσματα. Το Multiprotect Aero είναι ένα κάθισμα 1-2-3 με αφαιρούμενο σύστημα ζώνης. Με βάρος 4,6 κιλά, το κάθισμα είναι ιδιαίτερα ελαφρύ. Το προσκέφαλο μπορεί να ρυθμιστεί σε ύψος πέντε φορές. Στη δοκιμή ADAC,  της γερμανικής ΕΛΠΑ, δηλαδή, το κάθισμα βαθμολογήθηκε ως «ικανοποιητικό».
 
Joie Traver Shield
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Σύστημα Isofix με άνω σημείο πρόσδεσης (Top Tether)
Τιμή: από 145 ευρώ


 
Το Joie Traver Shield μοιάζει με το κάθισμα CBX, ένα παιδικό κάθισμα με μαξιλάρι κρούσης. Στην εκτεταμένη δοκιμή του από την AUTO BILD εντυπωσίασε με την απλότητα και την καλή του ποιότητα. Επιπλέον, το Traver Shield έχει μερικά πρόσθετα πλεονεκτήματα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει πρόσθετη προστασία πλευρικής πρόσκρουσης, ρυθμιζόμενο στήριγμα ποδιών και ρύθμιση βάθους του προστατευτικού πρόσκρουσης. Το χαμηλό βάρος του είναι ένα πλεονέκτημα όταν χρειάζεται να μετακινήσουμε το κάθισμα σε άλλο αυτοκίνητο. Στη σχετική δοκιμή, έλαβε το καλό βαθμό (2) και αξιολογήθηκε θετικά στην σχέση απόδοση-τιμή.
 
Osann Flux Isofix
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Σύστημα Isofix με άνω σημείο πρόσδεσης (Top Tether)
Τιμή: από 93 ευρώ


 
Το Osann Flux Isofix δοκιμάστηκε επίσης από την AUTO BILD λαμβάνοντας σχετικά καλό βαθμό (2-). Στην πρώτη φάση, το παιδί ασφαλίζεται με σύστημα ζώνης. Στη συνέχεια αφαιρείται και η ζώνη του οχήματος χρησιμοποιείται για να το «δέσει». Εάν δεν έχετε Isofix στο αυτοκίνητό σας, μπορείτε να αγοράσετε το ίδιο Osann Flux, χωρίς το συγκεκριμένο σύστημα, πράγμα που το καθιστά ελαφρώς φθηνότερο.
 
Safety 1st Ever Safe
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Με ζώνη αυτοκινήτου
Τιμή: από 55 ευρώ


 
Η επωνυμία Safety 1st ανήκει στο Dorel Juvenile Group, από το οποίο δημιουργούνται τα καθίσματα φίρμας Maxi-Cosi. Τα προϊόντα πωλούνται συχνά σε εκπτώσεις, αλλά σίγουρα μπορούν να ανταγωνιστούν τα επώνυμα brands όσον αφορά την ποιότητα. Το 1-2-3 κατηγορίας Ever Safe είναι το φθηνότερο προϊόν αυτής της λίστας, αλλά αυτή η επιλογή προσφέρει επίσης όλα όσα πρέπει να έχει ένα παιδικό κάθισμα για να βρίσκεται στον παρόντα κατάλογο. Έχει ρυθμιζόμενη πλάτη, έξι επιλογές στο ρυθμιζόμενο προσκέφαλο και ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων για την πρώτη φάση χρήσης, σύστημα το οποίο στη συνέχεια επεκτείνεται.
 
Nania Imax SP Isofix
Εγκατάσταση στο αυτοκίνητο: Σύστημα Isofix με άνω σημείο πρόσδεσης (Top Tether)
Τιμή: από 85 ευρώ


 
Η μάρκα Nania ανήκει στον κατασκευαστή Teamtex, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή παιδικών καθισμάτων στη Γαλλία. Το Imax SP προσφέρει ένα σύστημα ζώνης που αφαιρείται μετά την πρώτη φάση χρήσης (έως 15 κιλά). Στη συνέχεια, το παιδί ασφαλίζεται μόνο με τη ζώνη του οχήματος. Το παιδικό κάθισμα βαθμολογήθηκε ως «ικανοποιητικό» στη δοκιμή ADAC.
 
Κλείνοντας την έρευνα, απαραίτητο είναι να δοθούν κάποιες χρηστικές πληροφορίες. Αρχικά, στην Γερμανία κάθε αξιολόγηση γίνεται αντίστροφα από ό, τι γνωρίζουμε στην Ελλάδα, συνεπώς στο δικό μας άριστα «10», οι Γερμανοί επιλέγουν τον αριθμό «1».
 
Αφήνουμε την διευκρίνιση αυτή και συνεχίζουμε. Τα παιδικά καθίσματα σε αυτήν την κατηγορία είναι πρακτικά, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απαλλάσσοντας από κόστη νέων αγορών.


 
Από την άλλη πλευρά, ένα κάθισμα που έχει σχεδιαστεί για τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής κάνει συμβιβασμούς και περιορίζει την ποιότητά του συγκριτικά με ένα άλλο απόλυτα προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένο ηλικιακό group.  Τα καθίσματα i-Size διαφέρουν γιατί λαμβάνουν υπόψη και το ύψος του παιδιού, είναι συνεπώς καλύτερα και ασφαλέστερα. Τα φθηνά καθίσματα της ομάδας 1-2-3 διαφέρουν από τα πιο ακριβά, κυρίως όσον αφορά την άνεση, μιας και τα πιο ακριβά προϊόντα είναι συχνά πολύ πιο εύκολα στη χρήση. Το σύστημα ζώνης, για παράδειγμα, αποθηκεύεται και δεν αφαιρείται. Επιπλέον, υπάρχουν έξτρα μπόνους ασφαλείας, όπως πρόσθετη προστασία από πλευρική πρόσκρουση ή ειδική εσωτερική επένδυση για τον λαιμό ή το κεφάλι, με παράλληλη βέβαια αύξηση του κόστους.
 
Για όσους δεν γνωρίζουν, τέλος, το σύστημα Isofix με άνω σημείο πρόσδεσης (Top Tether) είναι εξοπλισμός που υπάρχει στην συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων της τελευταίας δεκαετίας. Σε κάθε αυτοκίνητο, στα πίσω καθίσματα βρίσκεται στο κάτω μέρος μία δοκός που έχει δύο θύλακες-υποδοχές που ασφαλίζουν επάνω στο παιδικό κάθισμα. Αντίστοιχη υποδοχή υπάρχει και στο πάνω μέρος και χρησιμοποιείται επίσης για το κατάλληλο στερέωμα του παιδικού καθίσματος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις