autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
3 φωτογραφίες »

Πώς θα κάνεις restart στην μπαταρία σου;

Διαβάστηκε από 21411 αναγνώστες - 6/7/2020

Εάν η μπαταρία δείχνει αδύναμη, δεν χρειάζεται να την αντικαταστήσεις αμέσως. Δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να την επαναφέρεις και να μην χρειαστεί να την αλλάξεις.

Μεγάλη περίοδος ακινησίας, χαμηλές θερμοκρασίες και λίγα χιλιόμετρα στο καντράν, είναι οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν μία μπαταρία στο να χάσει την δύναμη της. Για να είναι πάντα φορτισμένη και να έχετε ένα έτοιμο σύνολο που δεν θα σας αφήσει, μπορείτε να την φορτίσετε μόνοι σας. Δείτε πως.
 
Αρχικά, τόσο η κάθε μπαταρία μαζί με την αγορά της, όσο και ο κάθε φορτιστής, συνοδεύεται από ειδικές οδηγίες  για το πώς να πραγματοποιήσετε μόνοι σας και με ασφάλεια μία πλήρη φόρτιση.  Βασική προϋπόθεση, να έχετε σβηστό τον κινητήρα και κάθε πηγή ρεύματος και… ακολουθήστε τα παρακάτω 4 βήματα.
 
  • Βήμα1: Αποσυνδέστε την μπαταρία από το σύστημα. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω λεπτομέρειες, θα τις βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, ενώ πρέπει να αποσυνδέσετε πρώτα τον αρνητικό πόλο και έπειτα τον θετικό.
  • Βήμα2: Συνδέστε τον (απενεργοποιημένο ακόμη) φορτιστή, πρώτα το κόκκινο καλώδιο στον θετικό πόλο της μπαταρίας και έπειτα το μαύρο στο σημείο γείωσης του αυτοκινήτου ( εάν η μπαταρία είναι εγκατεστημένη στο αυτοκίνητο), ή στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας άμα την έχετε βγάλει από το αυτοκίνητο.
  • Βήμα 3: Εφόσον έχετε πραγματοποιήσει την παραπάνω συνδεσμολογία, ανοίξτε τον φορτιστή. Προσέξτε να έχετε ενώσει καλά τα καλώδια ώστε να μην κουνηθεί κάποιο κα προκαλέσει ζημιά.
  • Βήμα4: Οι περισσότεροι φορτιστές σβήνουν αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση.




Γιατί να προτιμήσετε έξυπνο φορτιστή
Πλέον σχεδόν όλες οι καινούργιες μπαταρίες είναι κλειστού τύπου, με αποτέλεσμα να μη γίνεται εφικτός ο οπτικός έλεγχος. Οι παλαιότερες όμως με δείκτη υγρού ( ναι κυκλοφορούν ακόμη), σας επιτρέπουν να τις τσεκάρετε ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ταιριάζει το είδος του φορτιστή με την μπαταρία που διαθέτετε και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα, να προτιμήσετε ένα με αυτόματο έλεγχο τάσης που σβήνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ακόμα και αν κοστίζουν λιγάκι παραπάνω. Μάλιστα ο συγκεκριμένος τύπος φορτιστών ( λεγόμενοι έξυπνοι φορτιστές), που διαθέτουν και μικροεπεξεργαστή, αναγνωρίζουν την μπαταρία στην οποία θα δώσουν ενέργεια και ρυθμίζουν αυτόματα την ποσότητα, τον ρυθμό και την ώρα, για βέλτιστη απόδοση.

Εάν ο δικός σας φορτιστής δεν διαθέτει τις παραπάνω λειτουργίες, προτείνουμε να αυξήσετε σταδιακά την ένταση φόρτισης, από το minimum ως το maximum και να έχετε συνεχώς το νου σας στο σύνολο. Με το παραμικρό ψεγάδι πως υπάρχει κακή σύνδεση, διακόψτε και απευθυνθείτε σε ειδικό.
 


Πότε μία μπαταρία δεν «σηκώνει» φόρτιση;
Οι περισσότερες νέες μπαταρίες διατηρούν την ενέργεια τους για περίπου 4 με 5 χρόνια, καθώς οι απαιτήσεις των κλιματιστικών και των τεχνολογιών που φέρουν τα νέα αυτοκίνητα είναι κατά πολύ αυξημένες από το παρελθόν. Εάν μία μπαταρία ακόμα και αν την φορτίζετε ή μετά από μεγάλο ταξίδι συνεχίζει να δείχνει αδύναμη, τότε είναι σίγουρα καιρός για την αντικατάσταση της.  Τέλος, πολλές φορές στις μπαταρίες δημιουργούνται κρύσταλλοι οι οποίοι εμποδίζουν την φόρτιση της. Οι περισσότεροι νέοι έξυπνοι φορτιστές διαθέτουν λειτουργία παλμικού αποθειικωτή, όπου με αυξημένη τάση διαλύει αυτούς τους κρυστάλλους και ουσιαστικά ξαναδίνει πνοή στην μπαταρία. Εάν και αυτό δεν λειτουργήσει, τότε ήρθε η ώρα αντικατάστασης.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις