2 φωτογραφίες »

Μύθος ή Αλήθεια: Αυξάνουν την ισχύ τα Sport φίλτρα αέρα?

Διαβάστηκε από 23107 αναγνώστες - 14/9/2020

Ένα σπορ φίλτρο αέρος επιτρέπει στον κινητήρα να απορροφά περισσότερο αέρα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να παρέχει περισσότερη ισχύ. Τουλάχιστον αυτή είναι η θεωρία. Είναι όμως αυτή η αλήθεια?

 
 
Πολλοί βελτιωτές αναφέρουν πως αν αντικαταστήστε το εργοστασιακό φίλτρο αέρα, που αποτελείται από χαρτί, με ένα βαμβακερό sport φίλτρο αέρα, θα «κερδίσετε» άμεσα επιπλέον 10 PS. Γιατί, σε αντίθεση με τα εργοστασιακά φίλτρα αέρα, το σπορ φίλτρο είναι πολύ πιο διαπερατό. Και επειδή ο κινητήρας είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί περισσότερο αέρα σε σχέση με καύσιμο, περισσότερος αέρας για καύση σημαίνει και περισσότερη ισχύ. Αυτό καθιστά κιόλας ξεκάθαρο το concept του υπερσυμπιεστή καυσαερίων (turbo). Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια?

Πώς λειτουργεί ένα σπορ φίλτρο αέρος
Για την καύση απαιτείται οξυγόνο. Προκειμένου τα σωματίδια σκόνης και βρωμιάς να μην εισέλθουν στον κινητήρα και προκαλέσουν ζημιά, ο αέρας στον αυλό εισαγωγής φιλτράρεται. Το φίλτρο διατηρεί επίσης μια ορισμένη ποσότητα αέρα. Κι εδώ «έρχονται» τα sport φίλτρα αέρα. Σε αντίθεση με τα φίλτρα παραγωγής, τα οποία είναι κατασκευασμένα από χαρτί, τα sport φίλτρα αποτελούνται από βαμβάκι ή αφρώδη υλικά. Έτσι, είναι συνολικά πιο διαπερατά και επιτρέπουν το πέρασμα περισσότερου αέρα.

Έχετε, λοιπόν, την επιλογή είτε απλά να αντικαταστήσετε το «φίλτρο χαρτιού» και να το τοποθετήσετε στην αρχική συσκευασία είτε να εγκαταστήσετε ένα νέο, ανοιχτό φίλτρο αέρα στον αυλό εισαγωγής. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, επειδή μειώνει την απόσταση, που πρέπει να διανύσει ο αέρας στον έντονα γωνιακού σχήματος αυλό εισαγωγής. Αυτό το φίλτρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω του δυνατού θορύβου της εισαγωγής, που χαρίζει στον κινητήρα έναν πιο πλούσιο ήχο.Αύξηση της ισχύος με σπορ φίλτρο αέρος
Με ορισμένα sport φίλτρα αέρα μπορείτε να επιτύχετε μια μικρή αύξηση ισχύος. Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένα, λίγα PS, τα οποία σχεδόν δε λαμβάνονται καν υπόψη κατά την οδήγηση. Το αντιληπτό αποτέλεσμα της αύξησης της ισχύος προκύπτει συχνά από τον πιο σπορτίφ ήχο του κινητήρα και όχι από την πραγματική πρόσθετη ισχύ του. Στην πραγματικότητα όμως, συμβαίνει συχνά το αντίθετο και είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμα και απώλεια ισχύος. Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής του φίλτρου και του χώρου του κινητήρα, δεν εισέρχεται στον τελευταίο μόνο κρύος καθαρός αέρας, αλλά και ο ζεστός αέρας από τον ίδιο το χώρο του κινητήρα. Και αυτός έχει σημαντικά χαμηλότερο κορεσμό οξυγόνου, κάτι που τελικά οδηγεί σε χειρότερη καύση. Γι αυτό χρειάζεται πολύ προσεκτική τοποθέτηση ενός sport φίλτρου αέρος. 

Πάντως, τα sport φίλτρα αέρα μπορούν να έχουν ακόμα μία κακή παρενέργεια. Μερικά από αυτά είναι πιο διαπερατά και, επομένως, σε πολλές περιπτώσεις δεν φιλτράρουν πλέον επαρκώς. Κατά συνέπεια, μικρά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον κινητήρα και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φθορά. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το μετρητή μάζας αέρα (εφόσον υπάρχει).


 
Αλλάζετε το φίλτρο αέρα τακτικά
Με δεδομένο ότι το φίλτρο αέρα -ανεξάρτητα αν πρόκειται για σπορ ή εργοστασιακό- λερώνεται με την πάροδο του χρόνου και συνεπώς, αφήνει να περνά λιγότερος αέρας, συνιστάται να το καθαρίζετε ή να το αντικαθιστάτε πιο συχνά. Ιδανικά κάθε 20.000 χιλιόμετρα. Τα διαστήματα του κατασκευαστή είναι συνήθως σημαντικά μεγαλύτερα. Το sport φίλτρο αέρα έχει ένα πλεονέκτημα εδώ: τα βαμβακερά ένθετα μπορούν να αφαιρεθούν και να καθαριστούν. Προσοχή, όμως! Μερικές φορές απαιτείται ειδικό καθαριστικό ή διεξοδικό λάδωμα. Σε αντίθεση με το εργοστασιακό φίλτρο αέρα, το οποίο πάντα αντικαθίσταται, αυτό εξοικονομεί υλικά.