
Αξίζει η αλλαγή συστήματος εισαγωγής αέρα; Μας δίνει παραπάνω άλογα;
Το σύστημα εισαγωγής αέρα αποτελείται από τέσσερα εξαρτήματα και εισαγωγή αέρα ονομάζεται το φίλτρο και ο σωλήνας που βρίσκεται από πίσω του
Η aftermarket εισαγωγή βελτιώνει την ροή του αέρα και προσφέρει παραπάνω οξυγόνο στον κινητήρα
Προσφέρει περισσότερα άλογα από μόνη της αλλά η νοοτροπία πίσω από την κατασκευή της είναι να ξεκλειδώσει τα άλογα ενός ήδη βελτιωμένου κινητήρα
Το σύστημα εισαγωγής αέρα αποτελείται από τέσσερα εξαρτήματα και εισαγωγή αέρα ονομάζεται το φίλτρο και ο σωλήνας που βρίσκεται από πίσω του
1) Το φίλτρο που βρίσκεται στο τέλος της εισαγωγής και δουλεία του είναι να φιλτράρει από ακαθαρσίες και σκόνες τον αέρα που εισέρχεται στο αυτοκίνητο.
2) Ο σωλήνας που είναι πριν από το φίλτρο και ανάλογα με την σχεδίαση του και το υλικό που είναι κατασκευασμένος προσφέρει καλύτερη ροή του αέρα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.
3) Η θερμποπροστασία που τοποθετείτε περιμετρικά του φίλτρου για να εμποδίσει τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ακαθαρσίες να φτάσουν σε αυτό.
4) Ένας ακόμα σωλήνας που σκοπός του είναι να κατευθύνει τον αέρα μέσα από την θερμοπροστασία (υπάρχει ειδική σχισμή για να περνάει ο σωλήνας) προς το φίλτρο.
Πολλές φορές δεν γίνεται αγορά ολόκληρου συστήματος αλλά μόνο της εισαγωγής αέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η εισαγωγή αέρα μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Τα εξαρτήματα 3 και 4 είναι πιο εξεζητημένα και συμβάλουν στην αποδοτικότητα του συστήματος.
Η aftermarket εισαγωγή βελτιώνει την ροή του αέρα και προσφέρει παραπάνω οξυγόνο στον κινητήρα
Η εισαγωγή αέρα είναι υπεύθυνη για την παροχή οξυγόνου στον κινητήρα, το οποίο είναι απαραίτητο για την καύση του καυσίμου. Με την αντικατάσταση της εργοστασιακής εισαγωγής με μια aftermarket επιλογή βελτιώνεται η ροή του αέρα και γίνεται είσοδος ψυχρότερου αέρα, που είναι πιο πυκνός και άρα πιο πλούσιος σε οξυγόνο σε αντίθεση με την εργοστασιακή εισαγωγή αέρα που έχει πιο κλειστή σχεδίαση και δεν το επιτρέπει αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που κατασκευάζουν εισαγωγές αέρα έχουν προσθέσει και ειδικές θερμοπροστασίες που τοποθετούνται περιμετρικά της χοάνης με στόχο να απομακρύνουν τις υψηλές θερμοκρασίες του κινητήρα. Η θερμοπροστασία έχει μια σχισμή στο μπροστά της μέρος για να τοποθετηθεί δεύτερος σωλήνας που οδηγεί κρύο αέρα από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Να προσθέσουμε ότι οι aftermarket εισαγωγές πρέπει να καθαρίζονται ανά 20.000 χιλιόμετρα ενώ οι «μαμά» δεν καθαρίζονται αφού τα υλικά που χρησιμοποιούν δεν έχουν κατασκευαστεί για αυτό άρα αλλάζονται κάθε 25.000 χιλιόμετρα.
Προσφέρει περισσότερα άλογα από μόνη της αλλά η νοοτροπία πίσω από την κατασκευή της είναι να ξεκλειδώσει τα άλογα ενός ήδη βελτιωμένου κινητήρα
Μπορεί να προσφέρει μικρή αύξηση στην ιπποδύναμη μόνο με την τοποθέτηση της (συνήθως 3-8 άλογα), και καλύτερη απόκριση του κινητήρα ειδικά σε αυτοκίνητα με κινητήρες turbo ή υψηλής απόδοσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καλύτερης ροής αέρα και των βελτιωμένων υλικών που είναι κατασκευασμένο το φίλτρο. Η αλήθεια είναι όμως ότι η εισαγωγή αέρα τοποθετείται γιατί είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία του κινητήρα στη περίπτωση της αύξησης της ιπποδύναμης (π.χ μέσω «επαναπρογραμματισμό εγκεφάλου», βελτίωση εκκεντροφόρων, τούρμπο κλπ.). Όταν αυξάνουμε άλογα ο κινητήρας χρειάζεται περισσότερο αέρα για να «αναπνεύσει» με αποτέλεσμα η εργοστασιακή εισαγωγή αέρα (μέρος του συστήματος που αναφέραμε πριν) να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην ποσότητα που πρέπει να «ρουφήξει». Οπότε το aftermarket σύστημα εισαγωγής χρειάζεται για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ιπποδύναμη που έχουμε ήδη προσθέσει στον κινητήρα παρά για να προσθέσει άλογα. Συνήθως συνδυάζεται με επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου (remap).
Αξίζει η επένδυση;
Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με βελτιώσεις και ψάχνεις έναν οικονομικό τρόπο να ενισχύσεις την απόδοση του αυτοκινήτου σου, τότε ναι. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 200 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ για τα supercar. Προσφέρει ωραίο ήχο που θυμίζει τα αμάξια από τις ταινίες Fast and Furious και μια όμορφη πινελιά στο μηχανοστάσιο του αυτοκινήτου. Ωστόσο, μην περιμένεις τεράστια διαφορά χωρίς συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις. Επιπλέον, φθηνές ή κακής ποιότητας εισαγωγές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως ακατάλληλη καύση ή εισροή ακαθαρσιών στον κινητήρα.