Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Από το Ρεζερβουάρ στις Μπαταρίες

Διαβάστηκε από 40019 αναγνώστες - 4/1/2021

Η μπαταρία είναι το ρεζερβουάρ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αλλά πώς κατασκευάζεται μια τέτοια μπαταρία; Από τι αποτελείται και πόσο κοστίζει; Η AUTO BILD σπάει του μύθους και απαντά σε όλες τις σημαντικές ερωτήσεις!

Η χωρητικότητα των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων αντικαθίσταται στην εποχή της ηλεκτροκίνησης από τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Μαζί με την κατανάλωση ρεύματος του ηλεκτροκινητήρα καθορίζει την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνεται όλο και πιο σημαντική.
Πώς κατασκευάζεται, όμως, μια τέτοια μπαταρία; Από τι αποτελείται η σημαντική συσκευή αποθήκευσης ενέργειας στο αυτοκίνητο, τι γίνεται με την απόρριψή της; Πόσο διαρκεί η ζωή μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου και πόσο ακριβή είναι η αγορά της; Η AUTO BILD εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας των μπαταριών των ηλεκτροκίνητων μοντέλων με βάση αυτήν του VW ID.3 και δίνει απαντήσεις σε όλες τις άλλες σημαντικές ερωτήσεις!

Πώς κατασκευάζεται η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας αποτελείται από πολλά μεμονωμένα μέρη, τα οποία με τη σειρά τους φτιάχνονται από πολλές μεμονωμένες κυψέλες. Η κυψέλη της μπαταρίας είναι η μικρότερη μονάδα στο σύστημα μπαταριών. Τα σύγχρονα συστήματα βασίζονται στις λεγόμενες κυψέλες θύλακα, οι οποίες είναι παρόμοιες στη σχεδίαση με τις μπαταρίες κινητών τηλεφώνων. Στο VW ID.3, 24 τέτοιες κυψέλες σχηματίζουν μια μονάδα μπαταρίας. Έως δώδεκα μονάδες έχουν ως αποτέλεσμα ένα πακέτο μπαταρίας στο ηλεκτρικό VW. Όμως περισσότερες ή λιγότερες μονάδες είναι επίσης δυνατές και καθορίζουν τη χωρητικότητα της μπαταρίας.



Πώς ορίζεται η αυτονομία;
Με την προσθήκη μονάδων αυξάνεται η αυτονομία, ενώ η παράλειψή τους περιορίζει την ακτίνα δράσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η ηλικία της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Η ενεργειακή πυκνότητα «παίζει» επίσης σημαντικό ρόλο, δηλαδή πόση ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί σε ποιο βάρος.

Πού τοποθετείται η μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Οι μονάδες κυψέλης παίρνουν θέση στο κάλυμμα της μπαταρίας, το οποίο προορίζεται να προστατεύσει τις μεμονωμένες μονάδες από ζημιές. Όλα τα σημαντικά μέρη βρίσκουν τη θέση τους μέσα στη μαζική υποστήριξη βάσης, η οποία χρησιμεύει ως προστατευτικό -από συγκρούσεις- πλαίσιο. Στην πλατφόρμα MEB (αρθρωτό πλαίσιο ηλεκτροδότησης) της Volkswagen, η πλάκα του πατώματος περιέχει επίσης το σύστημα ψύξης για τις μπαταρίες. Όλα τα εξαρτήματα συνδέονται με καλώδια υψηλής τάσης.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις