Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Τι κακό προκαλούν τα λάθος λάδια στον κινητήρα;

Τι κακό προκαλούν τα λάθος λάδια στον κινητήρα;

Διαβάστηκε από 6075 αναγνώστες - 25/7/2022

Δεν είναι όλα τα λάδια τα ίδια, και ο κάθε κινητήρας χρειάζεται τα κατάλληλα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς. Μάθε τις διαφορές τους και τη σημασία των αριθμών στην ετικέτα, και εξασφάλισε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σου.

Ενδεχόμενο λάθος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στον κινητήρα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Όταν αποφασίζουμε την αλλαγή λιπαντικών για τον κινητήρα μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής πράγματα για να μην κάνουμε κακό στον κινητήρα μας:

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων και πως κάθε λιπαντικό πληροί ορισμένα standards τα οποία και πρέπει να τα γνωρίζουμε, όταν θα προβούμε σε αλλαγή λαδιών.

Δεν χρησιμοποιώ ποτέ λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου. Αν χρησιμοποιηθεί λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου, θα υπάρξει διάβρωση του μετάλλου λόγω σχηματισμού θεϊκού οξέως, ενώ θα αυξηθεί και το ιξώδες του λιπαντικού λόγω σχηματισμού αιθάλης, όλο αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το αυτοκίνητό μας.

Δεν συμπληρώνουμε τον κινητήρα με λάδι που έχει διαφορετική ρευστότητα. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε.

- Αν αλλάζουμε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορούμε να επιλέξουμε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι.

- Αν αλλάζουμε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέγουμε συνθετικά λιπαντικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. 


Τι σημαίνουν τα νούμερα οξείδωσης και τι πρέπει να κάνω πριν προβώ στην αγορά των λιπαντικών.
Αν σκεφτόμαστε πιο λιπαντικό είναι το κατάλληλο για το αυτοκίνητό μας, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το κατάλληλο λιπαντικό είναι αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας.Το manual οδηγιών αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λιπαντικό του κινητήρα σας.

Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα νούμερα οξείδωσης. Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε ένα λιπαντικό, 10W-40. Αυτό σημαίνει πως, όσο μικρότερος είναι ο πρώτος αριθμός (10), τόσο πιο σταθερό παραμένει το ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες.  Ο βαθμός καλοκαιριού ακολουθεί το γράμμα W του χειμώνα (δηλαδή 40) και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο το λάδι παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι ο «δείκτης ιξώδους» και τα λιπαντικά «low SAPS»;
Το ιξώδες φανερώνει πόσο παχύρευστο είναι ένα λιπαντικό. Το ιξώδες του λαδιού πρέπει να μεταβάλλεται μέσα σε ορισμένα όρια, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κατά την αρχική εκκίνηση του κινητήρα πρέπει το λάδι να φτάνει αμέσως στις τριβόμενες επιφάνειες. Όταν όμως ο κινητήρας ζεσταθεί, το πάχος της μεμβράνης αυτής πρέπει να διατηρείται σταθερό, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των μεταλλικών επιφανειών. Τα λιπαντικά low SAPS είναι τα πιο διαδεδομένα και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλικά με τα μοντέρνα συστήματα επεξεργασίας των καυσαερίων. Τα στοιχεία της θειικής τέφρας του φωσφόρου και του θείου που διαθέτουν στη σύστασή τους αυξάνουν την απόδοση λίπανσης του λιπαντικού του κινητήρα, με συνέπεια να συσσωρεύονται λιγότερα κατάλοιπα καύσης στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.
 

...Δείτε περισσότερα

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις