Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Υπάρχει κίνδυνος από φόρτιση σε οικιακή πρίζα;
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Υπάρχει κίνδυνος από φόρτιση σε οικιακή πρίζα;

Διαβάστηκε από 35874 αναγνώστες - 15/3/2024

Έχετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θέλετε να το φορτίσετε χρησιμοποιώντας απλή, οικιακή πρίζα; Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, και υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε, πρώτα για την ασφάλειά σας, και έπειτα για να προλάβετε πιθανές ζημιές.

Η νέα, παγκόσμια τάση στην αυτοκίνηση είναι φυσικά τα ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ έχουν γίνει άλματα εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο φόρτισης των EV δεν πλησιάζει σε κανένα βαθμό το αντίστοιχο δίκτυο πρατηρίων ανεφοδιασμού των μοντέλων με συμβατικούς κινητήρες. Εκτός αυτού, δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάποιον ταχυφορτιστή Wallbox εγκατεστημένο στη θέση στάθμευσής τους, προκειμένου να φορτίζουν τη μπαταρία του οχήματός τους.
Έτσι, ως τελευταία εναλλακτική, μένει η φόρτιση σε οικιακή πρίζα, η οποία εγκυμονεί κινδύνους, αφού κατά τη διάρκεια αυτής οι ηλεκτρολογικές γραμμές του κτηρίου υπερφορτώνονται. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Στη χειρότερη, η καλωδίωση υπερθερμαίνεται, και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

Η AUTO BILD αναλύει τους κινδύνους της χρήσης οικιακής πρίζας για τη φόρτιση του αυτοκινήτου και σας αναφέρει τι πρέπει να προσέξετε.


 
Μπορώ να φορτίζω το EV μέσω κανονικής πρίζας σπιτιού;
Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Στη Γερμανία, οι ασφαλιστές συμβουλεύουν να αποφεύγετε να το κάνετε, για τον απλούστατο λόγο: Οι πρίζες Schuko 230V που είναι εγκαταστημένες στα κτήρια είναι σχεδιασμένες να μεταφέρουν πολύ μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή που χρειάζονται τα EV αυτοκίνητα για να φορτίσουν πλήρως. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος που απαιτείται για τη διαδικασία αναπλήρωσης της μπαταρίας αυξάνεται ραγδαία, με ορισμένες φορές να ξεπερνά τις 24 ώρες. Εκτός αυτού, το πιο σημαντικό είναι πως η πρίζα και η καλωδίωση του σπιτιού υπερθερμαίνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά.

Ασφαλίζονται οι ηλεκτρικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν από φόρτιση EV;
Όχι πάντα. Αν θέλετε να φορτίσετε με σιγουριά και ασφάλεια το αυτοκίνητό σας μέσω οικιακής πρίζας, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή του κτηρίου σας και να μάθετε λεπτομέρειες. Επίσης, πρέπει η εγκατάσταση να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί από έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις