Υπάρχουν μερικοί «πονηροί» που στην προσπάθειά τους να πουλήσουν το αμάξι τους, κρύβουν τις βλάβες. Πολλές φορές μάλιστα το κάνουν με γελοίο τρόπο.
Ψάχνεις αμάξι, είδες ένα που σου έκανε στην αγγελία και πας να το δεις από κοντά. Και παρότι στην αρχή φαινόταν κομπλέ, επειδή έχεις ευαίσθητο μάτι, προσέχεις ότι κάτι δεν πάει καλά στον πίνακα οργάνων.
Με αναμμένα φώτα, προσέχεις πως κάποιο λαμπάκι, πχ. το λαμπάκι της μηχανής (γνωστό και ως check engine) είναι αναμμένο, αλλά τόσο που ίσα ίσα που φαίνεται. Πράγματι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές αναφορές για ιδιοκτήτες που για να πουλήσουν το αμάξι τους καλύπτουν το λαμπάκι του κινητήρα με ταινία, μαρκαδόρο ή ακόμα χειρότερα, βγάζουν τελείως το καλώδιο της ένδειξης, πίσω από το καντράν.
Τι ακριβώς σημαίνει το λαμπάκι… μυστήριο; Είναι σοβαρό;
Συχνό φαινόμενο να κρύβει τις ασθένειες του αυτοκινήτου του κάποιος που θέλει να το πουλήσει. Ωστόσο, το συγκεκριμένο λαμπάκι πολλές φορές είναι σκέτος «μπελάς». Όταν ανάψει και πας στο συνεργείο, πιθανό να φταίει κάποιος αισθητήρας που αφού τον αλλάξει ο μάστορας και σβήσει με το διαγνωστικό το σφάλμα από τον εγκέφαλο, λίγες μέρες μετά, αυτό μπορεί να εμφανιστεί εκ νέου.
Και τότε ο ιδιοκτήτης θα πάει ξανά στο συνεργείο, όπου θα ακούσει ότι φταίνε «οι κακές βενζίνες», ότι αν βάζει «100άρα» θα σβήσει, ή ότι «δεν έχει θέμα, άστο έτσι!». Μιλάμε δηλαδή για ένα ανεξήγητο… μυστήριο, που όμως σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης φέρθηκε σωστά και υπεύθυνα, έψαξε τη ζημιά και περιόρισε τις πιθανότητες να πρόκειται για κάποια πιο σοβαρή ζημιά που θα είχε κίνδυνο να χαλάσει το αυτοκίνητο ή να μείνει στη μέση του πουθενά.
Υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να το έχουν εκεί αναμμένο για χρόνια, αλλά «αφού πάει, γιατί να ασχοληθώ;». Αυτοί είναι οι πιο… επικίνδυνοι, καθώς όπως με το συγκεκριμένο λαμπάκι, μπορούν να κάνουν το ίδιο και με άλλα λαμπάκια ή ζημιές. Και όταν λέμε για λαμπάκια, μπορεί να αγνοεί αυτό του ABS, ή του αερόσακου, ή αυτό των λαδιών!
Σε άλλες ζημιές, μπορεί να είναι από ένα τρίξιμο κάτω από το όχημα που «δεν έχει τίποτα», μέχρι να συμπληρώνουν λάδια γιατί τα καίει-χάνει, ή παραφλού γιατί το αυτοκίνητο θέλει αλλαγή στη φλάτζα κεφαλής. Αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι που δεν περνάνε ούτε έξω από συνεργείο, κάνουν σέρβις όποτε το θυμούνται ή έχουν λεφτά, και προφανώς δεν είναι καλή ιδέα να ψωνίσεις από αυτούς.
Αυτοί οι ιδιοκτήτες, είναι που μπορούν ακόμα και να κρύψουν με ταινία το λαμπάκι του κινητήρα ή να λύσουν το καντράν για να κόψουν το σχετικό καλώδιο. Σε περίπτωση που πέσει το μάτι σου σε κάτι τέτοιο ή παρόμοιο, καλό θα ήταν να φύγεις… τρέχοντας, καθώς αν μπήκε στη διαδικασία να κάνει πατέντες για να κρύψει μια τέτοια «ζημιά», τότε κανείς δεν σου υπόσχεται πως δεν έχει κάνει το ίδιο και σε πόσα άλλα προβλήματα.
Συνοψίζοντας, μπορεί να μην είναι σοβαρή βλάβη, δείχνει όμως ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς έναν τέτοιο πωλητή, γιατί μπορεί να έχει συμβεί το ίδιο για να κρύψει μια πολύ σοβαρότερη ή ακριβότερη βλάβη, όπως για παράδειγμα το λαμπάκι του ABS ή του αερόσακου.