Γιατί πολλές φορές σε «τινάζει» το αμάξι όταν το ακουμπάς;
Συμβαίνει σε πολλούς από εμάς και οφείλεται στον στατικό ηλεκτρισμό
Στατικός ηλεκτρισμός που προέρχεται από εμάς και όχι το αυτοκίνητο
Ο απλός τρόπος να μη σου συμβαίνει
Το vintage αξεσουάρ που κάποτε είχαμε όλοι στο αυτοκίνητο
Λέγεται στατικός ηλεκτρισμός & σίγουρα σου έχει συμβεί
Μερικές φορές όταν πάμε να μπούμε ή να βγούμε από το αυτοκίνητο και αγγίζουμε το μεταλλικό μέρος της πόρτας, μας «τινάζει» στιγμιαία στην επαφή. Πολλοί το παθαίνουν συχνά και δε γνωρίζουν γιατί συμβαίνει, φοβούμενοι ότι το αυτοκίνητό τους έχει κάποια διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως δε πρόκειται για τίποτα παραπάνω από στατικό ηλεκτρισμό. Πως όμως δημιουργείται ο στατικός ηλεκτρισμός; Φταίει το αυτοκίνητο ή είναι κάτι άλλο;
Προέρχεται από εμάς και τα ρούχα μας, όχι από το αυτοκίνητο
Η τριβή μεταξύ υφασμάτων ή άλλων υλικών είναι ο κύριος λόγος που έχουμε στατικό ηλεκτρισμό. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του αυτοκινήτου οφείλεται στα καλύμματα των καθισμάτων και τα ρούχα μας. Η τριβή που αναπτύσσεται μεταξύ τους, δημιουργεί τον στατικό ηλεκτρισμό πάνω μας. Την ώρα που βγαίνουμε από το αυτοκίνητο γίνεται ξαφνική αποφόρτιση στο σώμα μας, γι`αυτό και μας τινάζει ελαφρώς η επαφή με τις μεταλλικές επιφάνειες.
Έτσι θα το σταματήσεις μια και καλή
Ο εύκολος τρόπος να μη σου συμβαίνει, είναι να πιαστείς με το ένα χέρι από κάποιο μεταλλικό μέρος του αμαξώματος πριν αποβιβαστείς και να μην το αφήσεις μέχρι να πατήσουν και τα δύο σου πόδια στο έδαφος.
Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να μη συμβαίνει μια και καλή είναι να αποφύγεις τα συνθετικά και μάλλινα ρούχα αλλά και τα συνθετικά καλύμματα στο αυτοκίνητο, γιατί μεταδίδουν ευκολότερα το ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, τα αθλητικά παπούτσια είναι πρόβλημα αφού δεν μπορούν να αποφορτιστούν καθόλου.
Το λαστιχένιο καλώδιο που κρεμόταν από τον προφυλακτήρα
Αξίζει τέλος, να θυμιθούμε ένα... vintage αξεσουάρ που είχαν οι πιο... «ψαγμένοι» οδηγοί στα οχήματά τους παλιότερα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα λάστιχο που κρεμόταν από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ακουμπούσε την άσφαλτο. Πρόκειται για γείωση, που στην πραγματικότητα ήταν περισσότερο διακοσμητική, αφού βοηθά στην αποφόρτιση του αυτοκινήτου και όχι των επιβατών, οπότε και πάλι όταν αυτοί βγαίνουν από το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να τους συμβαίνει το «τίναγμα» του στατικού ηλεκτρισμού.