autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο πιο ψηλό φόρο καυσίμων

Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο πιο ψηλό φόρο καυσίμων

19/7/2024

0,70 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης ο ειδικός φόρος, 4ος σε όλη την Ευρώπη
0,41 o φόρος του diesel, στη 14η θέση
Πιο ακριβός φόρος βενζίνης σε Ολλανδία & diesel σε Ιταλία
Η Ουγγαρία έχει τον πιο χαμηλό φόρο βενζίνης (0,29 ευρώ) & diesel (0,28)

0,70 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης ο ειδικός φόρος, 4ος σε όλη την Ευρώπη

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών των καυσίμων δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Το πρόβλημα στην Ελλάδα όμως είναι οι πολύ ψηλοί φόροι καυσίμων που στέλνουν την τιμή τους στα ύψη. Ο μεγαλύτερος φόρος είναι ο Ε.Φ.Κ., ενώ η τελική τιμή αυξάνεται αρκετά και λόγω του υψηλού Φ.Π.Α. στο 24%. Από εκεί και πέρα λιγότερο επηρεάζουν την τελική τιμή το ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, το Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών η Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, φόροι που αποτελούν σημαντικό κρατικό έσοδο.

Θα επικεντρωθούμε στον Ε.Φ.Κ., o οποίος ισχύει για όλη την Ευρώπη και βάσει νόμου της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 0,36 ευρώ/λίτρο καυσίμου. Η Ελλάδα λοιπόν έχει τον 4ο πιο υψηλό Ε.Φ.Κ για τη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη με 0,70 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης.
 

0,41 o φόρος του diesel, στη 14η θέση

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα για το πετρέλαιο κίνησης όπου ο Ειδικός Φόρος έχει καθοριστεί πολύ χαμηλότερα στα 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Τιμή που κατατάσσεται στη 14η θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. ΓιΆ αυτό άλλωστε και η τελική τιμή του diesel βρίσκεται πιο κοντά στο μ.ο. της Ευρώπης σε σχέση με τη βενζίνη που είναι από τις υψηλότερες. Σε κάθε περίπτωση πάντως αρκετοί υποστηρίζουν πως μις μείωση τον φόρων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανάλωση και κατΆ επέκταση περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Πιο ακριβός φόρος βενζίνης σε Ολλανδία & diesel σε Ιταλία

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και ποιοι είναι πιο άτυχοι από εμας; Συγκριτικά με την Ελλάδα πιο ακριβό φόρο βενζίνης έχουν η Ολλανδία με 0,79 ευρώ/λτ., που είναι ο υψηλότερος της Ευρώπης, η Ιταλία με 0,73 ευρώ και η Φιλανδία με 0,72.

Σχετικά με το πετρέλαιο τώρα, το πιο ακριβό φόρο θα τον συναντήσουμε στην Ιταλία με 0,62 ευρώ ανά λίτρο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (0,60 ευρώ) και τη Γαλλία (0,59 ευρώ).

Για τους αναγνώστες μας στην Κύπρο, ο φόρος της βενζίνης έχει οριστεί στα 0,43 ευρώ (22ος) σε όλη την Ευρώπη και για τα diesel στα 0,40 ευρώ, μία θέση κάτω από την Ελλάδα (15ος ακριβότερος).

Η Ουγγαρία έχει τον πιο χαμηλό φόρο βενζίνης (0,29 ευρώ) & diesel (0,28)

Oι χώρες που έχουν υιοθετήσει το χαμηλότερο συντελεστή είναι η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Πολωνία τηρούν τον ελάχιστο συντελεστή. Μάλιστα επειδή έχουν διαφορετικό νόμισμα αυτές οι χώρες, λόγω της διακύμανσης της ισοτιμίας, αρκετές φορές ο φόρος είναι χαμηλότερος από το κατώτατο όριο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε..

Έτσι λόγω της διαφοράς στην ισοτιμία οι πιο ευνοημένοι είναι οι Ούγγροι καθώς ο φόρος τους είναι μόλις 0,29 ευρώ/λίτρο καυσίμου.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις