Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Θα πέσει μισό ευρώ η βενζίνη;

Θα πέσει μισό ευρώ η βενζίνη;

2/12/2023

Η πανδημία, ο πόλεμος και η μείωση της παραγωγής αύξησαν τις τιμές των καυσίμων
Θα μειωθεί μελλοντικά η ζήτηση και θα αυξηθεί η παραγωγή
Στα 60 δολάρια από τα 80 θα πέσει το Brent
Μειώσεις την επόμενη 3ετία που θα φτάνουν το 25%

Η πανδημία, ο πόλεμος και η μείωση της παραγωγής αύξησαν τις τιμές των καυσίμων

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις της KPMG (εταιρεία παροχής οικονομικών, ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών) για τους καταναλωτές, αφού σύμφωνα με τια αναλύσεις της αναμένεται σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων.

Τα καύσιμα έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και της μειωμένης παραγωγής των προηγούμενων ετών, λόγω της πανδημίας. Η ξαφνική αύξηση της ζήτησης και η άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή οδήγησαν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε ιστορικά υψηλά. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι το αισθάνθηκαν ακόμα περισσότερο, καθώς το ευρώ έχασε έναντι του δολαρίου και ως γνωστών οι τιμές του βαρελιού ορίζονται με βάση το δολάριο.

Θα μειωθεί μελλοντικά η ζήτηση και θα αυξηθεί η παραγωγή

Σύμφωνα λοιπόν με την KPMG τα δεδομένα θα αντιστραφούν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Από τη μία θα μειωθεί η ζήτηση λόγω της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και από την άλλη θα αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΠΕΚ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια  τη σταδιακή  και σημαντική μείωση στην τιμή του Brent.

Στα 60 δολάρια από τα 80 θα πέσει το Brent

Αυτή τη στιγμή η τιμή Brent είναι στα 80 δολάρια, από τα 85 που ήταν πριν ένα μήνα και αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την KPMG  να πέσει κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα αυτό θα μετακυλήσει και στην τιμή της αντλίας. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς όπως γνωρίζετε παραπάνω από το 50% είναι οι φόροι, ωστόσο σε σημαντικό βαθμό. Παράλληλα σύμφωνα με τις προβλέψεις το ευρώ αναμένεται να ανακάμψει σε σχέση με το δολάριο, το οποίο σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο όφελος για την Ευρώπη.

Μειώσεις την επόμενη 3ετία που θα φτάνουν το 25%

Έτσι λοιπόν, το τοπίο που διαμορφώνεται  θα οδηγήσει σε βάθος τριετίας τις τιμές στην αντλία να πέσουν ακόμα και κάτω από 1,5 ευρώ/λτ. για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων. Αν με το καλό επαληθευτούν τα παραπάνω σενάρια, η ανάσα για τους καταναλωτές θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς μην ξεχνάτε πως η τιμή των καυσίμων έμμεσα συμβάλει και στην τιμή όλων των προϊόντων, αφού διαμορφώνονται αντίστοιχα  τα μεταφορικά κόστη και τα κόστη παραγωγής.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις