autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Τι είναι αυτή η υποδοχή στο ταμπλό;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι είναι αυτή η υποδοχή στο ταμπλό;

18/9/2024

Το έχουν όλα τα αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες και είναι ο αναπτήρας αυτοκινήτου αλλά όχι μόνο
Εκτός από αναπτήρας είναι και 12βολτη πρίζα για να συνδέεις ηλεκτρικές συσκευές
Από κινητό, κάμερα και ανεμιστηράκι, έως ψυγειάκι ή αερόθερμο

Το έχουν όλα τα αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες και είναι ο αναπτήρας αυτοκινήτου αλλά όχι μόνο

Πιθανότατα έχεις προσέξει στο αυτοκίνητό σου μια θύρα στο ταμπλό ή την κεντρική κονσόλα που είτε θα είναι κενή (τρύπα) είτε θα έχει σαν εικονίδιο ένα τσιγάρο. Πρόκειται για τη θύρα του αναπτήρα αυτοκινήτου που όμως δε είναι απλώς αναπτήρας.
Αποτελείται από το κυρίως σώμα του μηχανισμού και τον αναπτήρα, ενώ σε πιο καινούργια μοντέλα που δεν προσφέρεται αναπτήρας, καλύπτεται από ένα πλαστικό καπάκι. Το σώμα του αναπτήρα είναι ένας μεταλλικός ή πλαστικός κύλινδρος, με ένα λεπτό πηνίο κατασκευασμένο από κράμα νικελίου και χρωμίου. Αποτελεί συνέχεια ενός ηλεκτρικού κυκλώματος που τροφοδοτεί την εκάστοτε συσκευή όταν συνδεθεί στην αντίστοιχη υποδοχή. Το «ζέσταμα» γίνεται με τη βοήθεια μικρής ισχύος ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτός από αναπτήρας είναι και 12βολτη πρίζα

Συνήθως έχει ονομαστική τάση 12 volt, αλλά περιορίζεται στα 10,2 volt με μέγιστο ρεύμα τα 10 αμπέρ. Εφόσον έχει ρεύμα για τον αναπτήρα, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως θύρα τροφοδοσίας για την παροχή ρεύματος σε πολλές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, κινητό τηλέφωνο, φορητός υπολογιστής). Έτσι αν έχεις τον κατάλληλο αντάπτορα μπορείς να φορτίσεις σχεδόν κάθε λογής συσκευή χωρίς να είναι συνδεδεμένες με το σύστημα πολυμέσων του αυτοκινήτου. Επίσης με αυτή τη θύρα μπορείς να φορτίσεις και συσκευές που θες να υπάρχουν μόνιμα στο αυτοκίνητο, όπως μία κάμερα που θα καταγράφει στο ταμπλό ή ακόμα και έναν απλό ανεμιστήρα καμπίνας.


Πολλά αυτοκίνητα έχουν στον εξοπλισμό τους ειδική θύρα 12V στο πορτ-μπαγκάζ τους ώστε να συνδέεις εκεί ένα μικρό ψυγειάκι.

Πολλά αυτοκίνητα έχουν στον εξοπλισμό τους ειδική θύρα 12V στο πορτ-μπαγκάζ τους ώστε να συνδέεις εκεί ένα μικρό ψυγειάκι.

Από κινητό, κάμερα και ανεμιστηράκι, έως ψυγειάκι ή αερόθερμο

Εκτός από αναπτήρας και πρίζα για μικροσυσκευές, η θύρα αυτή μπορεί να αναβαθμίσει το όχημά σου. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν ήδη θήρες USB που μπορείς να συνδέσεις το κινητό σου και να έχεις Android Auto ή Apple CarPlay, δηλαδή να χειρίζεσαι μέσω της οθόνης του αυτοκινήτου λειτουργείες του κινητού. Αν τώρα το αυτοκίνητό σου είναι πιο παλιό, μπορείς να συνδέσεις στη θύρα του αναπτήρα αντάπτορα με θύρες USB ή συσκευή Bluetooth για να μιλάς ασύρματα ή να ακούς μουσική από το κινητό σου, χρησιμοποιώντας τα ηχεία του αυτοκινήτου.

Τέλος, υπάρχουν ορισμένες συσκευές ψύξης ή θέρμανσης που σε ακραίες θερμοκρασίες ίσως βοηθήσουν. Προφανώς δε μπορείς να περιμένεις πως ένα αερόθερμο 12V θα κάνει θαύματα, όμως θα βοηθήσει στο να έχεις μια πιο φυσιολογική θερμοκρασία στην καμπίνα. Αντίστοιχα υπάρχουν και μικρά ψυγειάκια για τρόφημα, που θα κρατήσουν τον καφέ, το νερό ή το αναψυκτικό σου, περισσότερη ώρα δροσερό.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις