Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γιατί μικραίνει η ζωή της μπαταρίας;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Γιατί μικραίνει η ζωή της μπαταρίας;

Διαβάστηκε από 5593 αναγνώστες - 4/12/2022

Η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι άκρως σημαντική για την σωστή λειτουργία του οχήματός μας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι το αίτιο για το οποίο δεν θα μπορέσουμε να θέσουμε τον κινητήρα σε λειτουργία. Γιατί είναι τόσο ευάλωτες οι μπαταρίες;

Η ADAC χρειάστηκε να επέμβει περίπου 3,8 εκατομμύρια φορές το περασμένο έτος για να παρέχει οδική βοήθεια. «Υπεύθυνη» ήταν σε περισσότερες από το 1/3 (42%) των περιπτώσεων η μπαταρία του αυτοκινήτου. Πάνω από 1,5 εκατομμύρια βλάβες οφείλονταν σε μια μπαταρία, που αρνείτο να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία. Αλλά γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό συχνά; Τι κάνει την μπαταρία τόσο ευαίσθητη, ώστε να «κρεμάει» πολλούς οδηγούς κάθε χρόνο;

Κοινοποίησέ το »


Αιτίες
Ουσιαστικά, η μπαταρία του αυτοκινήτου δεν είναι τόσο ευαίσθητη από μονη της. Ωστόσο, οι περισσότεροι οδηγοί δίνουν προσοχή σε αυτήν μόνο όταν δε θα λειτουργήσει. Οι λόγοι για αυτό είναι συνήθως κάποιες κακές συνήθειες και η ελλιπής φροντίδα:

Μικρές αποστάσεις: Όταν ξεκινά η λειτουργία του κινητήρα, απαιτείται το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού της μπαταρίας. Στη συνέχεια, χρειάζεται λίγο χρόνο για να επαναφορτιστεί. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της οδήγησης μέσω του δυναμό. Ωστόσο, αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι πως ακόμα και κατά την οδήγηση, αντλείται ενέργεια από την μπαταρία: ραδιόφωνο, κλιματισμός, θερμαινόμενα καθίσματα κτλ. Χρειάζεται, λοιπόν, αρκετός χρόνος για να φορτίσει πλήρως και πάλι η μπαταρία. Αν διανύετε μόνο μικρές αποστάσεις, στην μπαταρία απλά δεν αφήνεται αρκετός χρόνος για να φορτιστεί πλήρως. Και με την πάροδο του χρόνου, η μπαταρία αποφορτίζεται όλο και περισσότερο - μέχρι που δε λειτουργεί τίποτα πια.

Ξεχάσατε τους καταναλωτές: Ευτυχώς, αυτό δε συμβαίνει πλέον στα σύγχρονα αυτοκίνητα, επειδή τα περισσότερα διαθέτουν αυτόματο σύστημα που απενεργοποιεί τα φώτα και άλλους καταναλωτές ρεύματος, όταν η ανάφλεξη είναι απενεργοποιημένη. Διαφορετικά, αν δεν απενεργοποιήσετε τους προβολείς κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μπαταρία μπορεί να παραλύσει. Επίσης, αν λειτουργείτε τους καταναλωτές με την ανάφλεξη ενεργοποιημένη (π.χ. το ραδιόφωνο κατά τον καθαρισμό του αυτοκινήτου), διατρέχετε τον κίνδυνο εξάντλησης της ενέργειας της μπαταρίας.

Χαμηλή χωρητικότητα: Αν οι μπαταρίες δεν είναι πλήρως φορτισμένες, εναποτίθενται στις πλάκες της μπαταρίας θειικοί κρύσταλλοι λόγω της χαμηλής τάσης. Αποτέλεσμα: η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται. Αν η μπαταρία δεν είναι πλήρως φορτισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. σε πολλές διαδρομές μικρής απόστασης), η εναπόθεση θείου στις πλάκες δεν μπορεί να αντιστραφεί. Έτσι, η χωρητικότητα συνεχίζει να μειώνεται μέχρι η μπαταρία να... πεθάνει.



Διαρροή ρεύματος: Αν οι επαφές της μπαταρίας είναι βρώμικες, το ρεύμα, που διαρρέει μπορεί να είναι η αιτία της σταδιακής αποφόρτισης της μπαταρίας.




 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις