Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τώρα το χειμώνα προστάτευσε το αμάξι σου για να μη σαπίσει

Τώρα το χειμώνα προστάτευσε το αμάξι σου για να μη σαπίσει

7/12/2023

Με λαστιχένια πατάκια σώζεις τη μοκέτα
Πέρνα με κεραμικό το χρώμα για να μην ξεθωριάσει & σκουριάσει
Θόλοι και πάτωμα είναι επίσης σημαντικά
Σωστό και συχνό πλύσιμο θεωρείται δεδομένο

Με λαστιχένια πατάκια σώζεις τη μοκέτα

Νερά, λάσπες και χιόνι μαζί με το αλάτι που ρίχνουν οι αρχές όταν χιονίζει, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του σαλονιού και της μοκέτας. Με λαστιχένια πατάκια δε χρειάζεται να ανησυχείς.

Όταν βρέχει μεταφέρουμε τα νερά και τις λάσπες που πατάμε στην καμπίνα. Αυτά μένουν στα πατάκια, τα βρέχουν και ειδικά το χειμώνα αργούν τα στεγνώσουν και δημιουργείται μούχλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το χιόνι και το αλάτι, που εκτός από τη μούχλα μπορούν να «κάψουν» τις μοκέτες.

Με τα λαστιχένια πατάκια ξεμπερδεύεις μια και καλή. Κρατάνε όλες τις βρωμιές του δρόμου, καθαρίζουν εύκολα με ένα τίναγμα ή στη χειρότερη ένα ξέβγαλμα και κρατούν καθαρή την καμπίνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στο εμπόριο και με αρκετά οικονομικές τιμές.

Πέρνα με κεραμικό το χρώμα για να μην ξεθωριάσει & σκουριάσει

Εκτός από την καμπίνα, η λάσπη και το αλάτι καταστρέφουν τη λαμαρίνα και το χρώμα στο εξωτερικό του αυτοκινήτου. Κυρίως το αλάτι, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της λαμαρίνας και είναι ο βασικός λόγος που αυτή σκουριάζει.

Μια κεραμική επίστρωση θα βοηθήσει πολύ στο να μην εμφανιστεί σκουριά και να κρατήση η φρεσκάδα στο χρώμα. Ένας επαγγελματίας, θα «περάσει» το αυτοκίνητο εξωτερικά με το ειδικό κεραμικό, που δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στο χρώμα, και είναι υδροφοβικό, διώχνοντας το νερό από το αυτοκίνητο, είτε μιλάμε για νερό βροχής, είτε για αλατόνερο από το δρόμο! Έτσι το αυτοκίνητο βρωμίζει πιο δύσκολα, ενώ συνήθως με ένα απλό ξέβγαλμα με καθαρό νερό, θα φύγει το μεγαλύτερο μέρος της αλμύρας, κάτι που χωρίς την κεραμική επίστρωση δεν θα συνέβαινε.

Θόλοι και πάτωμα είναι επίσης σημαντικά

Η σκουριά όπως είπαμε αγαπά τη λαμαρίνα. Όμως τα πρώτα σημεία που θα δούμε να σκουριάζουν, δεν είναι στο πάνω μέρος του αυτοκινήτου (αυτό που βλέπουμε), αλλά από κάτω, στο πάτωμα-σασί και ειδικότερα στους θόλους που καταλήγουν τα νερά από τους τροχούς.

Ειδικότερα το χειμώνα, με τα αλάτια στους δρόμους που κάθονται στο κάτω μέρος και τους θόλους του αυτοκινήτου, η σκουριά βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν ειδικά υλικά που ψεκάζονται στο πάτωμα και το σασί και προστατεύουν από τη σκουριά. Θόλοι, πλαίσιο, ανάρτηση και οι βάσεις που στηρίζονται κινητήρας και κιβώτιο, είναι τα σημεία που χρειάζονται προσοχή. Τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι ήδη από το εργοστάσιο καλυμμένα με κάποιο προστατευτικό υλικό (πχ. πίσσα ή πλαστικοποίηση) σε αυτά τα σημεία, ωστόσο με τα χρόνια ή αν χτυπήσει κάπου το αυτοκίνητο από κάτω, αυτά τα υλικά μπορούν να φύγουν, αφήνοντας εκτεθειμένη τη λαμαρίνα στις καιρικές συνθήκες.

Σωστό και συχνό πλύσιμο θεωρείται δεδομένο

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά. Όμως για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει το αυτοκίνητο να καθαρίζεται συχνά, γιατί ότι προστασία και να έχεις περάσει στο αμάξι, αν περάσει όλο το χειμώνα με κολλημένες λάσπες και αλάτια στο αμάξωμα, τότε μην περιμένεις θαύματα.

Για αυτό καλό είναι να σαπουνίζεις τα ευαίσθητα μέρη του αυτοκινήτου και να ξεβγάζεις με μπόλικο νερό με πίεση στο κάτω μέρος περίπου 2 φορές το μήνα, ώστε να μην μένουν πάνω στο αυτοκίνητο και το καταστρέφουν.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις