autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Χρήσιμα tips για να μην σε πιάσουν κορόιδο στην ενοικίαση αυτοκινήτου

Χρήσιμα tips για να μην σε πιάσουν κορόιδο στην ενοικίαση αυτοκινήτου

21/9/2024

Κάνε νωρίτερα online κράτηση αυτοκινήτου πριν φτάσεις στον προορισμό σου.
Διάβασε καλά τους όρους του συμβολαίου και τα ψιλά γράμματα.
Ρώτα για τις ασφαλιστικές καλύψεις και έλεγξε το αυτοκίνητο πριν το παραλάβεις.
Ρώτα εξαρχής αν θα σου δεσμεύσουν λεφτά από την κάρτα σου ως εγγύηση.

Κάνε νωρίτερα online κράτηση αυτοκινήτου πριν φτάσεις στον προορισμό σου

Οι διακοπές τελείωσαν για τους περισσότερους, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που προγραμματίζουν ήδη την επόμενη εξόρμησή τους. Αν είσαι από αυτούς τους τυχερούς που, έχεις αρχίσει ήδη την αντίστροφη μέτρηση. Ωστόσο, αν απορρίψεις λιγότερο δημοφιλείς επιλογές όπως το car sharing και δεν ταξιδέψεις με το δικό σου αυτοκίνητο, ίσως επιλέξεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο για τις εξορμήσεις σου. Εδώ συγκεντρώνουμε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές που μπορεί να σου γλιτώσουν λεφτά και κόπο. Ας ξεκινήσουμε από το δίλημμα «online προκράτηση ή επιλογή επί τόπου;».

Αν κάνεις κράτηση αυτοκινήτου online πριν φτάσεις στον προορισμό σου, μπορείς να επιλέξεις ήσυχος το όχημα που είναι πιο κοντά στα «θέλω» σου. Επίσης, μπορείς να διαβάσεις πιο άνετα τους όρους ενοικίασης που κοινοποιεί η κάθε εταιρεία ή να ελέγξεις με το πάσο σου την αξιοπιστία της εταιρείας που θα επιλέξεις, διαβάζοντας για παράδειγμα κριτικές ικανοποιημένων ή δυσαρεστημένων πελατών στο Google. Ωστόσο ακόμη κι αν επιλέξεις ένα συγκεκριμένο μοντέλο, πολλές εταιρείες σημειώνουν στους όρους τους ότι δεν εγγυώνται για την κράτηση του ίδιου ακριβώς μοντέλου, και πως ίσως σου παρέχουν τελικά κάποιο παρόμοιο. Ένα τηλεφώνημα στην εταιρεία για διευκρινίσεις ίσως φανεί χρήσιμο.

Αν επιλέξεις να βρεις αυτοκίνητο επί τόπου, τότε υπάρχει η πιθανότητα να πετύχεις κάποια προσφορά που δεν ήταν διαθέσιμη στο σάιτ της εταιρείας, ή να διαπραγματευτείς την τιμή και να βγεις κερδισμένος. Από την άλλη μεριά, μπορεί να πέσεις στην περίπτωση να μην υπάρχει τίποτα διαθέσιμο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα γούστα σου, ειδικά αν κάνεις διακοπές σε φουλ τουριστική περίοδο.
 

Διάβασε καλά τους όρους του συμβολαίου και τα ψιλά γράμματα

Οι όροι που δεν έγιναν αντιληπτοί από τους πελάτες στα συμβόλαια που υπογράφουν με τις εταιρείες ενοικιάσεων είναι η συχνότερη αιτία διενέξεων μεταξύ των δύο πλευρών. Για αυτόν λοιπόν τον λόγο πρέπει να διαβάσεις τους όρους διεξοδικά και μετά να υπογράψεις. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι το συμβόλαιο αφορά αποκλειστικά τον πελάτη και την εταιρεία ενοικιάσεων. Διάφοροι μεσάζοντες όπως διαδικτυακές πλατφόρμες σύγκρισης τιμών δεν συμμετέχουν με κανέναν τρόπο στο συμφωνητικό. Αν φτάσεις στα γραφεία της εταιρείας και διαπιστώσεις αποκλίσεις μεταξύ όσων συμφώνησες διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, και όσων διαβάζεις στο χαρτί που έχεις μπροστά σου, τότε μην υπογράψεις.
 

Ρώτα για τις ασφαλιστικές καλύψεις και έλεγξε το αυτοκίνητο πριν το παραλάβεις

Να θυμάσαι ότι τα «SOS» είναι τα παρακάτω: τι καλύπτει η ασφάλεια του αυτοκινήτου, πόσοι και ποιοι οδηγοί συμπεριλαμβάνονται στο συμφωνητικό, τι ισχύει με την πληρωμή, τι ώρα πρέπει να παραδώσεις το όχημα (συχνά χρεώνεσαι έξτρα αν το παραδώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας), αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείς να ακυρώσεις το συμφωνητικό. Επίσης σημαντικό: Μόλις παραλάβεις το όχημα που έχεις νοικιάσει, ρίξε μια ματιά για πιθανές ζημιές. Αν εντοπίσεις οτιδήποτε, είναι συνετό να βγάλεις φωτογραφίες και να επικοινωνήσεις με την εταιρεία για να σου επιβεβαιώσουν ότι οι φθορές ήταν προϋπάρχουσες.

Σημαντικό είναι να έχεις καταλάβει εξαρχής τι ισχύει με τα καύσιμα, αν δηλαδή πρέπει να παραδώσεις το αυτοκίνητο με άδειο ή γεμάτο ντεπόζιτο. Η δεύτερη περίπτωση σε συμφέρει περισσότερο, γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να καταφέρεις να αδειάσεις το ντεπόζιτο εντελώς προτού επιστρέψεις το αυτοκίνητο. Έτσι αφήνεις μέσα καύσιμα τα οποία έχεις πληρώσει, ενώ η αξία τους δεν πρόκειται να σου επιστραφεί και την αφήνεις «πουρμπουάρ». Τέλος, προτού ξεκινήσεις τις εξορμήσεις, πρέπει να ξέρεις τι καλύπτει η συμβαλλόμενη ασφαλιστική. Για παράδειγμα, μπορεί να μην καλύπτονται ζημιές που προκλήθηκαν λόγω οδήγησης σε κακοτράχαλους δρόμους.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις