Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ζημιές που μπορείς να πάθεις από νοθευμένο καύσιμο & πως το λύνεις

Ζημιές που μπορείς να πάθεις από νοθευμένο καύσιμο & πως το λύνεις

29/2/2024

Υπάρχουν 5 κλασικά συμπτώματα: Αρχικά «δεν ακούει» στο γκάζι
Το αυτόματο κιβώτιο δεν δουλεύει σωστά και το φίλτρο τα `χει παίξει
Σβήνει το μοτέρ στα καλά καθούμενα ή δεν παίρνει μπροστά
Γέμισε με 100άρα ή απλά άδειασέ το τελείως για να σώσεις την κατάσταση

Υπάρχουν 5 κλασικά συμπτώματα: Αρχικά «δεν ακούει» στο γκάζι

Αν βάλεις νοθευμένο ή κακής ποιότητας καύσιμο στο αμάξι σου μπορείς να του κάνεις σοβαρή ζημιά. Πως θα καταλάβεις όμως ότι κάτι δεν πάει καλά με το καύσιμο; Πάμε να δούμε πέντε βασικά σημάδια.

Πεσμένη απόκριση στο γκάζι: Αν προσέξεις πως στο πάτημα του πεντάλ γκαζιού δεν «ακούει» όπως πριν και επιταχύνει με πιο αργό ρυθμό, τότε παίζει να έβαλες μούφα καύσιμο, με το σύμπτωμα αυτό να γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν θες να το πας ακόμα πιο γρήγορα.

Το αυτόματο κιβώτιο δεν δουλεύει σωστά και το φίλτρο τα χει παίξει

Το αυτόματο αλλάζει ταχύτητα «όποτε να `ναι»: Εκτός από πρόβλημα στο γκάζι, το «κακό» καύσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει αδικαιολόγητες αλλαγές σχέσεων στα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο. Αν πχ. δεν πατάς γκάζι και το κιβώτιο αλλάζει ταχύτητες χωρίς λόγο τότε είναι πολύ πιθανό να «διαβάζει» λάθος σύσταση καυσίμου εντός του κυλίνδρου.

Φραγμένο φίλτρο καυσίμου: Το φίλτρο καυσίμου εξασφαλίζει τη μη είσοδο βρωμιάς στο τεπόζιτο και να μην αναμιγνύεται με το καύσιμο, ενώ αντίστοιχα φιλτράρει το καύσιμο πριν αυτό πάει στον κινητήρα για καύση. Αν δεις το φίλτρο να χαλάει υπερβολικά γρήγορα τότε μάλλον η βενζίνη σου ήταν τόσο κακής ποιότητας που το... μπούκωσε. Για αυτό να το τσεκάρεις συχνά.

Σβήνει το μοτέρ στα καλά καθούμενα ή δεν παίρνει μπροστά

Σβήνει ενώ οδηγείς: Αν κατά την οδήγηση το μοτέρ σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί, τότε είναι πιθανό το καύσιμο να μην μπορεί να παράξει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο κινητήρας για να τον κρατήσει σε λειτουργία. Κοινώς νοθευμένο!

Δεν παίρνει μπρος: Εάν στο καύσιμο υπάρχει μεγάλη ποσότητα νερού ή χημικών που χρησιμεύουν για νοθεία, τότε το αυτοκίνητο θα δυσκολεύεται να πάρει μπρος. Βέβαια αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που μπορεί να μην παίρνει μπροστά ένα αυτοκίνητο.

Γέμισε με 100άρα ή απλά άδειασέ το τελείως για να σώσεις την κατάσταση

Αν είσαι τυχερός και το "μούφα" καύσιμο στο τεπόζιτο σου είναι σχετικά λίγο, τότε μπορεί να καταφέρεις να το σώσεις γεμίζοντας με καλής ποιότητας καύσιμο (πχ. 100άρα). Σε αντίθετη περίπτωση, τότε ίσως χρειαστεί να αδειάσεις τελείως το τεπόζιτο και να το καθαρίσεις πριν του βάλεις καθαρό καύσιμο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το πιο ασφαλές είναι να επισκεφθείς ένα συνεργείο για να δωθεί λύση.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις