autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Αντιδρούν 25.000 εργαζόμενοι της VW στις απολύσεις

Αντιδρούν 25.000 εργαζόμενοι της VW στις απολύσεις

19/9/2024

Κατηγορούν τη VW για κακή διαχείριση και λένε το σχέδιο «ανεύθυνο».
«Δεν είναι η ίδια VW που ξεκίνησα», «εξαιρετικά επικίνδυνη η προσέγγιση» λίγες από τις δηλώσεις.
Σχεδόν το μισό εποπτικό συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων.
«15 χρόνια ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας» αναφέρει η VW, θα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους.

Κατηγορούν τη VW για κακή διαχείριση και λένε το σχέδιο «ανεύθυνο»

Η VW έληξε νωρίτερα μέσα στο μήνα τη συμφωνία προστασίας της εργασιακής απασχόλησης, και γίνεται λόγος για 20.000 επικείμενες απολύσεις, με την εταιρεία να δηλώνει πως σκέφτεται να κλείσει 2 εργοστάσια στη Γερμανία.
Οι υπάλληλοι στη VW δεν άφησαν αυτά τα νέα να περάσουν απαρατήρητα, αφού στα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως συνολικά μαζεύτηκαν 25.000 εργαζόμενοι στα κεντρικά της εταιρείας στο Wolfsburg και εξαπέλυσαν τη συλλογική τους οργή κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, για περίπου 20 λεπτά φώναζαν συνθήματα όπως «εμείς είμαστε η Volkswagen και όχι εσείς» και εμπόδιζαν τους διευθυντές να μιλήσουν.

Το IG Metall, που είναι το ισχυρότερο συνδικάτο της Γερμανίας, κατηγόρησε τη εταιρεία πως έκανε κακή διαχείριση, η οποία οδήγησε στις τρέχουσες ελλείψεις. Επιπλέον, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την προστασία των θέσεων εργασίας.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου IG Metall, κ. Thorsten Groeger, δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο «παρουσίασε ένα ανεύθυνο σχέδιο που κλονίζει τα θεμέλια της VW, απειλώντας μαζικά θέσεις εργασίας και εγκαταστάσεις». 

«Δεν είναι η ίδια VW που ξεκίνησα», «εξαιρετικά επικίνδυνη η προσέγγιση» λίγες από τις δηλώσεις

Ο κ. Groeger συνέχισε αναφέροντας πως η προσέγγιση της εταιρείας «δεν είναι απλά κοντόφθαλμη αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη, και κινδυνεύει να καταστρέψει την καρδιά της VW». Επιπλέον, δήλωσε πως δεν θα ανεχτούν σχέδια της εταιρείας που γίνονται εις βάρος του εργατικού δυναμικού.
Η Gianna Leo, που είναι η Πρόεδρος της GJAV, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης νέων, δήλωσε στην αίθουσα πως «δεν είναι πια η ίδια VW με αυτή που ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία», προκαλώντας μια σειρά επευφημιών και όρθιων χειροκροτημάτων από τους εργαζόμενους που βρίσκονταν παρόντες, και δημιουργώντας ένα νέο κύμα αποδοκιμασιών προς την κατεύθυνση των στελεχών.

Σχεδόν το μισό εποπτικό συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων

Μπορεί η διοίκηση της VW να θέλει να κάνει περικοπές και απολύσεις, όμως αυτό είναι δύσκολο να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν μεγάλη δύναμη επιρροής στην εταιρεία, αφού κατέχουν σχεδόν τις μισές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι επίσης συνιδιοκτήτης του Ομίλου, έχει το 20% των δικαιωμάτων ψήφου και 2 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που κάνει το συνδυασμό αυτών των δύο (εργαζόμενοι + κρατίδιο) να αποτελεί την πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει πως η υπόλοιπη διοίκηση της VW θα πρέπει να διαπραγματευτεί, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Ο Κυβερνήτης της Κάτω Σαξονίας μάλιστα, κ. Stephan Weil, ανέφερε πως η εταιρεία θα πρέπει μεν να αντιμετωπίσει το οικονομικό της πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφευχθεί το κλείσιμο εργοστασίων.

Η Daniela Cavallo –ο πατέρας της οποίας ανήκε στο πρώτο κύμα εργατών που μετανάστευσαν στη Γερμανία για να εργαστούν στη μονάδα του Wolfsburg- είναι η Πρόεδρος του συμβουλίου των 120.000 εργαζομένων της εταιρείας στη Γερμανία, και ανέφερε πως το συμβούλιο δεν θα συμφωνήσει με το κλείσιμο των εργοστασίων. Επιπλέον δήλωσε πως η μείωση του κόστους μέσω απολύσεων δεν θα ανατρέψει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της VW.
Σύμφωνα με την ίδια, «το πρόβλημα της VW είναι ότι η ανώτερη διοίκηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς για τους οποίους η εταιρεία είναι υπεύθυνη. Πρέπει να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και δεν έχουμε εισαγωγικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

«Είμαστε η οικογένεια της VW, και μια οικογένεια δεν αφήνει κανέναν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, και υποσχέθηκε πως θα αντισταθεί σθεναρά στην εντολή λιτότητας της εταιρείας, λέγοντας πως «δεν θα ανεχτούμε να μας ρευστοποιήσουν». 

«15 χρόνια ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας» αναφέρει η VW, θα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους

Ως απάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VW, κ. Oliver Blume, ανέφερε πως εδώ και περίπου 15 χρόνια η εταιρεία επιβίωνε πέρα από τις οικονομικές της δυνατότητες και εκτίμησε πως αντλούσε 1,5 δις. ευρώ κάθε χρόνο από την ταμειακή ροή, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει. Ουσιαστικά παρομοίασε την κατάσταση στη VW ως ένα οικογενειακό ταμείο το οποίο στο τέλος κάθε μήνα έχει αδειάσει.

Ο Thomas Schafer, που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος των επιβατικών αυτοκινήτων της VW, δήλωσε πως η εταιρεία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στη Γερμανία ως «επιχειρηματική τοποθεσία» και ανέφερε στα διεθνή Μέσα πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και δεν μπορεί να ξεπεραστεί με απλά μέτρα μείωσης του κόστους. Τέλος, πρόσθεσε πως η VW θα ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να διερευνηθούν «δυνατότητες βιώσιμης αναδιάρθρωσης της μάρκας».

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε